ροή ειδήσεων

Ρόδος: Ο Στέλιος Κρητικός περιγράφει το νησί των ιπποτών



Βόλτα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στη Ρόδο με το εντυπωσιακό κάστρο, τους μύθους, τους θρύλους και την απόλυτη συγγένεια με την ομορφιά.

της Χρύσας Φωτοπούλου

Η Ρόδος διαθέτει μεγάλη ιστορία και πολιτισμό. Από την αρχαία εποχή, σχετικά με το όνομα του νησιού έχει επικρατήσει ο συσχετισμός του με το ομώνυμο λουλούδι κι έτσι μέχρι σήμερα συνδυάζεται η Ρόδος με το νησί των ρόδων, τόσο στην ελληνική γλώσσα όσο και σε άλλες γλώσσες.

Πλήρως κατατοπιστικός για τη Ρόδο, μια και πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του, είναι ο ηθοποιός Στέλιος Κρητικός: «Εχω καταγωγή από τη Ρόδο και από τη Σύμη. Μεγάλωσα στο κέντρο της Ρόδου, πολύ κοντά στο πάρκο Ροδινιού. Η Ρόδος είναι ένα μεγάλο νησί που έχει ζωή όλο τον χρόνο. Αν θέλει κανείς να διασκεδάσει, προσφέρονται άπειρες ευκαιρίες.

Ανάλογες ευκαιρίες υπάρχουν και για όποιον θέλει να ηρεμήσει, επιλέγοντας πιο χαλαρά μέρη. Τι να πρωτοπώ για τις θάλασσες; Είναι όλες υπέροχες και με έντονη γραφικότητα. Εννοείται ότι ο επισκέπτης της Ρόδου θα βρεθεί οπωσδήποτε στην Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας, στην ανατολική ακτή του νησιού, σε απόσταση 28 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Οι Επτά πηγές, ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, αφήνουν άφωνους τους πάντες. Στα νερά ζει το γκιζάνι, ένα σπάνιο είδος ψαριού, καθώς και παγόνια, πάπιες, χήνες, χελώνες και καβούρια. Το νερό περνάει μέσα από μια στενή σήραγγα, η οποία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’20 από τους Ιταλούς για να διευκολύνει τη μεταφορά του νερού στην τεχνητή λίμνη.


Το τούνελ έχει μήκος 150 μ. και στο κέντρο του υπάρχει ένα πηγάδι, το οποίο λειτουργεί ως φωταγωγός και αεραγωγός. Σίγουρα πρέπει να κάνετε μια βόλτα στην περίφημη κοιλάδα των Πεταλούδων. Το μέρος είναι, στ’ αλήθεια, ονειρικό. Πρόκειται για έναν σπάνιο βιότοπο που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria. Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Ρόδο πάω στο Κάστρο. Εχω πάει τόσες φορές και πάντα κάτι ανακαλύπτω. Τρελαίνομαι να κάνω μπάνιο στην παραλία Αφάντου. Πρόκειται για μια τεράστια παραλία.

Δεν την πιάνει το μάτι σου. Επειτα, το Φαληράκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και κοσμοπολίτικα θέρετρα της Ρόδου. Η Λίνδος με τα λευκά σπιτάκια. Το Ενυδρείο, όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει σπάνια είδη ψαριών και άλλα είδη της θαλάσσιας πανίδας. Πρόκειται για τον πρώτο υδροβιολογικό σταθμό της Ρόδου. Πάρτε το σκάφος και κατευθυνθείτε μέχρι την Αγάθη. Υπέροχη νωπή άμμος και λιγοστές καντίνες είναι τα μόνα που θα βρείτε εκεί. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα μελεκούνια, ένα αρχαίο ελληνικό σνακ. Είναι βουτηγμένα στο θυμαρίσιο μέλι. Μακάρι να είχατε και την ευκαιρία να δοκιμάσετε το παστίτσιο της μάνας μου».

Η Ρόδος είναι έξοχος προορισμός. Είτε ο Στέλιος Κρητικός εκφράζεται με πάσα λεπτομέρεια είτε απλώς εντοπίζετε το νησί στις συντεταγμένες του χάρτη. Οι καλές σας ημέρες εκεί είναι σίγουρες.

neaselida.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *