ροή ειδήσεων

Προθεσμία 6 ημερών για τις δηλώσεις και μετά πρόστιμα



Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί τo 87,5%, δηλαδή απομένουν περίπου 800.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.


Προθεσμία έξι ημερών έχουν οι 800.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη φορολογική τους δήλωση. Το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet «κλείνει» τις πύλες του στις 26 Ιουλίου και όσοι δεν καταφέρουν ή αμελήσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόστιμο 100 ευρώ θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και συνταξιούχοι) ανεξαρτήτως εάν καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ή έχουν μηδενική δήλωση, 250 ευρώ όσοι τηρούν απλογραφικά στοιχεία και λάβουν χρεωστικό σημείωμα και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί τo 87,5%, δηλαδή απομένουν περίπου 800.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τις 20 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5.483.597 δηλώσεις, με το Δημόσιο να υπολογίζει να εισπράξει το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:

• Τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.130 ευρώ. Συγκεκριμένα, για 2.172.986 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,45 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση.

• Το 47,53% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.483.597 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 2.606.441 είναι μηδενικές.

• Για το 12,84% των φορολογουμένων ή 702.170 φορολογουμένους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 414 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 291,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι πριν από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα, το Μητρώο της ΔΟΥ τους θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.

Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.Έντυπη

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *