ροή ειδήσεων

Ντέρμπι Βρετανών-Γερμανών τουριστών για την πρωτιά στις ελληνικές παραλίες



Ποιοι ξένοι τουρίστες κάνουν φέτος «πρωταθλητισμό» κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Πρωτιά των Βρετανών τον Ιούλιο στα 14 αεροδρόμια που ελέγχει η Fraport. Τα «κάστρα» των Γερμανών, τα... προπύργια των Βρετανών και οι δυναμικές νέες αγορές.

«Μπρα ντε φερ» διεξάγεται φέτος μεταξύ Βρετανών και Γερμανών τουριστών για την πρωτιά της κατάκτησης των πολυπληθέστερων ξένων επισκεπτών στις ελληνικές παραλίες.

Μπορεί οι Γερμανοί τουρίστες να κυριαρχούν στην ανατολική Κρήτη (αεροδρόμιο Ηρακλείου) και οι Σκανδιναβοί στις δυτικές παραλίες του νησιού (αεροδρόμιο Χανίων) αλλά οι Βρετανοί ταξιδιώτες πήραν την πρωτιά τον Ιούλιο στους προορισμούς όπου λειτουργούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport.

Το ντέρμπι Βρετανών-Γερμανών, οι ανακατατάξεις στην πρώτη δεκάδα των βασικών αγορών-«δεξαμενών» του ελληνικού τουρισμού και το «κύμα» των δυναμικά ανερχόμενων αγορών αποτυπώνονται στα στοιχεία επιβατικής κίνησης εξωτερικού της Fraport για τον μήνα Ιούλιο.



Οι ταξιδιώτες που προέρχονταν από τις δύο βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού (Γερμανία, Βρετανία) έφθασαν τον Ιούλιο τις 843 χιλιάδες επισκέπτεςσε σύνολο 2,3 εκατ. ξένων επισκεπτών που προσγειώθηκαν στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η ελληνική θυγατρική της γερμανικής Fraport. Αυτό σημαίνει πως οι επισκέπτες από τις δύο συγκεκριμένες αγορές αντιπροσώπευαν τον Ιούλιο σχεδόν το 37% της συνολικής επιβατικής κίνησης εξωτερικού.

Κάστρα των Γερμανών αποδείχθηκαν τον Ιούλιο, κυρίως, αεροδρόμια μεγάλης κίνησης που ελέγχει η Fraport (Θεσ/νίκη, Κως αλλά και Καβάλα) όπου πήραν την πρωτιά μεταξύ των ξένων τουριστών.

Οι Βρετανοί από την πλευρά τους πήραν τον Ιούλιο την πρωτιά σε έξι προορισμούς καθώς κυριάρχησαν στο Ιόνιο (Άκτιο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά), τη Ρόδο και τη Σκιάθο.

Στα Χανιά την πρωτιά πήραν οι Νορβηγοί ενώ οι Ολλανδοί έκαναν το ίδιο σε Σάμο και Λέσβο.

Οι Ιταλοί αποδείχθηκαν οι «βασιλιάδες» του κοσμοπολιτισμού καθώς ήταν οι πολυπληθέστεροι ξένοι επισκέπτες τον ίδιο μήνα στους δύο εμβληματικούς προορισμούς του Αιγαίου: Μύκονο και Σαντορίνη.

Σχεδόν οι μισοί (46,6%) ξένοι τουρίστες που έφθασαν στους συγκεκριμένους 14 προορισμούς (Θεσ/νίκη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Μύκονο, Σαντορίνη, Χανιά, Άκτιο, Άραξο, Μυτιλήνη, Σάμο, Σκιάθο) προέρχονταν από μόλις τρεις χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία).

Οι Βρετανοί τουρίστες κατάφεραν να πάρουν την πρωτιά τον Ιούλιο στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport φθάνοντας το μισό εκατ. ταξιδιώτες(497.689 επιβάτες). Αρκετά πίσω τους βρέθηκαν οι Γερμανοί επισκέπτες (345.373 ταξιδιώτες) ενώ οι Ιταλοί κατέλαβαν την Τρίτη θέση αριθμώντας 222.865 επιβάτες.

Στην τέταρτη θέση, ωστόσο, δεν βρέθηκαν ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Ολλανδοί τουρίστες αλλά οι Πολωνοί. Επιβεβαιώνοντας τη συνεχή ενίσχυση του ειδικού βάρους της αγοράς της Πολωνίας στον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια, οι ταξιδιώτες από τη συγκεκριμένη χώρα έφθασαν τον Ιούλιο τους 153.320.

Περισσότερους από εκατό χιλιάδες έστειλαν τον ίδιο μήνα στη χώρα μας η Σουηδία (114.701 ταξιδιώτες) και Ολλανδία (113.003 επισκέπτες). Ακολούθησαν η Δανία (94.219 ταξιδιώτες) και η Νορβηγία (90.776 επισκέπτες).

Στις δύο τελευταίες θέσεις της δεκάδας στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport βρέθηκαν τον Ιούλιο οι Γάλλοι (83.496 ταξιδιώτες) και οι Ρώσοι (78.210 επισκέπτες).

Με υψηλούς ρυθμούς εξακολουθεί να αναπτύσσεται η τουριστική κίνηση από το Ισραήλ στη χώρα μας. Τον Ιούλιο οι Ισραηλινοί που έφθασαν στα 14 αεροδρόμια που ελέγχει η Fraport έφθασαν τους 60.512 ταξιδιώτες με αποτέλεσμα να βρεθούν στην κορυφή των χωρών που συγκροτούν τη δεύτερη δεκάδα αγορών του ελληνικού τουρισμού.

Ακολούθησαν κατά σειρά Αυστριακοί (54.105 ταξιδιώτες), Βέλγοι (52.644 επισκέπτες), Ελβετοί (43.412), Φινλανδοί (40.901) και Κύπριοι επισκέπτες (37.269).

Το Τοπ 20 εθνικοτήτων των πολυπληθέστερων ξένων που ήρθαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο (σ.σ πάντα στα 14 αεροδρόμια που ελέγχει η Fraport) συμπληρώνουν επισκέπτες από την Ουγγαρία (20.286), τη Σερβία (18559), τη Ρουμανία(17.091) και την Ισπανία (12.008).



Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *