ροή ειδήσεων

Οι λαθραίοι αλλοδαποί ψαράδες να το ξανασκεφτούν…



Δεν μπορούν να ψαρέψουν αλλοδαποί στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους, ξεκαθαρίζει το κοινοβουλευτικό έγγραφο, που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, Πάνος Κουρουμπλής, παρότι Έλληνες ψαράδες έχουν βρει κακό μπελά, με τους Τούρκους συναδέλφους τους και παρά την τουρκική προκλητικότητα, η οποία κλιμακώνεται συστηματικά.

Το θέμα της αλιείας από σκάφη ξένης εθνικότητας συζητήθηκε και σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να στοιχειοθετούνται οι παραβάσεις. Ειδικότερα, σε έγγραφο που κατατέθηκε κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα, επισημαίνεται πως οι αλλοδαποί, που ψαρεύουν χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη, σύμφωνα με το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα, τιμωρούνται με χρηματική ποινή ή ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών. Την προστασία αυτή παρέχει και η κοινοτική νομοθεσία, καθώς είναι σε ισχύ ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 1005/2008 και ο Κανονισμός αριθμ. 1010/2009, περί εξάλειψης της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας (ΠΛΑ). Τα κράτη -μέλη μπορούν να διαβιβάζουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για σκάφη που επιδίδονται σε παράνομη αλιεία και αυτό μπορεί να επιφέρει κυρώσεις όχι μόνο στους επιτήδειους ψαράδες, αλλά δυνάμει και στο κράτος-μέλος όπου ανήκουν.

Πρακτικά, δηλαδή, αν άλλης εθνικότητας ψαράς επανειλημμένα ψαρεύει λαθραία, τότε και οι Έλληνες συνάδελφοί του έχουν το δικαίωμα να τον καταγγείλουν, να σχηματιστεί υπό προϋποθέσεις –εκτός από δικογραφία– φάκελος, για να τεθεί το ερώτημα αν θα αντιμετωπίζει προβλήματα ελλιμενισμού ακόμη και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, για το θέμα αυτό έχουν διαβιβαστεί την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου 2017 332 έντυπα για την υποβολή πληροφοριών και υλικό για έντυπα διόπτευσης αλιευτικών σκαφών από σκάφη της Frontex.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *