ροή ειδήσεων

Κίνδυνος από πτώση κεραυνών στα σχολεία της Ρόδου

Α ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Τα περισσότερο σχολεία της περιοχής μας έχουν αλεξικέραυνο αλλά δεν υπάρχει στη συνέχεια τους αγωγός απαγωγής της ενέργειας του κεραυνού στο έδαφος, με όποιες συνέπειες μπορεί να υπάρχουν για τις ζωές μαθητών και καθηγητών. Η φωτογραφία είναι από Γυμνάσιο Ρόδου, όπου από τα 4 αλεξικέραυνα μονάχα στο ένα φαίνεται να φτάνει ο κεραυνός στη γη. Έτσι στα περισσότερα σχολεία αγωγοί σύνδεσης του αλεξικέραυνου με την γη (γειώσεις) δεν υπάρχουν ή υπάρχουν και διακόπτονται κατά την κάθοδο προς την γη ή απλά σχηματίζουν ένα κουβάρι (όπως στη φωτογραφία) πάνω στη ταράτσα του σχολείου. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα σχολεία της Ρόδου, αφού τις περισσότερες φορές έχουν κλαπεί οι αγωγοί γείωσης, ενώ άλλες φορές από την πλημμελή συντήρηση υπάρχει ασυνέχεια στους αγωγούς γείωσης των αλιξεκεραύνων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνέπειες από την πτώση ενός κεραυνού είναι καταστροφικές για τις ανθρώπινες ζωές. Τα τελευταία 8 χρόνια έχει καταγραφεί μια αύξηση του φαινομένου των κεραυνών, κυρίως την περίοδο του χειμώνα, κατά 20%. Μάλιστα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από 12 έως 17 άτομα από κεραυνοπληξία στην Ελλάδα. Για να αποφύγουμε αυτές τις συνέπειες θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε έλεγχο και να δώσει λύσεις αντικεραυνικής προστασίας (εγκατάσταση με αλεξικέραυνο) άμεσα. Το κόστος είναι μηδαμινό μπροστά στην ανθρώπινη ζωή και την οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει από έναν κεραυνό.

Πρέπει να προβούν άμεσα σε επισκευή, τοποθέτηση αγωγών γείωσης ή αλεξικέραυνων καθώς και έλεγχο των εγκαταστάσεων αλεξικέραυνων στα σχολεία. Το ανησυχητικό είναι ότι οι προβλέψεις για το μέλλον από τους επιστήμονες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, με τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι όλο και πιο συχνά και όλο και πιο ακραία σε όλη τη Ελλάδα.





ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ     ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΑΦΗΣ


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *