ροή ειδήσεων

Στην «φάκα» του ΣΔΟΕ κύκλωμα φοροδιαφυγής - Θα έριχναν στην αγορά 231 κοντέινερ με προϊόντα-μαϊμού


Στη «φάκα» του ΣΔΟΕ κύκλωμα φοροδιαφυγής που διακινούσε εμπορεύματα από την Κίνα που ήταν προϊόντα-μαϊμού όπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος.

Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της απάτης που στήθηκε σε βάρος του Δημοσίου από κύκλωμα φοροδιαφυγής το οποίο διακινούσε παράνομα στη χώρα μας εμπορεύματα από την Κίνα προοριζόμενα κανονικά για την Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης....

Το ύψος της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί υπερβαίνει τα 27 εκατ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες απώλειες φόρων και εισφορών από τη δράση του κυκλώματος εκτιμώνται πλέον στα 200 εκατ. ευρώ!

Τεράστιες ποσότητες

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», συνεργείο ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με υπαλλήλους του Γ’ Τελωνείου Πειραιά έχουν δεσμεύσει και κατασχέσει μέχρι στιγμής 231 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) με παράνομα διακινούμενα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, εισαγόμενα από την Κίνα!

Τα 182 από αυτά κατασχέθηκαν την περασμένη Πέμπτη και βρίσκονται αυτή τη στιγμή ακινητοποιημένα στο χώρο του Γ’ Τελωνείου Πειραιά δημιουργώντας πλέον το αδιαχώρητο, ενώ άλλα 49, που είχαν εντοπιστεί ήδη εδώ και 1,5 μήνα από τις πρώτες έρευνες, έχουν κατασχεθεί σε εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο.

Οι ποσότητες των ειδών που έχουν κατασχεθεί είναι τεράστιες και στο ΣΔΟΕ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην εκποίησή τους με δημοπρασίες. Για το σκοπό αυτό τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο ΣΔΟΕ συνεχείς συσκέψεις.

Το κόλπο

Οπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το ΣΔΟΕ, τα μέλη του κυκλώματος εισήγαν από την Κίνα στην Ελλάδα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, κάνοντας χρήση του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος 42.

Το καθεστώς αυτό προβλέπει την αναστολή καταβολής του ΦΠΑ για προϊόντα και αγαθά που δηλώνονται ότι εισάγονται στη χώρα μας προσωρινά για να μεταφερθούν σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη του κυκλώματος δήλωναν εισαγωγή υπό το συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς και έτσι τα εμπορεύματα, τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ), εκτελωνίζονταν κανονικά στο λιμάνι του Πειραιά με την καταβολή μόνο των αναλογούντων δασμών κι όχι και του ΦΠΑ, καθώς ως τελικός προορισμός τους δηλωνόταν κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η Ιταλία.

Επιπλέον, τα μέλη του κυκλώματος παρουσίαζαν στους τελωνειακούς πλαστά τραπεζικά παραστατικά με τα οποία «πιστοποιούσαν» ότι ο τελικός αγοραστής στην Ιταλία ή την άλλη ευρωπαϊκή χώρα τελικού προορισμού είχε ήδη εξοφλήσει, μέσω τράπεζας, την αγορά των προϊόντων. Με το κόλπο αυτό, τα εμπορεύματα απελευθερώνονταν και μεταφέρονταν σε άλλο χώρο. Από εκεί, σύμφωνα με τα όσα έδειξαν οι έρευνες, είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά είτε μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και εκεί διακινούνταν χωρίς παραστατικά.

Έξι συλλήψεις

Ηδη οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν συλλάβει έξι άτομα, ενώ άλλοι εννέα εμπλεκόμενοι που εντοπίστηκαν ταυτοποιήθηκαν, είναι ήδη κατηγορούμενοι και αναζητούνται. Μεταξύ των έξι συλληφθέντων είναι και δύο εκτελωνιστές. Στους εμπλεκομένους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση του μεγέθους όλου του κυκλώματος.

Απώλειες

Στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι το κύκλωμα διακινούσε ετησίως πάνω από 1.700 εμπορευματοκιβώτια. Αν ληφθεί υπόψη ότι κάθε εμπορευματοκιβώτιο που έχει κατασχεθεί περιέχει είδη ένδυσης και υπόδησης εκτιμώμενης συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ, η συνολική αξία των εμπορευμάτων που διακινούνταν παράνομα κάθε χρόνο στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος υπερβαίνει τα 255 εκατ. ευρώ και τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Αν συνυπολογιστούν και οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από τη διακίνηση των προϊόντων άνευ παραστατικών η συνολική ετήσια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *