ροή ειδήσεων

Βιομηχανίες πλαστικών: 80% κάτω οι πωλήσεις μας από το τέλος στις σακούλες - Έκλεισαν τρεις βιομηχανίες



Ιδιαίτερα ζοφερή παρουσιάζουν την εικόνα στον κλάδο τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος. Ζητούν να μην υπάρξει αύξηση στο περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες το 2019



Ακόμη πιο μεγάλη μείωση στην χρήση πλαστικής σακούλας από αυτή που ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ στην εκδήλωση του ΙΕΛΚΑ εντοπίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). Συγκεκριμένα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ανέβαζαν την μείωση στην χρήση της σακούλας στο 80% αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει πιάσει ήδη τον ευρωπαϊκό στόχο.


Μάλιστα μέλη τους ανέφεραν ανεπίσημα ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν προβάλει ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης χρήσης της πλαστικής σακούλας καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση. Χαρακτηριστικά εκτιμούν ότι το κέρδος από την εφαρμογή του μέτρου οφελεί κάθε μία από τις μεγάλες αλυσίδες κατά τουλάχοστον 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται τόσο από την μη διανομή δωρεάν σακούλας που έως πριν από την εφαρμογή του μέτρου εφαρμόζαν τα σούπερ μάρκετ, από τις πωλήσεις επαναχρησιμοποιούμενων και ενισχυμένων σακουλών αλλά και από την κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις στις σακούλες για απορρίμματα.
80% - 100% πτώση του τζίρου

Στον αντίποδα όπως ανέφερε το μέλος του προεδρείου του ΣΒΠΕ, κ. Ιωάννης Κασελίμης ο κλάδος των πλαστικών στην χώρα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα καθώς 200 από τις συνολικά 1000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών είδαν στην πλειοψηφία τις πωλήσεις τους να μειώνονται από 80% έως 100% κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο ήδη τριών επιχειρήσεων του κλάδου. Στα πλαίσια αυτά στις συζητήσεις που είχαν με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες έχουν ζητήσει να μην εφαρμοστεί από 1/1 του 2019 η περαιτέρω αύξηση του τέλους από τα 0.04 ευρώ στα 0,09 ευρώ, κίνηση που την θεωρούν χαριστική βολή για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου , κ. Δημήτρη Σύρμο, οι πλαστικές σακούλες αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής πλαστικών στην χώρα (20.000 τόνοι από τους περίπου 750.000) και ότι τα προβλήματα που προκύπτουν δεν λύνονται με κραυγές και δαιμονοποίηση ενός κλάδου που επενδύει αλλά με συζήτηση και εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Απο την πλευρά τους θεωρούν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η στρατηγική κυκλικής οικονομίας στις συσκευασίες τομέας στον οποίο το πλαστικό υπερέχει τόσο εξαιτίας του χαμηλού του κόστους όσο και της υψηλής ανακυκλωσιμότητας του.

Παράλληλα τόνισε ότι θέλουν αρωγό το κράτος στην επόμενη ημέρα του κλάδου, κυρίως σε θέματα κατεύθυνσης και στρατηγικής καθώς ο μεγαλύτερος μέρος των επιχειρήσεων είναι μικρού μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα όπου τα τελευταία χρόνια και λόγω των capital controls καρκινοβατούν.

Το 1,5% του ΑΕΠ από την βιομηχανία πλαστικών

Τα 60 χρόνια ζωής του συμπληρώνει φέτος ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος καθώς ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει η ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο όλων των πλαστικών εφαρμογών.

Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν ως τακτικά μέλη βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών προϊόντων όπως φιλμ, σωλήνες, κιβώτια, προϊόντα εξέλασης φύλλου και θερμοδιαμόρφωσης, Masterbatch. Επίσης μέλη του είναι κατασκευαστές μηχανών όπως και εισαγωγείς Α’ υλών. Τα μέλη του Συνδέσμου είναι 250 βιομηχανίες πλαστικών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών. Ο ετήσιος όγκος παραγωγής είναι της τάξεως των 750.000 τόνων.

Ο αριθμός των απασχολουμένων άμεσα ή έμμεσα εκτιμάται στις 20.000.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με τα μέλη του το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (περίπου 60%) κατευθύνεται σε εξαγωγές.

Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι μέλος της «EuPC» (European Plastics Converters- Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και συμμετέχει στην «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών).

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/6/18 06:43

    Αντι να φτιαξουν μοναδες ανακυκλωσης απορριματων παντου καταργουν τα πλαστικα.Μαλλον οχι καταργουν,αλλα κερδιζουν και απο αυτο.Και προκειμενου να βγαλουν κι αλλα λεφτα αυτα τα ανθρωπομορφα τρωκτικα κλεινουν και εργοστασια και αφηνουν και αλλους ανθρωπους χωρις δουλεια.Ενω αν εφτιαχναν μοναδες επεξεργασιας θα εδιναν δουλεια σε τοσο κοσμο.Αλλα ειπαμε.Το μονο προσον αυτων των ερπετων ειναι το οτι"ειναι του κομματος".Αθανατε Παπαγιαννοπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/6/18 08:03

      Μήπως ήθελες να γραψεις Αθανατε Παπαδόπουλε ;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *