ροή ειδήσεων

HISTORICA: Ένας ποδηλατικός αγώνας... χαμένος στον χρόνο



Ορθοπεταλιές στη Ρόδο και στην ιστορία. 

Ποδήλατα άλλης εποχής έρχονται να σταματήσουν το χρόνο, το τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου στο «νησί των ιπποτών». Αφορμή; Η «Historica» ή αν προτιμάτε καλύτερα η ποδηλατική συνάντηση των «εραστών» των πεντάλ.

Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος στα διαδραστικά δρώμενα, με παλιά ποδήλατα και με αθλητικές περιβολές περασμένων εποχών. Θα διασχίσουν ιστορικές διαδρομές και παραδοσιακούς οικισμούς της Ρόδου, θα γευθούν και θα γνωρίσουν την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Οι προετοιμασίες για τη «Historica» συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ρόδου, Σάββας Διακοσταματίου και ο πρόεδρος στο «Νεστορίδειο», Νίκος Φρόνα, συναντήθηκαν και ανέπτυξαν τα θέματα, που αφορούν την ιστορική έκθεση ποδηλάτου, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης παράλληλα με την Historica.

Στόχος είναι ο κόσμος να έρθει σε επαφή με το παλιό, κλασικό, ατσάλινο ποδήλατο, ταξιδεύοντας σε μια άλλη εποχή.

«Η ιδέα της Historica είναι κάτι πρωτοποριακό, που θα μας γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω, για να θυμηθούμε πως ήταν η ποδηλασία στη Ρόδο. Απ’ την πλευρά μας θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα θυμίσει στους παλαιότερους και θα μάθει στους νεότερους, ότι η ποδηλασία ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί μας», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ρόδου, Σάββας Διακοσταματίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της 53ης πανελλήνιας έκθεσης χειροτεχνίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Δ., Γιάννης Πάππου, ο αντιπρόεδρος της Ε.Β.Ε.Δ., Νίκος Παπασταματίου συζήτησαν με τον Γιώργο Βογιατζή για την μακρόχρονη πορεία της εταιρείας «Fidusa», - κατασκευάζει αποκλειστικά χειροποίητα ποδήλατα – και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διοργάνωσης.

Το παρών στην «Historica» θα δώσει ο Τάσος Καραμανίδης.

Ένας από τους σημαντικότερους αθλητές στην ελληνική ποδηλασία. Φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 1963 έως το 1974. Ο 70χρονος πλέον Τάσος Καραμανίδης θυμάται: «Όλα μου τα χρόνια στην ποδηλασία είναι οι ωραιότερες μου στιγμές. Κάθε χρόνο ερχόμασταν στη Ρόδο για να τρέξουμε. Πάντα φτάναμε 1-2 εβδομάδες νωρίτερα για προπονήσεις. Πηγαίναμε παντού: στη Λίνδο, στις Πεταλούδες, στον Προφήτη Ηλία. Φοβερές διαδρομές, συνεχείς προπονήσεις, οι καλύτερες αναμνήσεις. Κάθε Αύγουστο στους αγώνες γινόταν το «έλα να δεις’’ από κόσμο» και υπογράμμισε για την «Historica»: «Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Οι άνθρωποι, που τη διοργανώνουν, αγαπούν την ποδηλασία και πιστεύω ότι θα είναι το… κάτι άλλο».

Στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθεί και ο 58χρονος Γιώργος Κατσέλης, ο οποίος ξεκίνησε την ποδηλατική του καριέρα στον Μελιτέα Θεσσαλονίκης για να μεταγραφεί ακολούθως στον Παναθηναϊκό, ενώ ήταν στέλεχος και της Εθνικής μας ομάδας.

«Αυτό που μου έχει μείνει είναι οι άνθρωποι και οι αθλητές με τους οποίους έχω συνεργαστεί και ανταγωνιστεί. Αυτό δεν ήταν κάτι παροδικό. Είναι αδελφικές φιλίες που κρατάνε στο χρόνο. Εκτός από τις επιτυχίες και τις ωραίες στιγμές οι φιλίες είναι αυτές που μένουν και μας θυμίζουν τα παλιά», τόνισε ο Γιώργος Κατσέλης και αναπόλησε τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Ρόδο: «έχω τρέξει πολλές φορές και συμμετείχα σε πολλές προετοιμασίες. Κάθε χρόνο περιμέναμε με αγωνία να έρθουμε στη Ρόδο, στην οποία υπήρχαν σπουδαίοι αθλητές όπως οιΜανίκαρος, Κούντρας, Βογιατζής, Κρομμύδας, Πολίτης και πολλοί ακόμη. Αυτό που γινόταν στο νησί και στο ποδηλατοδρόμιο δεν υπήρχε πουθενά στην Ελλάδα. Ο κόσμος λάτρευε την ποδηλασία και υπήρχε φανατισμός. Οι Ροδίτες έχουν ποδηλατική παιδεία, ο κόσμος γέμιζε τα γήπεδα και υπήρχε ευγενή άμιλλα» και εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για την «Historica»: «Αυτό που κάνουν οι διοργανωτές είναι ευχάριστο και όμορφο. Θα μας ενώσει μετά από πολλά χρόνια».

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

Όλα τα αγωνιστικά ποδήλατα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1987 μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα ανακατασκευασμένα.

Ξεχωριστή βράβευση θα γίνει για τα αγωνιστικά ποδήλατα ανάλογα με την ημερομηνία κατασκευής τους

Στην 1η κατηγορία θα βραβευτεί το καλύτερο ποδήλατο, ανάλογα με την κατάστασή του. Χρονολογία κατασκευής πρέπει να είναι πριν το 1950

Στην 2η κατηγορία θα βραβευτεί το καλύτερο ποδήλατο, ανάλογα με την κατάστασή του. Χρονολογία κατασκευής πρέπει να είναι πριν το 1987.

Στην 3η κατηγορία θα βραβευτεί το καλύτερο ποδήλατο, όχι αγωνιστικό, με βάση τη μάρκα, τη γνησιότητα των ανταλλακτικών του, τη σπανιότητα και έχοντας χρονολογία κατασκευής πριν από το 1987.

H HISTORICA ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η «Historica» έχει αποκτήσει τη δική της ιστοσελίδα. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για την εκδήλωση και να δουν πολλές φωτογραφίες από το ποδηλατικό παρελθόν της Ρόδου.

Αρκεί να πληκτρολογήσετε www.historica.gr και να αρχίσετε το ταξίδι στο χρόνο με ορθοπεταλιές…

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσετε οn line τη συμμετοχή σας, τόσο στην ιστορική διαδρομή όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις του τριημέρου.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/9/18 10:07

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΟΘΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Κ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ Κ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *