ροή ειδήσεων

Νέο «χαστούκι» της ΕΕ στην Αγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις - Απελευθερώστε τους Έλληνες στρατιωτικούς



Σφοδρή κριτική στην Άγκυρα άσκησαν όλοι ανεξαιρέτως οι ευρωβουλευτές της χώρας πριν το ψήφισμα που καλεί την γείτονα χώρα να απελευθερώσει του Έλληνες στατιωτικούς


Ισχυρό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς έστειλαν οι ευρωβουλευτές από το Στρασβούργο. Είναι από τις λίγες φορές που όλες οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν σε ένα κοινό ψήφισμα, το οποίο υποστήριξαν με τα λεγόμενα και τις τοποθετήσεις τους από έδρας.




«Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας» επανέλαβαν οι ευρωβουλευτές. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. «Ως μέλος του ΕΚ είχα πάει στην Άγκυρα πριν από 20 μέρες και θέσαμε το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο. Δεν γύρισα αισιόδοξος, αλλά με βαθύ προβληματισμό… Ο Τούρκος Πρόεδρος αγνοεί την ΕΕ…», είπε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης της ΝΔ.

«Οι δύο Έλληνες στρατιώτες ήταν εκεί για να φυλάξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Και 48 μέρες μετά, εξακολουθούν και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς δίκη, χωρίς αποδείξεις. Να απελευθερωθούν άμεσα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης της Ελιάς.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να μη σέβεται το διεθνές Δίκαιο, ούτε τις αρχές της καλής γειτονίας. Η παρέμβαση Μακρόν ήταν καθοριστικό και θεωρώ ότι έστειλε ένα αποφασιστικό μήνυμα», είπε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

«Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες συναδέλφους μου που βοήθησαν να έρθει το θέμα στην Ολομέλεια», τόνισε η Ελίζα Βόζενμπεργκ της ΝΔ. «Είναι δυσανάλογο το βάρος που καλείται να σηκώσει η Ελλάδα στα τουρκικά σύνορα τόσο στην στεριά, όσο και στη θάλασσα», πρόσθεσε η Εύα Καϊλή της Ελιάς.

«Σήμερα, το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει ένα καθαρό, ομόφωνο μήνυμα στον Ερντογάν: ολοκληρώστε άμεσα τη διαδικασία και απελευθερώστε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Είναι απαίτηση όλης της ΕΕ, του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου», είπε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ίδιος χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων.

«Η σύλληψη και κράτηση των δύο είναι μέρος των κινήσεων της Τουρκίας για κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος του ΚΚΕ που καταδίκασε ξανά και την επίθεση Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ στη Συρία.

«Φαίνεται ότι η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να φέρεται έτσι παραβιάζοντας κάθε κανόνα καλής γειτονίας», τόνισε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης από την Ελιά.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μερίδα του τουρκικού τύπου έσπευσε να προδιαγράψει την ενοχή των δύο Ελλήνων, με κατηγορίες που δεν τους έχουν απαγγελθεί. Απαιτούμε την συμβολή των θεσμών της ΕΕ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ευρωπαίων πολιτών χωρίς ανέξοδες θεωρητικές δηλώσεις», είπε ο Νίκος Χουντής της ΛΑΕ.

Η Σοφία Σακοράφα ρώτησε την ΕΕ αν είναι έτοιμη να εκβιάσει, όπως κάνει η Τουρκία. «Τώρα που μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για οικογένεια, για αξιοπρέπεια, προτίθεστε να κάνετε κάτι ουσιαστικό;», αναρωτήθηκε .

«Η Ένωση οφείλει να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις και να αποδείξει την αλληλεγγύη της προς τα απειλούμενα μέλη της. Εφόσον το καθεστώς Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα της διπλωματίας, απομένει η γλώσσα των κυρώσεων. Δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο η καταβολή ογκώδους προενταξιακής χρηματοδότησης από την Ένωση, σε ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του ως υποψήφιου για ένταξη. Και είναι φανερό πως η Τουρκία ούτε ανταποκρίνεται, ούτε έχει διάθεση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές», επεσήμανε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα παντού», είπε στα αγγλικά η Μαρία Σπυράκη της ΝΔ, που τόνισε την συμβολή του ΕΛΚ και του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος έθεσε το θέμα στην ευρωομάδα πριν από ένα μήνα. «Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε ευρωπαϊκές αρχές και τους πολίτες μας», είπε.

«Δεν είναι απλά δύο στρατιώτες, είναι νέοι άνθρωποι με οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους. Το ΕΚ στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Είμαστε ενωμένοι σε αυτό. Όλοι ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε μιλήσει για απελευθέρωση πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Το Πάσχα πέρασε. Τι θα κάνει από δω και πέρα;», αναρωτήθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέλιος Κούλογλου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ανησυχούμε, αλλά δεν φοβόμαστε. Είναι Έλληνες αξιωματικοί και θα αντέξουν την ομηρεία. Έχουν καταφέρει κάτι σπάνιο στο ΕΚ, να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι όλοι μαζί εδώ ζητούμε την απελευθέρωσή τους και θα το πετύχουμε».

«Δεν είναι μόνο φυλάκιση δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και ένα μήνυμα από την Τουρκία ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η ΕΕ να προλάβει τις εξελίξεις. Όταν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της ειρήνης είναι σα να αμφισβητεί τις βάσεις της ΕΕ οδηγώντας τη σε αδιέξοδο», υπογράμμισε ο Γιώργος Κύρτσος της ΝΔ.

«Είναι καθημερινές οι προκλήσεις σε Θράκη και Αιγαίο. Μόλις προχθές αποχαιρετίσαμε έναν ήρωα πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αυτή είναι η καθημερινότητα στο Αιγαίο. Δημήτρη και Άγγελε σας σκεφτόμαστε και σας στηρίζουμε. Δεν σας ξεχνάμε», είπε ο Θοδωρής Ζαγοράκης της ΝΔ.

«Κανένα σεντ, κανένα ευρώ από την ανθρωπιστική βοήθεια δεν πάει στο τουρκικό κράτος», κατέληξε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *