ροή ειδήσεων

Πολεμική Αεροπορία: Αυτοί ήταν οι "ιπτάμενοι φρουροί" του Αλέξη Τσίπρα στη Μεγίστη



Τέσσερις επίλεκτες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας με απόλυτη ετοιμότητα και "χειρουργικές" παρεμβάσεις αποτέλεσαν την "εναέρια ασπίδα" που στήθηκε σε όλα τα στάδια του ταξιδιού του πρωθυπουργού από και προς το ακριτικό Καστελόριζο. «Τ’ αστέρια», οι «αλεπούδες», το «φτερωτό σπαθί» του Περσέα και τα «φαντάσματα» του Αιγαίου.

Πρώτοι ανέλαβαν την επιτήρηση του εθνικού εναέριου χώρου μόλις ξεκίνησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το ταξίδι του από την Ελευσίνα ένα ζευγάρι F-16 Block 52 plus από την 115 Πτέρυγα Μάχης και συγκεκριμένα αεροσκάφη της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Τα δυο F-16 των «Κρητικών» παρέμειναν εκεί επιτηρώντας τον εθνικό εναέριο χώρο μέχρι το μεσημέρι όταν ο πρωθυπουργός ήταν στο Καστελόριζο κι έστελνε ένα ακόμη αύστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα. Τότε ήταν που την εναέρια σκυτάλη πήραν τα F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας «Αλεπού» τα οποία πρώτα μπήκαν στη «μάχη» κατά των συνεχιζόμενων προσπαθειών των τούρκων πιλότων να «σκίσουν» τη λεπτή γραμμή του FIR Αθηνών.

Τα δυο F-16 της 340 Μοίρας είχαν δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας ώστε τα τουρκικά σε καμία των περιπτώσεων να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε παρενόχληση. Γι’ αυτό το λόγο πέντε λεπτά μετά τις τρεις το μεσημέρι είχαν την πρώτη σκληρή αερομαχία με τα τουρκικά που είχαν απογειωθεί από το Dalaman.

Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια άμεσης ετοιμότητας είχαν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα των 2 λεπτών, δηλαδή ήταν εντός των αεροσκαφών και περίμεναν μόνο το πράσινο φως για την απογείωσή τους.

Αυτό έγινε στην 135 Σμηναρχία μάχης στη Σκύρο και τα «φαντάσματα» της 337 Μοίρας με τα F-16 Block 52 plus βρέθηκαν κι αυτά στα νοτιοανατολικά του αρχιπελάγους για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτά τα δυο μαχητικά της 337 (Μοίρα με την οποία είχε πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας) ήταν που ενεπλάκησαν με το ζευγάρι των τουρκικών λίγο πριν της 15:30.

Αξίζει να σημειώσουμε πως λίγο νωρίτερα στο κεντρικό Αιγαίο υπήρξε ακόμη μια παραβίαση κοντά στη Χίο και γι’ αυτό στον εναέριο χώρο περιπολούσαν δυο F-16 Block 50 της 347 Μοίρας «Περσέας» τα οποία είχαν απογειωθεί από την Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου και ακολουθούσαν τα ίχνη των τουρκικών μαχητικών τα οποία δεν περνούσαν στο FIR Αθηνών, όμως είχαν νότια πορεία και κάπως έτσι βρέθηκαν κι εκείνα κατόπιν εντολής του Εθνικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο «ενδιαφέροντος».

Η απογείωση από το Καστέλλι ακόμη δυο αεροσκαφών Readiness ήρθε κατά την αναχώρηση του ελικοπτέρου Chinook του 4ους Τάγματος Ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς από τη Ρω.

Και πάλι τα F-16 Block 52 plus της 343 Μοίρας «Αστέρι» ήταν εκείνα που έγιναν η «πανοπλία» του Chinook αποκρούοντας κάθε τουρκική προσπάθεια για παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό και τον Αρχηγό του Γενικού επιτελείου Στρατού καθώς επίσης και του κυβερνητικού κλιμακίου που είχε βρεθεί στην πιο ευαίσθητη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Από τα 27.000 πόδια τα τουρκικά μαχητικά έπεσαν στα 15.000 και τέλος στα 2000 πόδια 3 μίλια από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο, κάτι που μπορεί ο καθένας να πει ότι σε καμία των περιπτώσεων τα Ελληνικά φτερά και οι Έλληνες πιλότοι δεν επέτρεψαν στους τούρκους χειριστές να κάνουν οτιδήποτε κοντά στο Ελληνικό ελικόπτερο.

Συνολικά δέκα αεροσκάφη επιχ κατά τη χθεσινή ημέρα ν’ απαντήσουν στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας και όπως μαθαίνουμε οι τούρκοι, «δεν πέρασαν» καλά στον αέρα….

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *