ροή ειδήσεων

Γερμανικό «καψόνι» στο Eurogroup με αναστολή δόσης λόγω ΦΠΑ στα νησιά


Οι εταίροι κατέστησαν σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την δέσμευσή που έχει αναλάβει για μείωση των συντάξεων το 2019, υποχρέωσαν την Αθήνα να δεχτεί δημοσιονομικά ισοδύναμα για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά και ανέστειλαν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης κατά πάσα πιθανότητα έως τον Αύγουστο.

Διπλό «χαστούκι» για ΦΠΑ και συντάξεις δέχτηκε η Ελλάδα στο Eurogroup.

Με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων η Γερμανία εξέφρασε ενστάσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, «παγώνοντας» την αποδέσμευση των χρημάτων.

Προκειμένου να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του Βερολίνου η Αθήνα δεσμεύτηκε πως θα βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήδη πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα που υπερβαίνει τους στόχους.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως η αναστολή αύξησης του φόρου θα είναι προσωρινή και συνεπώς στο τέλος του έτους οι συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα εξισωθούν με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η δόση αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Αυγούστου, αφότου ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες στην Γερμανία.

Στην συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση υπήρξε μια μικρή σύγχυση όσον αφορά το ποιοι θεσμοί γνώριζαν τις προθέσεις της Αθήνας όσον αφορά τον ΦΠΑ. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί παραδέχτηκε πως η Κομισιόν είχε γνώση, προσθέτοντας ότι κι άλλα πρόσωπα στις τάξεις των θεσμών είχαν ενημέρωση.

Ο επίτροπος διευκρίνισε πως η απόφαση για την στάση των θεσμών ελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

Ράπισμα και για τις συντάξεις

Η ελληνική πλευρά δέχτηκε πλήγμα και στο μέτωπο των συντάξεων, όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχουν περιθώρια μη εφαρμογής των περικοπών που έχουν νομοθετηθεί για τις αρχές του 2019.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το θέμα των συντάξεων ο κ. Σεντένο τόνισε πως είναι «πολύ σημαντικό» η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η εμπιστοσύνη των αγορών.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος επισήμανε λιτά πως πρόκειται για δέσμευση που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και «παραμένει σε ισχύ».

Ο κ. Μοσκοβισί, που τις τελευταίες ημέρες έχει δηλώσει πως το ζήτημα των συντάξεων μπορεί να συζητηθεί, δεν τοποθετήθηκε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *