ροή ειδήσεων

Ειλικρινής ο Τσίπρας! «Μην περιμένετε να αλλάξει θεαματικά η ζωή μας…»



Να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών όσων ελπίζουν ότι την επομένη της λήξης της μνημονίων όλα θα είναι διαφορετικά, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ σημείωσε με νόημα ότι «Θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος, θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα. Σε αντίθεση με την είσοδό μας στα μνημόνια, η έξοδος μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και «θεαματικά», αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα και θα είναι προς το καλύτερο και για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία. Πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς ; Όταν βγάζεις έναν ασθενή από την εντατική, ακόμη κι αν είναι αθλητής, δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι. Πρέπει να δώσουμε χρόνο».

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας και στα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για την Ευρώπη και ειδικά για την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σε σχέση με το χρέος της Ελλάδας. όπως ανέφερε: «Διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική. Τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν.


Η συμφωνία – πλαίσιο του περσινού Ιουνίου είναι η σωστή βάση που περιμένει την κατάλληλη εξειδίκευση, και είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης. Γιατί ειδικά σήμερα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που επηρεάζει βαθιά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, η θετική κατάληξη της Ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της ευρωζώνης. Διότι ειδικότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου.


Και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες.Και πάνω από όλα να θωρακίζουν την ίδια την Ευρώπη από την ανατροφοδότηση και τον ανακυκλισμό των κρίσεων. Γιατί πέρα από τα όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, οφείλει και η Ευρώπη να κάνει βήματα.

Και να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα. Να αντιμετωπίσει τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τις προτεραιότητες της. Διαφορετικά η πολιτική της κρίση θα είναι αυτή που θα γεννά και θα ανατροφοδοτεί τις νέες οικονομικές της κρίσεις. Και όχι το ανάποδο. Και η οικονομική κρίση θα δώσει τη θέση της σε μια γενικευμένη κρίση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και επιτρέψτε μου την εκτίμηση, η αποφυγή μιας τέτοιας προοπτικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμβάθυνση της δημοκρατίας – όχι με την αμφισβήτηση της. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελάφρυνση της λιτότητας, με την εμβάθυνση της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής. Και με ένα ενωσιακό όραμα που θα απαντάει στις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών της Ευρώπης. Ας επιστρέψω, όμως, στα δικά μας δεδομένα και στις δικές μας προτεραιότητες. Γνωρίζουμε όλοι ότι η ανάκτηση και κυρίως η διατήρηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δεν είναι μια υπόθεση εύκολη. Κερδίζεται και χτίζεται δύσκολά μέρα με τη μέρα και γκρεμίζεται πολύ εύκολα».


«Το φετινό συνέδριο του ΣΕΒ είναι το τελευταίο που διεξάγεται υπό τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πολυετής κρίση και το καθεστώς των μνημονίων», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι «από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης» και πως «η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης». «Αυτό αποδεικνύει η εντυπωσιακή μας πορεία για την οριστική έξοδο μας από τα μνημόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα είναι και «το πρώτο συνέδριο που συμπίπτει με την οριστική μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα και σε μια νέα μέρα για τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις

«Η χώρα μας, η κοινωνία μας, η οικονομία μας όχι μόνο άντεξε στα δύσκολα. Αλλά σήμερα ανακάμπτει δυναμικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σήμερα είμαστε εδώ να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της επιστροφής μας στο οικονομικό γίγνεσθαι, να διορθώσουμε τις αδικίες της κρίσης και να οικοδομήσουμε το μέλλον που δικαιούμαστε στη βάση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».


«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε πως «προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο της κρίσης, είναι η πολιτική σταθερότητα», για να προσθέσει ότι «είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση».

«Αποκαθιστούμε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας»

«Ολοκληρώνουμε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα έχοντας υλοποιήσει ένα δραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το εύρος του οικονομικού συστήματος, αποκαθιστώντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα στο διεθνές στερέωμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει», ενώ σημείωσε ότι οι θεσμοί κι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν σήμερα απερίφραστα αυτή την προσπάθεια, για να υπογραμμίσει πως «τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριο μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «τα στοιχεία της Eurostat, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, επαληθεύουν πια, κάθε χρόνο, τις δικές μας προβλέψεις. Και σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν των στόχων που θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών», πρόσθεσε, για να τονίσει: «Θα τα αξιοποιήσουμε και αυτά με υπευθυνότητα και σχέδιο, αποσκοπώντας ταυτόχρονα σε δύο στόχους : μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης»

«Διεκδικούμε βιώσιμη λύση για το χρέος»

Ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των τελευταίων εκκρεμοτήτων της 4ης αξιολόγησης .

Για τις συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόνισε ότι «διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική».


Έστειλε το μήνυμα ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν»

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις (στην Ιταλία) «όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου» και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες.

«Χειριζόμαστε το Σκοπιανό με αίσθημα πατριωτισμού»

Στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την προοπτική λύσης που διαγράφεται στην δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, τόνισε ότι αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Τόνισε ότι «είναι ακριβώς αυτή η στάση μας που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δύνη παράλληλων κρίσεων. Όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία»

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/5/18 01:55

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ.-ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΘΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ-ΝΟΜΙΖΩ-ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΝΩ ΑΜΟΙΒΕΣΘΕ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.-ΕΦ ΟΣΟΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΣΟΚΟΨΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧ.ΤΙΕΣ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ--ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΣΑΣ.-ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Π.Χ.Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ -ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ-ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΝΑ ΠΙΕΙ ΝΕΡΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΥΠΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΔΙΨΑ ΑΥΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.-ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ.ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ.Α ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ,-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *