ροή ειδήσεων

Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης



«Οι τιμές των σωματιδίων είναι μεν αυξημένες, αλλά εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί» επισημαίνει ο διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών - «Προσοχή, μεταφέρει επικίνδυνα μέταλλα» αναφέρει ο επόπτης υγείας Ηρακλείου Κινητικότητα στους επιστήμονες έχει προκαλέσει το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που πλήττει έντονα τη νοτιοδυτική Ελλάδα οι οποίοι επισημαίνουν ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα.


Οι ειδικοί, δεν δείχνουν πάντως να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της σκόνης στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς όπως σημειώνουν τα σωματίδια βρίσκονται ψηλά στον αέρα και δημιουργούν κυρίως ένα οπτικό φαινόμενο.


Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, «κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα, μέσω των ατμοσφαιρικών συστημάτων», προσθέτοντας ότι «σήμερα οι ποσότητες της σκόνης είναι πολύ μεγάλες».


Πάντως, όπως διευκρινίζει, «η σκόνη αυτή δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος και έχει πολλά σωματίδια που είναι μεγάλα, αλλά λιγότερο επικίνδυνα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το σημερινό φαινόμενο δεν είναι το ίδιο, όπως με τους ρύπους από τα τζάκια».

Ακόμη, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «σύμφωνα με τις μετρήσεις από το δίκτυο "Αιθέρας", το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, οι τιμές είναι μεν αυξημένες, αλλά εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί». Όποτε, «υπάρχει μία επιβάρυνση, αλλά η βασική ποσότητα των σωματιδίων είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος φθάνει μόνο ένα ποσοστό». 'Αρα, πρόσθεσε, «είναι περισσότερο ένα οπτικό φαινόμενο, με την έννοια ότι δημιουργεί μία σκιά, παρά κάτι το οποίο φθάνει στο επίπεδο που ζούμε εμείς».



Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γίνεται μία "μάχη" ανάμεσα στις αέριες μάζες που έρχονται από την Σαχάρα και τις βόρειες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει κοπεί στην μέση, αφού στην νότια χώρα η θερμοκρασία φθάνει στους 18 βαθμούς Κελσίου και στην βόρεια χώρα, μόλις τους 6 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «αυτές οι πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες».

Δηλώσεις Λέκκα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα «η μεταφορά σκόνης ολοκληρώνει τον κύκλο της και ήδη βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης».



Όπως ο ίδιος επεσήμανε αύριο και το Σάββατο αναμένονται βόρειοι άνεμοι και βροχές ωστόσο από την Κυριακή επιστρέφουν οι νοτιάδες και πιθανόν η αφρικανική σκόνη.

«Η Κρήτη βρέθηκε σε μια ανεμοθύελλα που κατά κάποιο τρόπο θυμίζει έρημο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Λέκκας.

Λουμπούνης στο Ράδιο Κρήτη: Προσοχή, μεταφέρει επικίνδυνα μέταλλα

Για την αφρικανική σκόνη που έχει καλύψει τα πάντα, μίλησε το μεσημέρι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ο επόπτης δημόσιας υγείας Ηρακλείου, Μανώλης Λουμπούνης.

Στην συζήτηση για την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη, ο κ. Λουμπούνης έκανε λόγο για μία δύσκολη ατμοσφαιρική κατάσταση όχι όμως μη αντιμετωπίσιμη, κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες.

"Όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ή άλλα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης" ανέφερε ο κ. Λουμπούνης. Συνέστησε περιορισμό στο σπίτι κυρίως αυτές τις ώρες που οι άνεμοι σταμάτησαν να φυσούν και συμβούλευψε τους ηλικιωμένους να αποφύγουν κάθε σωματική δραστηριότητα.

"Όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τους υπόλοιπους" ανέφερε συγκεκριμένα.

Η σημερινή αφρικανική σκόνη δεν είναι μια απλή σκόνη αλλά μεταφέρει βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα γαι την δημόσια υγεία, τόνισε ο κ. Λουμπούνης. Βαρέα μέταλλα που όταν μπουν στον οργανισμό, προοκαλούν επικίνδυνα αναπνευστικά, δυσφορία, καρδιολογικά, αλλεργίες, δερματίτιδες και καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μαζί της εννέα επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα όπως:

♦ μόλυβδο

♦ αρσενικό

♦ σίδηρο

♦ μαγγάνιο

♦ βανάδιο

♦ νικέλιο

♦ χρώμιο

♦ χαλκό

♦ ψευδάργυρο

Η σκόνη είναι επιβλαβής για όλους τους κατοίκους, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στην υγεία του. Οι επιπτώσεις στην υγεία ενός παιδιού είναι πολλαπλές:

⇒ Δερματίτιδες: Είναι ανάλογο με ό,τι παθαίνει το δέρμα από την έκθεση σε χημικά και στην ακτινοβολία του ήλιου. Δηλαδή, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις.

⇒ Αναπνευστικά: Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολα τα εισπνέει το παιδί. Οι μικροί πνεύμονές του δέχονται τη ρύπανση και αντιδρούν με βήχα, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία.

⇒ Καρδιολογικά: Τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονες στην καρδιά και να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αρρυθμία και γενικά καρδιακά επεισόδια.

⇒ Καρκίνος: Επειδή το φαινόμενο εμφανίζεται δεκάδες φορές το χρόνο, είναι επικίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που εκτίθεται το άτομο στα συστατικά της σκόνης.

⇒ Εγκυμοσύνη: Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η σκόνη για μια έγκυο, διότι μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό.

Τι πρέπει να κάνουμε τις ημέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση:

• να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

• να μην απλώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι.

• να παραμένουμε σε καλά αερισμένους και κλιματιζόμενους χώρους.

• η χρήση ιονιστή στο σπίτι για καθαρισμό της ατμόσφαιρας είναι επιθυμητή.

• να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού.

• με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας να επικοινωνούμε με το γιατρό.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ/ Ekriti.gr/ Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *