ροή ειδήσεων

Τι μας περιμένει μετά τον Αύγουστο



(ΑΠΟΨΗ) Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Στους 3 μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον Αύγουστο, όλο και πιο συχνά θα ακούμε από την κυβέρνηση λαγούς με πετραχήλια, ότι επιτέλους βγαίνουμε από το μνημόνιο, έρχεται ελάφρυνση και ρύθμιση του χρέους, ανάπτυξη, καθαρή έξοδος, θα βγούμε από τούνελ, και άλλα τέτοια.

Εγώ νομίζω ότι δεν τη βγάζουμε καθαρή, κι όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι.

Μια πολύ σοφή παροιμία λέει, “Αν θέλεις να μη σε ξεχάσω, ζήτησε μου δανεικά”.

Ζητήσαμε και πήραμε πολλά δανεικά, πάρα πολλά δισεκατομμύρια, τα φάγαμε και τώρα δεν έχουμε να τα γυρίσουμε πίσω. Νομίζαμε ότι τα λεφτά πέφτουν από τον ουρανό ως δανεικά κι αγύριστα.

Γι’ αυτό ο δανειστές μας δεν πρόκειται ποτέ να μας ξεχάσουν και να μας αφήσουν να σηκώσουμε κεφάλι μέχρι να τα πάρουν πίσω με τόκο. Έκαναν την δουλειά τους, μην τους κατηγορούμε γι αυτό. Εξασφάλισαν τα χρήματα των δικών τους φορολογουμένων. Πολλοί τους χαρακτηρίζουν τοκογλύφους, αλλά οι άνθρωποι μας έδωσαν τα ωραία τους λεφτουδάκια, όχι από φιλανθρωπία αλλά για να βγάλουν τόκο. Κι εμείς στη θέση τους το ίδιο θα κάναμε. Ο καθένας όταν δανείζει θέλει πίσω τα λεφτά του.


Αυτή είναι η ωμή αλήθεια και η σκληρή πραγματικότητα – και όχι τα μεγάλα λόγια που θα ακούμε μέχρι τον Αύγουστο, που μοιάζουν με παρηγοριά στον άρρωστο προτού να ξεψυχήσει.

Πράγματι, τον Αύγουστο τελειώνει το μνημόνιο και θα βγούμε από αυτό, αλλά όλα τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα, και τα υπόλοιπα σκληρά που συμφωνήσαμε να πάρουμε τα επόμενα χρόνια, παραμένουν και συνεχίζουν. Θα βγούμε απ’ το μνημόνιο, αλλά ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια.

Κάποιος πολιτικός μας σε μια κρίση ειλικρίνειας ομολόγησε, “Γλυτώσαμε από την άτακτη χρεοκοπία, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”. Πράγματι γλυτώσαμε από τον καρκίνο της χρεοκοπίας, αλλά ήδη έχουμε πιάσει πάτο και βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι μέσα στο τούνελ της φτώχεια, της εξαθλίωσης και της απελπισίας.

Αυτό που δεν μας λένε είναι ότι αυτοί και οι προηγούμενοι έχουν ψηφίσει την εξής μαύρη μαυρίλα για τις πλάτες μας:
· Mέτρα 5 δις ευρώ για το 2019 και 2020
· Μείωση των συντάξεων
· Μείωση του αφορολόγητου (δηλαδή θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος)
· Η θηλιά του χρέους θα σφίγγει στο λαιμό μας άλλα 38 χρόνια, μέχρι το 2056, δηλαδή μέχρι τα δισέγγονα μας.


Δεν χρειάζεται φιλοσοφία ούτε οικονομικές γνώσεις. Έχουν ψηφίσει αμέτρητους “εφαρμοστικούς νόμους”, δηλαδή σκληρά μέτρα που ήδη ισχύουν και τους νοιώθουμε στο πετσί μας, και άλλους που θα ισχύουν μετά τον Αύγουστο.
Να μη ξεχνάμε και το άλλο, ότι με το Υπερταμείο έχουμε βάλει υποθήκη τα πάντα για 99 χρόνια. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα μας ελέγχουν για τις επόμενες δεκαετίες.


Ο Στουρνάρας, που είναι και ο πιο αρμόδιος, είπε περίπου τα εξής (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 17/3:
Όσοι λένε ότι πάμε για «καθαρή έξοδο» λένε ψέματα. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Αν δεν ξεχρεώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, δηλαδή το 75% των δισεκατομμυρίων που χρωστάμε, οι δανειστές θα είναι πάνω απ’ το κεφάλι μας με επιτήρηση. Υπογράψαμε ότι το 2022 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Αν δεν το καταφέρουμε, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Μη περιμένετε να σηκώσουμε κεφάλι και να επιστρέψουμε όπως παλιά. Αν τύχει και όλα πάνε καλά, για να αυξηθούν ελάχιστα οι μισθοί, συντάξεις(π.χ. 25%), θα περάσουν τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια.


Η περιβόητη “μετά-μνημονιακή Εποπτεία” που θα ακούσουμε πολλές φορές μέχρι τον Αύγουστο, θα κατοχυρώνει την πιστή εφαρμογή των σκληρών μέτρων όλων των προηγούμενων μνημονίων. Με απλά λόγια, δεν πρόκειται να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι συντάξεις μετά τις περικοπές θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι και το 2022. Και για να θυμηθούμε τα επόμενα πρώτα μέτρα, μας περιμένει μείωση του αφορολογήτου (δηλαδή αύξηση του φόρου που θα πληρώσουμε), μείωση των συντάξεων και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που μέχρι τώρα αποφεύγαμε. Δηλαδή διατήρηση της σκληρής λιτότητας έως το 2022.
“Καθαρή έξοδος” σημαίνει ότι οι δανειστές μας δεν πρόκειται να μας ξαναδώσουν χαμηλότοκα δάνεια κι ότι από εδώ και πέρα να κόψουμε το κεφάλι μας να δανειζόμαστε από τις “αγορές” με πολύ ψηλότερο τόκο - εάν συμφωνήσουν και μας δανείζουν για να αποφύγουμε ξανά την άτακτη χρεοκοπία.


Και για να θυμόμαστε πιο συγκεκριμένα την σκληρή πραγματικότητα που ζούμε σήμερα μέχρι τον Αύγουστο, και θα ζούμε και μετά τον Αύγουστο, να και μερικά ενδεικτικά:
· Ανεργία ρεκόρ, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
· Μετανάστευση χιλιάδες στο εξωτερικό.
· Εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινα δάνεια.
· Κατασχέσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους ή ότι θα κατασχεθεί ο λογαριασμός τους.
· Φορολογία του επαγγελματία στο 65-70%.
· Οι μισοί Έλληνες στο όριο της φτώχειας.
· Εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε μαγαζιά και επιχειρήσεις.
· Χιλιάδες απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ και νερού – χαρακτηριστική η εικόνα καθημερινά οι ουρές στη ΔΕΗ για ρύθμιση για να μη τους κόψει το ρεύμα.
· Το κράτος χρωστάει στους πολίτες επιστροφές δισεκατομμύρια αλλά δεν έχει για να τα πληρώσει.
· Ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν, σαν καρμανιόλες, ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει.
· Αμέτρητες χιλιάδες αυτοκίνητα ακινητοποιημένα, οι πινακίδες παραδόθηκαν γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας κλπ.
· Capital Control, δηλαδή και να έχω λεφτά στην τράπεζα, δεν μπορώ να τα πάρω.
· Χιλιάδες συσσίτια για πεινασμένους ημερησίως σε όλη την Ελλάδα – όπως τον καιρό της Κατοχής..
· Χιλιάδες αυτοκτονίες.


Συμπέρασμα:
Οι αναμενόμενες γιορτές και τα πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο συγκαλύπτουν αυτήν την σκληρή πραγματικότητα.Κι επειδή όλο και πλησιάζουμε σε εκλογές, καλό είναι να μη ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις που ακούμε κάθε φορά προεκλογικά εδώ και πολλά χρόνια, και τις παραδοσιακές πολιτικές κωλοτούμπες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *