ροή ειδήσεων

Στη Ρω πάνε Κρητικοί φαντάροι και λεβέντες γιατροί

Οι Κρητικοί φρουροί της Ρω και της Στρογγύλης



ΥΠΟ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ- ΠΑΓΝΗ

Δάκρυα συγκίνησης πλημμύρισαν την κρητική αποστολή των Γιατρών του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ στο ακριτικό Καστελόριζο όταν το καϊκι στο οποίο επέβαιναν πλησίασε το μικρό νησί της Ρω.

Δεν θα ξεχάσουν όσο ζουν, όπως περιγράφουν στην «Π», την υπερηφάνεια που ένιωσαν όταν φαντάρος με ταχύτητα ανέμου ανέβηκε στο λόφο και άρχισε να κυματίζει την ελληνική σημαία για να τους υποδεχθεί. Ήταν όλοι εκεί σαν μία γροθιά: και οι 25 φαντάροι -οι μισοί Κρητικοί- που υπηρετούν στο νησάκι της Ρω και κρατούν Θερμοπύλες. Ούτε μισή ανάσα από τα παράλια της Τουρκίας.

Άλλοι 25 φαντάροι, επίσης οι μισοί Κρητικοί, περιφρουρούν νυχθημερόν τη Στρογγύλη.Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νησάκι της Ρω ήταν συγκινητικές…
Οι φαντάροι μας, σχεδόν οι μισοί Κρητικοί, επεφύλασσαν θερμή υποδοχή στους γιατρούς και τους νοσηλευτές

Κρητικόπουλα από διάφορες περιοχές της Κρήτης, τ’ Ανώγεια, τον Κρουσώνα, το Γάζι, τη Νεάπολη βρίσκονται στις επάλξεις με το ηθικό υψηλό… Γιατροί και νοσηλευτές τους αγκαλιάζουν, τους ρωτούν πώς νιώθουν στο ακριτικό νησί, αν ανησυχούν λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία και οι φαντάροι τους χαμογελούν…

Με εξαίρεση κάποια δερματολογικά προβλήματα ελέω κορέων, δείχνουν σίγουροι και ήρεμοι… «Μια χαρά είμαστε. Μην ανησυχείτε». Πάνω στην κουβέντα μέλη της κρητικής αποστολής ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι με κάποιους είναι γείτονες στην Κρήτη ή διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους γονείς τους και αυτό τους χαροποιεί διπλά.

«Τι χρειάζεστε βρε παιδιά, τι σας λείπει;» τους ρωτούν επίμονα γιατροί και νοσηλευτές. «Τίποτα. Ίσως μερικές σοκολάτες» απαντούν χαριτολογώντας. Και είναι πραγματικά συγκινητικό ότι τα μέλη της κρητικής αποστολής δεν αψήφησαν τη μικρή επιθυμία των στρατευμένων νιάτων μας σε εκείνο το μικροσκοπικό αλλά τρανό νησάκι. Μόλις επέστρεψαν στο Καστελόριζο αγόρασαν σοκολάτες και με τον βαρκάρη τις έστειλαν στους φαντάρους της Ρω.

«Ήταν πραγματικά συγκινητικές οι σκηνές της υποδοχής που μας επεφύλασσαν αλλά και του αποχαιρετισμού. Απερίγραπτα συναισθήματα. Οι φαντάροι μας κρατούν ψηλά τη σημαία» περιέγραψε στην «Π» ο πρόεδρος των Γιατρών του Αιγαίου ΠΑΓΝΗ, Μανόλης Βεληβασάκης.

Ο ίδιος ερωτηθείς αν άξιζε η αποστολή στο ακριτικό Καστελόριζο, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Χίλιες φορές!». Και αυτό το συναίσθημα το ένιωσαν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της. Δεν ήταν μόνο η προσφορά τους σε επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Η παρουσία τους εκεί σήμαινε πολλά περισσότερα.

«Δείξαμε για μία ακόμα φορά τον εθελοντισμό μας, την εθνική μας υπερηφάνεια. Πήγαμε να εμψυχώσουμε τους ακρίτες μας, τους στρατιώτες μας, να κουβεντιάσουμε μαζί τους, να τους συμπαρασταθούμε. Αυτή η γωνία της Ελλάδας χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον» σχολίασε ο κ. Βεληβασάκης.Ο πρόεδρος των Γιατρών του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ και διευθυντής της Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Μανώλης Βεληβασάκης, επί το έργον… «Χίλιες φορές άξιζε η αποστολή μας!»

Παρά τις οργανωτικές δυσκολίες, τα μέλη της κρητικής αποστολής από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το μεσημέρι της Δευτέρας έκαναν συνεχώς ιατρεία και εξέτασαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Με ιδιαίτερη σπουδή εξέτασαν και τα παιδιά του Καστελόριζου, περίπου 30 στον αριθμό, από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Είχαν εφοδιαστεί μάλιστα και με εμβόλια για όσα παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου στο πολυϊατρείο είχαν… παρέα μία γιαγιά με ανερχόμενο πνευμονικό οίδημα το οποίο αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς της αποστολής.

«Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που μας ευχαριστούσαν μέσα από την καρδιά τους, έκαναν τον σταυρό τους και μας έδιναν την ευχή τους. Αυτό για μας είναι η καλύτερη ανταμοιβή» ανέφερε ο πρόεδρος των Γιατρών Αιγαίου του ΠΑΓΝΗ.

Δεν θα ξεχάσει τον παππού που ζει ολομόναχος στο Καστελόριζο καθώς τα παιδιά του διαμένουν στη Ρόδο. «Τραγουδάει, ψαρεύει… Μας έκανε παρέα όλες τις ημέρες. Όταν τον ρωτήσαμε αν χρειάζεται κάτι, μας είπε: “μια ζεστή αγκαλιά, αυτό χρειάζομαι”.

Από τις δυνατές στιγμές που έχει να θυμάται για μια ζωή είναι και εκείνη κατά την οποία νυκτερινές ώρες ξεπρόβαλαν από τον μόλο καταδρομείς των ΟΥΚ με βαρύ εξοπλισμό και βαμμένα πρόσωπα. «Δεν εφησυχάζουν ποτέ. Βρίσκονται πάντα στις επάλξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, πάντα σε εγρήγορση για την Ελλάδα μας».

patris.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *