ροή ειδήσεων

Το Tesla Roadster του Elon Musk μπήκε σε διαστημική τροχιά



Η SpaceX δείχνει το δρόμο στον τομέα των διαστημικών μεταφορών με την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του Falcon Heavy. Γιατί αξία δεν έχει να ακολουθείς τις εξελίξεις, αλλά να τις διαμορφώνεις.

Ο Elon Musk κατάφερε με επιτυχία χθες να εκτοξεύσει από την πλατφόρμα 39Α του Kennedy Space Center της Florida των ΗΠΑ όχι τον πιο ισχυρό πύραυλο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος, αλλά τον πιο αποδοτικό και οικονομικό στη μεταφορά «βαριών» αντικειμένων στο διάστημα: το Falcon Heavy. Αν μη τι άλλο, το επίτευγμα αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό μόλις τμήμα ενός μεγαλόπνοου και φιλόδοξου «ταξιδιού» που -πιστέψτε μας- ουδεμία σχέση έχει με την Tesla και τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα, αλλά με την κατάκτηση μιας «αναδυόμενης αγοράς» με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που δεν περιορίζεται στα στενά όρια της Γης. Ποια είναι αυτή; Εκείνη των διαστημικών μεταφορών και της εγκατάστασης πανάκριβων δορυφόρων... πέριξ της Γης.



Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, η χθεσινή αποστολή του προσωπικού Tesla Roadster του Elon Musk σε μόνιμη(;) τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα δεν είναι παρά ένα ακόμα ευφυές τρικ ή, αν προτιμάτε, μία ακόμα διαφήμιση σε σχέση με το τι θα δούμε στο προσεχές μέλλον από τον πιο πολυσυζητημένο σήμερα CEO του πλανήτη και τους συνεργάτες του στην SpaceX. Και συνάμα, μία πειστική και καθ’ όλα επιθετική επίδειξη ισχύος, άμεσα συνδεδεμένης με τη θέληση και το όραμα του ιδιοκτήτη της, σε σχέση με τον κυρίαρχο επιχειρηματικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η τελευταία στη «νέα τάξη πραγμάτων» που αρχίζει, με γοργούς μάλιστα ρυθμούς και με εξίσου ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως η Planetary Resources και Deep Space Industries, να διαμορφώνεται στον τομέα των διαστημικών μεταφορών. Φαντάζει όνειρο, αλλά πλέον δεν είναι.



Χθες, λοιπόν, το βαρέων βαρών Falcon Heavy των 70 μέτρων ύψους και των 27 μηχανών προώθησης, το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει φορτία με βάρος έως και 64 τόνους, κατάφερε να ταξιδέψει στο διάστημα, με τους δύο εκ των τριών συνενωμένων πυραύλων του να επιστρέφουν με ελεγχόμενο τρόπο και με απόλυτη -όπως όλα δείχνουν- επιτυχία πίσω στη Γη, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν εκ νέου, όπως και στο παρελθόν, σε νέες αποστολές. Το τρίτο στέλεχος (σ.σ.: επί της ουσίας πρόκειται για τρεις ενωμένους πυραύλους Falcon 9), το οποίο ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει με ανάλογο τρόπο στον πλανήτη μας, είχε διαφορετική τύχη, καθώς για άγνωστους μέχρι και τώρα λόγους συνετρίβη στη θάλασσα με ταχύτητα 500 περίπου χλμ./ώρα μόλις 100 μέτρα μακριά από την εξέδρα-πλατφόρμα στην οποία και θα προσγειωνόταν.



Ανάμεσα στο φορτίο του Falcon Heavy ήταν και το προσωπικό κερασί Tesla Roadster του ιδιοκτήτη της SpaceX, το οποίο «απελευθερώθηκε» έγκαιρα στο διάστημα, όντας αυτή τη στιγμή με μια ψεύτικη κούκλα αστροναύτη πίσω από το τιμόνι του(!) σε μια ελλειπτική τροχιά, ακόμα πιο μακρινή σε σχέση με την προγραμματισμένη, γύρω από τον Ήλιο, που οριοθετείται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τους πλανήτες Άρη και Δία. Το αν θα παραμείνει σε τροχιά για «εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια», όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο ίδιος ο Elon Musk, χωρίς να συντριβεί με άλλα αντικείμενα ή πλανήτες, μένει να αποδειχτεί, όντας αυτή τη στιγμή στα όρια της ζώνης των αστεροειδών…



Αν μη τι άλλο, το όλο εγχείρημα αναμένεται να δώσει μια νέα τεχνολογική και επιχειρηματική πνοή στον τομέα των διαστημικών μεταφορών επιτρέποντας στη NASA, στο Πεντάγωνο και εν γένει στην αμερικανική κυβέρνηση να θέσουν σε τροχιά στο μέλλον πολύ μεγαλύτερους δορυφόρους στρατιωτικού, κατασκοπευτικού και τηλεπικοινωνιακού τύπου. Και αυτό είναι κάτι που θα καρπωθεί ο ίδιος ο Elon Musk, ο οποίος χθες κατάφερε για μια ακόμα φορά να τραβήξει –και μάλιστα δικαίως!- τα βλέμματα ολόκληρης της ανθρωπότητας με την επιτυχημένη δοκιμή-εκτόξευση του Falcon Heavy._Χ.Α.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *