ροή ειδήσεων

Η Τουρκία «κλέβει» Ρώσους τουρίστες από την Ελλάδα



Συνεχή «διαφυγή» Ρώσων τουριστών από την ελληνική αγορά προς την τουρκική αναφέρουν πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου ότι εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα.

Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η επίσης μεγάλη άνοδος του ευρώ έναντι του ρωσικού ρουβλίου αποτελούν τις κύριες αιτίες αυτής της τάσης που, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, οδηγεί σε μείωση της τάξης του 8% των αφίξεων από τη Ρωσία το 2018.


Ομως, σε πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση τα στοιχεία είναι συντριπτικά: η υποχώρηση των αφίξεων από τη Ρωσία προσεγγίζει το -55% από τα προ πενταετίας υψηλά. Οι αφίξεις από 1,352 εκατομμύρια το 2013 έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 588.000 ταξιδιωτών το 2017, πρώτη χρονιά οργανωμένης στροφής των Ρώσων προς την Τουρκία, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία από 1,3 δισ. ευρώ το 2013 έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 70%, στα 418 εκατομμύρια πέρυσι.

Τέτοια είναι η έκταση της ανταγωνιστικότητας της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα στη ρωσική αγορά, που ορισμένες πληροφορίες από Ελληνες ξενοδόχους αναφέρουν ότι ένα - δύο ρωσικά πρακτορεία που είχαν προκαταβάλει το 15% της αξίας των κρατήσεών τους στην Ελλάδα προτίμησαν να χάσουν τις προκαταβολές αυτές και να στείλουν τους παραθεριστές τους στην Τουρκία. «Ακόμα και με τη χαμένη προκαταβολή στην εξίσωση, η Τουρκία φαίνεται πως για αυτές τις περιπτώσεις ήταν ελκυστικότερη οικονομικά για πράκτορες και πελάτες», εξηγεί στην «Κ» ρωσική διπλωματική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά και επιβεβαίωσε εμμέσως την τάση αυτή. Εάν οι περιπτώσεις αναδρομολόγησης Ρώσων προς την Τουρκία γενικευθούν, γεννάται μείζον ζήτημα αναπλήρωσης των κρατήσεων αυτών, και μάλιστα την τελευταία στιγμή, από όσους ξενοδόχους έχουν την ατυχία να υποστούν αυτή τη ζημία, εξηγούν άλλες πηγές.

Στελέχη του ελληνικού τουριστικού κλάδου, πάντως, αμφιβάλλουν για το εύρος φαινομένων όπως τα προαναφερθέντα, χαρακτηρίζοντάς τα μεμονωμένα. Αποψη που στηρίζει και η περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αναδρομολόγησης αεροπορικών πτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι αναγνωρίζουν πως η ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας, μετά και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας –κατά 18% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους– την αποκατάσταση των σχέσεων Μόσχας - Αγκυρας, την πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ (κατά 50% μέσα σε μια πενταετία) και την επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση, έχει εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ που εξετάζουν τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών από τη Ρωσία προς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, παρατηρείται μείωση της τάξης του 8% στα τέλη Απριλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μείωση είναι μικρότερη από την αρχικά διαφαινόμενη, που βρισκόταν στο -12%. Σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται πτώση των αφίξεων Ρώσων, με εξαίρεση τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Καλαμάτας και της Ρόδου, ενώ έχει προγραμματιστεί και μία καινούργια σύνδεση με το αεροδρόμιο των Χανίων για φέτος.

Η Ελλάδα έχει διολισθήσει, έτσι, στην 11η θέση των προτιμήσεων των Ρώσων, την ώρα που η Τουρκία είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός τους στη Μεσόγειο μετά την Ισπανία.Έντυπη

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *