ροή ειδήσεων

Πέντε φίλοι έβαλαν 300.000 δραχμές και ίδρυσαν το ελληνικό σούπερ μάρκετ των 500 εκατ. ευρώ



Το επιχειρηματικό δαιμόνιο, η νοικοκυροσύνη και η επιμονή σε ελληνικά προϊόντα απαντώνται σε ένα όνομα. Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ Γαλαξίας που πριν μέρες έχασαν ακόμη έναν Πρόεδρο τους, έναν εκ των ιδρυτών τους, τον Χρήστο Μαυρόπουλο. Μια αλυσίδα που ξεκίνησε με τις οικονομίες πέντε φίλων και μετεξελίχθηκε σε έναν όμιλο με τζίρο άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Το ταξίδι του Γαλαξία ξεκίνησε πριν 47 χρόνια. Ήταν το το 1971, όταν πέντε φίλοι, εργαζόμενοι ως υπάλληλοι σε διάφορους χώρους, αποφάσισαν να βάλουν τις οικονομίες τους και να ξεκινήσουν μια οικονομική δραστηριότητα στο χώρο των καταναλωτικών αγαθών και να ιδρύσουν το πρώτο κατάστημα.

Το αρχικό εκείνο κεφάλαιο, το έτος 1971, ήταν 300.000 δραχμές και έτσι ξεκίνησε η εταιρεία που ονομάστηκε ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. από τους πέντε αρχικούς μετόχους και διαχειριστή τον αείμνηστο Βασίλειο Χειμωνίδη. Οι πέντε αυτοί αρχικοί μέτoχοί της εργάστηκαν εντατικά και αμισθί, και πλαισιώθηκαν και από άλλους αξιόλογους συνεργάτες, για να φτάσει ο Γαλαξίας να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Το «άστρο» του Βασίλη Χειμωνίδη έλαμψε νωρίς.

Άλλωστε ήταν διαχειριστής της εταιρείας. Το πρώτο κατάστημά, λιανικής πώλησης ανοίγει το 1971 με τις οικονομίες των πέντε ιδρυτών. Ανοίγει στα Κάτω Πατήσια, στην Αθήνα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνα τα 60 τ.μ. θα εξελίσσονταν σε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλου.

Στον επόμενο χρόνο που ακολουθεί ανοίγουν και άλλα μικρά εμπορικά καταστήματα του μπορούσε κανείς να βρει μια ποικιλία από απορρυπαντικά και καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης. Το 1973 η εταιρεία λειτουργεί το πρώτο σούπερ μάρκετ, 137 τ.μ., στην οδό Αλκαμένους 120, που εκτός από απορρυπαντικά και καλλυντικά, είχε και τρόφιμα.

Ακολουθεί η ίδρυση και λειτουργία τριών καταστημάτων, περισσότερο ανεπτυγμένων στο χώρο των τροφίμων,στην οδό Κρέοντος στο λόφο Σκουζέ, στην οδό Παιωνίου 25 και στην Αργυρούπολη, Διγενή Ακρίτα 2. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της, η εταιρεία πρωτοστάτησε για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα και έκανε μετόχους τους υπαλλήλους της.

Πολλοί από τους υπαλλήλους που υπέδειξαν ζήλο και εργατικότητα βρέθηκαν, από το 1982 και μετά, στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας, βλέποντας τα εισοδήματά τους από τα κέρδη, να αυξάνουν. Στην ιστορία της εταιρείας, από το 1971 μέχρι σήμερα, οι μέτοχοι του Γαλαξία έφτασαν να ξεπερνούν τους 187, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται στην εταιρεία. Όλοι οι μέτοχοι που εντάχθηκαν στην εταιρεία εργάστηκαν με την ίδια συνέπεια και συνέχεια και εξακολουθούν να το κάνουν. Στο τιμόνι της εταιρείας για σειρά ετών βρισκόταν ένας από τους σημαντικότερους Κιλκισιώτες επιχειρηματίες ο Βασίλης Χειμωνίδης που πέθανε πριν δέκα χρόνια. Τα πρώτα του χρόνια ο Βασίλης Χειμωνίδης τα έζησε στο χωριό Κάτω Θεοδωράκι στο Κιλκίς. Σε μια περιοχή που μετά το 1922 φιλοξένησε το ποντιακό στοιχείο.

Σε μια περίοδο την οποία χαρακτήριζε ως δύσκολη κατάφερε να συντηρήσει το όνειρό του και να σπουδάσει. Παρά το γεγονός πως πήρε το απολυτήριο του με διαγωγή «κοσμία», διότι βοηθούσε στα μαθήματα τις πιο αδύναμες συμμαθήτριές του, ο άριστος μαθητής αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Σουηδία και την Αγγλία, με γνωστικό επίπεδο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Marketing. Επρόκειτο για σπάνια γνωστικά αντικείμενα για τα μέχρι τότε δεδομένα της χώρας, η οποία συνήθως παρήγαγε γιατρούς, δικηγόρους ή πολιτικούς μηχανικούς οι οποίοι οδηγούσαν στην αστική ανάπτυξη των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας. Πριν λίγες μέρες σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της Πέντε ΑΕ Χρήστος Μαυρόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Χρήστος Μαυρόπουλος ήταν ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας των Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας και είχε διαδεχθεί στην θέση του προέδρου τον αείμνηστο Βασίλη Χειμωνίδη πριν 10 χρόνια, ενώ τελευταία φορά επανεξελέγη πρόεδρος στις 25 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Η πορεία του Γαλαξία

Η δομική σύσταση της επιχείρησης άλλαξε το 1982 και η Ε.Π.Ε. μετεξελίχθηκε σε ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη και τη λειτουργία σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα συμμετείχαν νέα πρόσωπα στη μετοχική της σύνθεση, ενώ το ρευστό που εισέρευσε στην επιχείρηση με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ευνόησε την ταχεία ανάπτυξη του δίκτυου καταστημάτων της Γαλαξίας.

Το 1988 τα πρώτα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία διαθέτει πλέον των 1.000 προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και στόχος της είναι να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα προϊόντα της κατηγορίας.

Το 1988 ιδρύθηκε η εταιρεία Ο.Ρ.Α Α.Ε. (Οργανισμός Αγορών), η οποία προέκυψε από τη συνένωση των σούπερ μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ, TRESCO, ΤΡΟΦΟ, ΑΣΤΗΡ. Η εταιρεία αυτή λειτούργησε έως το 2000 συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των θυγατρικών της επιχειρήσεων. Το 1992 η ΠΕΝΤΕ Α.Ε. απέκτησε την ΑΡΓΩ Α.Ε., στην οποία μετέχει με ποσοστό 99,8%, εντάσσοντας στο δίκτυο του Γαλαξία ακόμα 13 καταστήματα. Τότε λειτούργησε και το πρώτο σούπερ μάρκετ στον Ορχομενό Βοιωτίας, το πρώτο κατάστημα της εταιρείας στην επαρχία. Ακολούθησε η Πέλλα, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Εύβοια, η Καρδίτσα και άλλες πόλεις. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 137 σούπερ μάρκετ με 13 Cash&Carry και απασχολεί 3.800 υπαλλήλους. Αυτό που διαφημίζει είναι ότι πρόκειται για ένα «100% ελληνικό Σούπερ Μάρκετ».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *