ροή ειδήσεων

Εφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος γάλλος σχεδιαστής Givenchy



Ο κορυφαίος γάλλος σχεδιαστής Hubert de Givenchy, δημιουργός μερικών από των πιο εικονικών εμφανίσεων μεγάλων κυριών όπως οι Audrey Hepburn και Jackie Kennedy, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία των 91 ετών


Ο κορυφαίος γάλλος σχεδιαστής Hubert de Givenchy, δημιουργός μερικών από των πιο εικονικών εμφανίσεων μεγάλων κυριών όπως οι Audrey Hepburn και Jackie Kennedy, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία των 91 ετών.

Ο συνεργάτης του Philippe Venet, πρώην σχεδιαστής υψηλής ραπτικής, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του Givenchy στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Ο Hubert de Givenchy έσβησε στον ύπνο του το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018. Οι ανιψιοί και οι ανιψιές του και τα παιδιά τους πενθούν την απώλειά του. Η κηδεία του θα γίνει σε πολύ στενό κύκλο», δήλωσε ο μόδιστρος Philippe Venet, με την είδηση του θανάτου του σχεδιαστή να προκαλεί μεγάλη συγκίνηση στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

Ο διάσημος γάλλος σχεδιαστής γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1927 στο Μποβέ. Ο πατέρας του ήταν ο μαρκήσιος de Givenchy και ήθελε ο γιος του να γίνει δικηγόρος. 'Ομως ο Hubert έμεινε ορφανός σε ηλικία δύο ετών και από έφηβος ακόμη είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μόδα και το σχέδιο. Αυτόν και τον αδελφό του τους μεγάλωσε η μητέρα τους και οι γονείς της.



Ανάμεσα σε κορυφαίες δημιουργίες του οίκου Givenchy, ίσως η πιο διάσημη ήταν αυτή του εικονικού "μικρού μαύρου φορέματος" που φορούσε ο Audrey Hepburn στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας Breakfast at Tiffany's.

«Τα υπέροχα απλά ρούχα του Givenchy μου έδιναν την αίσθηση πραγματικά ενσάρκωνα τους χαρακτήρες που έπαιζα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Hepburn για τις δημιουργίες του κορυφαίου γάλλου σχεδιαστή.

Και κάπως έτσι η φιλία μεταξύ του Givenchy και της Hepburn έμεινε για πάνω από 40 χρόνια στην ιστορία της μόδας και του κινηματογράφου. Η ηθοποιός έγινε η μούσα του και σχεδίασε τα κοστούμια πολλών ταινιών στις οποίες η Hepburn πρωταγωνιστούσε.

Το ξεκίνημα του Givenchy ήταν αριστοκρατικό, καθώς εργάστηκε στο πλευρό του μέχρι τότε αγνώστου Pierre Balmain αλλά και με τον Christian Dior μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ λίγο πριν ιδρύσει το δικό του οίκο μόδας συνεργάστηκε με την πρωτοποριακή σχεδιάστρια Elsa Schiaparelli.

Ο γάλλος επιχειρηματίας Bernard Arnault, επικεφαλής της εταιρείας LVMH που κατέχει σήμερα το Givenchy, χαρακτήρισε τον γάλλο σχεδιαστής"έναν από τους δημιουργούς που έβαλαν το Παρίσι στην κορυφής της παγκόσμιας μόδας τη δεκαετία του 1950".

Ο οίκος μόδας Givenchy επίσης απέτισε φόρο τιμής στον ιδρυτή του χαιρετίζοντας μια «αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα στη γαλλική υψηλή ραπτική, σύμβολο της παριζιάνικης κομψότητας επί μισό και πλέον αιώνα. Σήμερα ακόμη, η αντίληψη και η προσέγγισή του για τη μόδα ασκούν ακόμη επιρροή. Το έργο του παραμένει το ίδιο ουσιώδες σήμερα όσο και τότε».

Μια μεγάλη έκθεση διοργανώθηκε πέρυσι ως ένας φόρος τιμής στο έργο του Givenchy, στο Μουσείο της Δαντέλας και της Μόδας του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, περιοχή από την οποία καταγόταν. Πενήντα και πλέον δημιουργίες υψηλής ραπτικής του σχεδιαστή, φορέματα, καπέλα και αξεσουάρ που προέρχονταν από τον οίκο του και από ιδιωτικές συλλογές και συλλογές μουσείων εκτέθηκαν στις αίθουσες, και ο Givenchy είχε φτιάξει ειδικά για την έκθεση μια ολόκληρη σειρά από εξαιρετικά σκίτσα.

Σε συνέντευξή του, ο αριστοτέχνης της κομψότητας είχε δηλώσει ότι οι πιο όμορφες στιγμές της ζωής του είναι ο «οίκος μόδας που δημιούργησε, οι εκλεπτυσμένες και ενδιαφέρουσες γυναίκες που γνώρισε, η πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά του μεταξιού όταν έμπαινε στο ατελιέ του. Μια μεγάλη ευτυχία!».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *