ροή ειδήσεων

Χωρίς… “γουρούνες” φέτος οι δρόμοι των νησιών



Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των δημοφιλών τετράτροχων μηχανοκίνητων οχημάτων -γνωστές “γουρούνες”- σε δρόμους με άσφαλτο, όπως κατά κόρον συμβαίνει στα νησιά, προβλέπει στις διατάξεις του ο νέος ΚΟΚ που ψηφίζεται στη Βουλή.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς, ωστόσο επιτρέπεται να τις διασχίζουν κάθετα. Επιπλέον, ξεκαθαρίζει πως αν εκμισθωθεί “γουρούνα” σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στον μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της “γουρούνας”.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως το καλοκαίρι, τα περίφημα οχήματα με τις τέσσερις ρόδες πάνω στα οποία έχουν βρει τον θάνατο πολλοί έλληνες και ξένοι τουρίστες, θα αποτελούν παρελθόν. Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς πως τις συναντήσαμε να κυκλοφορούν όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές αλλά και στην πόλη, τους παραλιακούς δρόμους ακόμη και κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου.
Η οδήγησή τους δεν μοιάζει ούτε με του αυτοκινήτου, ούτε με της μοτοσυκλέτας και παρότι σε πολλές χώρες στο εξωτερικό υπάρχει ειδική κατηγορία διπλώματος γι’ αυτά τα οχήματα, στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κυριάρχησαν στα νησιά, καθώς αποτελεί μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και το μηχανάκι και προτιμούνταν από τους τουρίστες. Αντίθετα, αναλόγως με την κατηγορία της γουρούνας (κυβικά κ.λ.π.) απαιτείται δίπλωμα μηχανής ή δίπλωμα αυτοκινήτου.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία. Όμως, ένα επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο καθόριζε την κυκλοφορία των τετράτροχων μηχανών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα τροχαία ατυχήματα με τις γνωστές “γουρούνες” να είναι καθημερινό φαινόμενο ειδικά το καλοκαίρι. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το θέμα απασχολεί τις αρμόδιες αρχές, επιχειρηματίες και κατοίκους. Αν προσεγγίσουμε αποστασιοποιημένοι το θέμα θα διαπιστώσουμε ότι δεν αποτελεί κάποια τοπική “ασθένεια” αλλά “μάστιγα” που εμφανίζει έξαρση σε όλες τις τουριστικές περιοχές του πλανήτη. Η διαφορά έγκειται, ίσως, στα κριτήρια και την ευκολία ενοικίασης που ισχύει στη χώρα μας. Και σαφώς η επισήμανση δεν αφορά τους επιχειρηματίες του είδους που πασχίζουν σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές εποχές να αντεπεξέλθουν στα επιχειρηματικά και οικογενειακά τους έξοδα. Αφορά τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που νομοθετικά αφήνουν περιθώρια εκμίσθωσης χωρίς έρευνα του αν τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αν υπάρχει δίπλωμα οδήγησης, κλπ.
Και για όσους ανησυχούν το υπουργείο Μεταφορών σκέφτεται να βάλει όρια στο πού θα μπορούν να κινούνται οι γουρούνες, καθώς φέρεται να την επιτρέπει μόνο σε χώρους για τις οποίους είναι φτιαγμένες, όπως σε χωμάτινους δρόμους.
Περαιτέρω, θεσπίζονται κανόνες για τον ΚΟΚ και για τη σήμανση όσον αφορά τα ποδήλατα και τους ποδηλατόδρομους, κανόνες και έλεγχοι όσον αφορά τις μεταφορές επικίνδυνων υλικών, κανόνες για ειδικές κατηγορίες μεταφορών όπως τα τρενάκια, τα τουριστικά λεωφορεία κτλ.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/3/18 20:29

    Καιρός ήταν , με τον κάθε άσχετο πιωμένο ξένο, ειδικά στον δρόμο Ρόδο -Καμείρου, που πήγαινες με 5. Α ναι και για να μην ξεχνιόμαστε, αν ο νομοθέτης υποχρέωνε ΟΛΟΥΣ μα ΟΛΟΥΣ ημιδαπούς και ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, να οδηγούμε τις γουρούνες με δίπλωμα ΜΗΧΑΝΗΣ και ¨ΟΧΙ αυτοκινητου, θα σας έλεγα εγώ μετά αν θα κλαιγοντουσαν μερικοί για τις δουλειές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *