ροή ειδήσεων

Ο Ζάεφ απορρίπτει όνομα erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος


Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε πως η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Σε ξεκάθαρη αμφισβήτηση των αιτημάτων της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και για ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, προέβη ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος, όπου και αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Υποστήριξε πως η διατήρηση του σημερινού ονόματος για εσωτερική χρήση δεν επηρεάζει την Ελλάδα, επιχείρημα που έχει επανειλημμένα απορρίψει η ελληνική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει επισημάνει πως σε αυτή την περίπτωση διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ που χρησιμοποιούνται εκτός συνόρων θα φέρουν ένα μη αποδεκτό όνομα.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για εξάλειψη των εκφάνσεων αλυτρωτισμού, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως θα πρέπει να εκπονηθούν διατυπώσεις που θα καθιστούν σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν τρέφει εδαφικές βλέψεις ούτε σχεδιάζει παρεμβάσεις στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Προσέθεσε όμως πως ανάλογες διευκρινίσεις θα πρέπει να δοθούν από την ελληνική πλευρά, ενώ από την τοποθέτησή του δεν προκύπτει πως ήταν διατεθειμένος να ενσωματώσει τις εν λόγω διατυπώσεις στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, με το MIA να μεταδίδει πως αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες, δηλαδή πριν από τυχόν ένταξη στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μετά.

Δεν εξήγησε τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ μπει στο NATO με το συμφωνημένο νέο όνομα αλλά στη συνέχεια η συμφωνία ανατραπεί από τους πολίτες στις κάλπες.

Η ελληνική διπλωματία ούτως ή άλλως βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.



Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/4/18 00:03

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ '' erga omnes'' ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ.-ΑΦΟΥ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΙΤ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΟΙΩΣ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ.ΟΠΟΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ,ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΒΑΡΑΝΕ ΤΟ ΝΤΑΟΥΛΙ ΚΑΙ Ο κ.ΚΟΤΖΙΑΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΟΤΙ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ.-ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *