ροή ειδήσεων

Αυξάνονται τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β! Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς



Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στους γονείς λόγω και της έναρξης της σχολικής περιόδου.

Μάλιστα πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, άλλο ένα κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο. Αυτή τη φορά το περιστατικό εντοπίσθηκε στη Σκύρο όπου ένα 13χρονο αγόρι διαγνώσθηκε με τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου που είναι και η πιο μεταδοτική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι θεράποντες γιατροί που παρακολούθησαν το παιδί, έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων στη Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί,καθυστέρησε κατά δύο ημέρες προληπτικά, δεδομένου ότι η Μηνιγγίτιδα Βπαρουσιάζει μεγάλη μετάδοση ειδικά σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα σχολεία.

Γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.




Να σημειωθεί ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολη.

Πως προστατεύονται τα παιδιά από τη Μηνιγγίτιδα

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Μάλιστα χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους γονείς.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός τους, ο οποίος είναι εφικτός και στη χώρα μας από το 2013 για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πάντως η Μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις αφού μπορεί να προσβάλει από μωράκια, μέχρι νήπια και νεαρούς ενήλικες. Η εξέλιξη της είναι ταχύτατη μέσα σε μόλις 24 ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο εμβολιασμός θεωρείται η μοναδική και ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

healthreport

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *