ροή ειδήσεων

Οι Οπτικοί Δωδεκανήσου εξηγούν γιατί λένε ΟΧΙ στην νέα διαδικασία χορήγησης γυαλιών από τον ΕΟΠΥΥ



Με ανακοίνωσή τους οι οπτικοί και οπτομέτρες της Δωδεκανήσου επισημαίνουν ότι αποφάσισαν να μην αποδεχτούν τα voucher-"χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα" του ΕΟΠΥΥ και να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που θέτουν το επάγγελμα του οπτικού-οπτομέτρη κι εκατομμύρια ασφαλισμένων σε κατάσταση ομηρίας. Απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύσεις στα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε.

Ανλυτική η ανακοίνωση :

«Αγαπητέ ασφαλισμένε,
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων ψηφίστηκε στη Βουλή, στις 14 Ιουνίου το πολυνομοσχέδιο που εκτός των άλλων προβλέπει την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των γυαλιών σου από τον ΕΟΠΥΥ.

Με βάση την Υπουργική απόφαση της 15ης Ιουνίου 2018, αρ.ΕΑΛΕ/Γ.Π.46633, ο οφθαλμίατρος από την 1η Αυγούστου θα σου χορηγεί μαζί με τη συνταγή και μία "βεβαίωση αποζημίωσης", το λεγόμενο voucher, που θα σου παρέχει τη δυνατότητα για μία φορά κάθε 4 χρόνια να πάρεις -χωρίς την υποχρέωση να πληρώσεις- γυαλιά αξίας 100 ευρώ από τον οπτικό σου, ο οποίος στη συνέχεια θα διεκδικεί τα χρήματα του από τον οργανισμό.

ΟΜΩΣ:
Γνωρίζεις τους λόγους για τους οποίους ΚΑΝΕΝΑ κατάστημα οπτικών σε όλα τα Δωδεκάνησα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, ΔΕΝ θα δεχτεί να εκτελέσει συνταγές με αυτό το σύστημα;

1. ΓΙΑΤΙ:
Η κυβέρνηση αποφάσισε να σου δίνει ένα voucher-"ψευτοχαρτονόμισμα" με το οποίο θα σου χορηγούμε γυαλιά που ΔΕΝ πρόκειται να τα πληρωθούμε ΠΟΤΕ!

2. ΓΙΑΤΙ:
Η κυβέρνηση θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική με τα "λεφτά των άλλων" !!!
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να χορηγούν ετησίως 50 εκ. για γυαλιά οράσεως τη στιγμή που η δαπάνη (του προηγούμενου έτους) για τα οπτικά είδη ξεπέρασε τα 58εκ. και τη διαφορά(8εκ.!!!) μας υποχρεώνει να την πληρώσουμε απ' την τσέπη μας (clowback)!

Τα δε voucher που θα τυπωθούν και θα μοιραστούν δεν θα αντιστοιχούν στα 50εκ. αλλά σε πολύ μεγαλύτερο κι αδιευκρίνιστο(!!!) ποσό.

3. ΓΙΑΤΙ:
Στην είσπραξη των voucher (...αν ποτέ υπάρξει πληρωμή!!!) ο ΕΟΠΥΥ μας επιβάλει "κούρεμα εκ των υστέρων" (rebate) και μας υποχρεώνει να του κάνουμε έκπτωση άσχετα αν εμείς του κόβουμε τιμολόγιο για όλο το ποσό!

4. ΓΙΑΤΙ:
Μας χρωστάνε από το 2011!
Κάποια ταμεία, όπως ο ΟΠΑΔ, έχουν αφήσει μεγάλα ληξιπρόθεσμα ποσά προς τους συναδέλφους μας, για τα οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη ο ΕΟΠΥΥ ως καθολικός διάδοχος.
Η διοικητική αδυναμία εκκαθάρισής τους (7 χρόνια μετά!!!), αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο πολιτικής και διοικητικής αυθαιρεσίας!

5. ΓΙΑΤΙ:
Μας υποχρεώνει να πιστοποιήσουμε τα προϊόντα μας και φυσικά να πληρώσουμε για αυτό, τη στιγμή που ΟΛΑ τα οπτικά είδη που διατίθενται από τα καταστήματα μας είναι ήδη πιστοποιημένα και φέρουν σήμανση καταλληλότητας CE για το σκοπό που προορίζονται!

6. ΓΙΑΤΙ:
Ο ΕΟΠΥΥ πλήττει βάναυσα έναν ολόκληρο κλάδο, με μοναδικό στόχο την ολοκληρωτική περικοπή της σχετικής δαπάνης των 100 ευρώ και επιχειρεί να σε κατευθύνει εναντίον μας!

7. ΓΙΑΤΙ:
Τα καταστήματα μας είναι στην πλειοψηφία τους μικρές επιχειρήσεις που υφίστανται ήδη όλες τις εξοντωτικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρρύνσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

8. ΓΙΑΤΙ:
Ο οπτικός σου είναι επιστήμονας αναγκασμένος να ιδιωτεύει ως ανεξάρτητος επαγγελματίας ή με εξαρτημένη σχέση εργασίας, δεδομένου ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν έχει προβλέψει για την ειδικότητά του καμία οργανική θέση, έχει βιώσει, όπως εσύ, την παρατεταμένη οικονομική κρίση, δεν παρέχει μόνο υπηρεσίες αλλά κι εμπορεύματα που τα πληρώνει προκαταβολικά ... και δε φτάνει αυτό! Ζημιώνεται καθημερινά από το ανεξέλεγκτο παράνομο εμπόριο αμφιβόλου προελεύσεως γυαλιών!

9. ΓΙΑΤΙ:
Αντιμετωπίζουν εμάς, εσένα και τη δημόσια υγεία με κινήσεις ερασιτεχνισμού κι επικίνδυνη προχειρότητα !
Αποφάσισαν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους Συλλόγους που εκπροσωπούν τον κλάδο μας, ενώ γνωρίζουν ότι έχουμε προτάσεις για τον πλήρη έλεγχο των δαπανών και μπορούμε να τις συζητήσουμε από την αρχή με βασική προϋπόθεση να καθοριστούν οι πραγματικές ανάγκες ΟΛΩΝ .

10. ΓΙΑΤΙ:

Ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας, ξοδεύει περισσότερα απ'όσα μπορεί να διαθέσει.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της σπατάλης:
Μόνο για τα διαχειριστικά του έξοδα (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του) καταβάλλονται περίπου 176εκ. ετησίως!!!
Θα περίμενε κανείς ο ΕΟΠΥΥ να κάνει clawback και rebate στις αμοιβές των στελεχών του, πρώτα και μετά να κόψει χρήματα από τους παρόχους!
Αγαπητέ ασφαλισμένε,
Το να σε βοηθήσουμε να προμηθευτείς γυαλιά, με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

ΟΜΩΣ:
Το βαρύ ιστορικό των άδικων και μονομερών ενεργειών αυτού του αποδεδειγμένα αφερέγγυου ασφαλιστικού φορέα, δε μας επιτρέπει να τον εμπιστευτούμε και να συναινέσουμε στην αποδοχή των voucher.
Είναι φανερό ότι οι όροι που μας προτείνουν, έχουν ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθουν ανακριβειών και μεροληπτούν μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

ΜΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ!
Γνωρίζουν πολύ καλά ποιός στο τέλος την πληρώνει!
ΕΣΥ, που έχεις καταβάλει ως εργαζόμενος ή συνταξιούχος τόσα χρήματα σε ασφαλιστικές εισφορές κι αυτοί σου δίνουν "για να δείς" 100ευρώ κάθε 4 χρόνια!!!

ΕΣΥ, που για ένα ζευγάρι γυαλιά θα συνωστίζεσαι στα ιατρεία και στα γραφεία.
ΕΣΥ, που θα ψάχνεις και δεν θα βρίσκεις συμβεβλημένους οπτικούς-θύματα.
ΕΜΕΙΣ , που πρέπει να απολογούμαστε για ένα θέμα που δεν είναι δικής μας υπαιτιότητας.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας αφού συνεκτίμησε τις τοποθετήσεις των υπολοίπων Συλλόγων της χώρας ομόφωνα αποφάσισε:

Να ΜΗΝ αποδεχτεί τα voucher-"χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα" του ΕΟΠΥΥ και να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που θέτουν το επάγγελμα του οπτικού-οπτομέτρη κι εκατομμύρια ασφαλισμένων σε κατάσταση ομηρίας. Απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύσεις στα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε. Μέχρι να γίνει αυτό, επιβάλλεται η διαδικασία αποζημίωσης των δικαιούχων για γυαλιά να παραμείνει ίδια.
Ζητάμε τη στήριξη και την κατανόηση σου!

Για το ΔΣ
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θωμάγγελος Μιχαλάκης
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Φώτης Φωτάρας”.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *