ροή ειδήσεων

Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρόδου: Διαμαρτυρία για την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων



ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ ΕΞΩ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠ’ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όσο κι αν θέλουν ο Υπουργός Παιδείας και η σημερινή κυβέρνηση να κάνουν το μαύρο-άσπρο, να διατυμπανίζουν ότι μια “νέα εποχή” ανατέλλει, ότι η επαγγελματική εκπαίδευση “αναβαθμίζεται”, η πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς ως μαθητές και οι γονείς μας, τους διαψεύδει!

Δεν είναι τυχαίο που επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση τις δεσμεύσεις με τους θεσμούς και πανηγυρίζει για τα “ματωμένα πλεονάσματα”! Αποκαλύφθηκε ότι πίσω από τα “ματωμένα πλεονάσματα”… είναι ο περιορισμός ακόμη και των πιο στοιχειωδών-απαραίτητων εκπαιδευτικών δαπανών.

Ως μαθητές διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των σχολείων μας, οι ελλείψεις σε καθηγητές, η απαράδεκτη κατάσταση του τεχνικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, τις υποβαθμισμένες υποδομές, κ.α..

Η επιλογή μας για δημόσια και δωρεάν τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση είναι μονόδρομος. Εμείς και οι γονείς μας αγωνιζόμαστε καθημερινά για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας, για να αποκτήσουμε τα εφόδια, ώστε να έχουμε μια καλύτερη ζωή. Θέλουμε να βοηθήσουμε οικονομικά τους γονείς μας, που στερούνται ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Όμως, για άλλη μια σχολική χρονιά, ζούμε με την αγωνία και το άγχος για το αν το τμήμα ειδικότητας ή ο τομέας που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε θα συνεχίσει να υπάρχει, ώστε να αποφοιτήσουμε από το σχολείο και να εργαστούμε στην ειδικότητά μας.

Είμαστε όλοι αυτοί, που ανεξαρτήτως σχολείο και περιοχής, με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα ολιγομελή τμήματα θα μείνουμε εκτός των σχολείων ενώ μέχρι πριν φοιτούσαμε σ’ αυτά κανονικά. Ως μαθητές προαχθέντες της Β τάξης, θα αποκλειστούμε από την συνέχιση των σπουδών μας για την απόκτηση απολυτηρίου & Πτυχίου ΕΠΑΛ.

Δυστυχώς, όμως στην πράξη βιώνουμε την αναλγησία και αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας, αφού συνεχίζει και αυτή την σχολική χρόνια να καταργεί στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου δύο (2) ολιγομελή τμήματα ειδικότητας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 10 μαθητές, -τριες, που πέρσι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την φοίτησή τους στην Β τάξη, φέτος κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά και τις Πανελλήνιες στη Γ τάξη των ειδικοτήτων Κατασκευών (7) και Γραφιστικής (3).

Είναι γεγονός, ότι τα τμήματα ειδικοτήτων της Γ τάξης που κατήργησε το Υπουργείο Παιδείας, είναι μοναδικά. Το Τμήμα Ειδικότητας Γραφιστικής είναι το μοναδικό στην Δωδεκάνησο! Τα Τμήμα Ειδικότητας Γ Κατασκευών δεν υπάρχει σε άλλο κοντινό ΕΠΑΛ.!

Για ποια “αναβάθμιση” μιλάει το Υπουργείο Παιδείας;;; Για ποια “κανονικότητα” μιλάει ο αρμόδιος Υπουργός;;;.

Η δική τους “κανονικότητα” είναι να καταργούν πανελλαδικά τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, ώστε δεκάδες μαθητές ειδικά στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές να σταματήσουν το σχολείο, να αυξήσουν κατακόρυφα την “σχολική διαρροή”, να αποκλείσουν τελειόφοιτους μαθητές με την αναγκαστική αλλαγή τμήματος ειδικότητας από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις!



Γιατί οι μαθητές αναγκάζονται, σε περιόδους οικονομικής “αφαίμαξης” της οικογένειάς τους, είτε να “μεταναστεύουν” σε άλλα νησιά ή ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε να κάνουν ατελείωτα χιλιόμετρα κάθε πρωί σε “άγονες γραμμές” για να φτάσουν στο πλησιέστερο ΕΠΑΛ στο οποίο δεν καταργήθηκε η ειδικότητά τους;;;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου, ο οποίος μετακόμισε την προηγούμενη σχολική χρονιά από την Πάτμο στην Ρόδο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ειδικότητα που επιθυμούσε. Φέτος, με την κατάργηση του τμήματος ειδικότητάς του και στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Αθήνα για να εγγραφθεί στο ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας. Ποιος ευθύνεται για την νέα “Οδύσσεια” μαθητών και γονέων;;; Πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα βάρη αυτής της Οδύσσειας εμείς και οι οικογένειές μας;;; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιοι αυτού φορείς…αδιαφορούν;;;

Είναι ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για τα “ματωμένα πλεονάσματα” με τους αντίστοιχους “κόφτες” στις δαπάνες της Παιδείας να «πετάει στο δρόμο» για 3η συνεχόμενη σχολική χρονιά χιλιάδες μαθητές από τα ολιγομελή τμήματα.

Είναι δικαίωμα κάθε μαθητή και μαθήτριας οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης και απαίτηση κάθε γονέα να ολοκληρώνουμε τις σπουδές μας στις ειδικότητες που επιθυμούμε χωρίς εμπόδια, χωρίς κίνδυνο κατάργησής τους, χωρίς εκπαιδευτικά κενά.

Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, θα συμπαρασταθούμε έμπρακτα στους μαθητές και μαθήτριες του 1ουΕΠΑΛ Ρόδου με την από κοινού οργάνωση Μαθητικών Κινητοποιήσεων. Καταδικάζουμε την αναλγησία του Υπουργείου Παιδείας που συνεχίζει να καταργεί τμήματα ειδικοτήτων της Γ Τάξης και οδηγεί σε “αδιέξοδα” τελειόφοιτους μαθητές!

Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονέων και την τοπική κοινωνία να υποστηρίξουν έμπρακτα το δίκαιο αίτημά μας, να μας συμπαρασταθούν στις επερχόμενες μαθητικές κινητοποιήσεις μας.

Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει με γοργούς ρυθμούς να «πετάξει έξω» από τα σχολεία χιλιάδες μαθητές.

Ως μαθητές της Δωδεκανήσου έχουμε πείρα από αγώνες. Μόνο μέσα από αγώνες παλεύουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή! Ότι κατακτήσαμε, το κερδίσαμε με τους αγώνες μας!


alfavita.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *