ροή ειδήσεων

Γεννητούρια με τη βοήθεια των Διασωστών του ΕΚΑΒ Ρόδου



Επιμέλεια
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


Κλήση για τοκετό ετοιμόγεννης γυναίκας δέχθηκε σήμερα το πρωί το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Ρόδου με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί άμεσα η υπηρεσία ώστε να συνδράμει στην ασφαλέστερη διαδικασία της γέννας και τη μεταφορά μητέρας και παιδιού στο νοσοκομείο.



Κατά την έλευση του πληρώματος στο σπίτι ο τοκετός βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη και οι Διασώστες ακολουθώντας τα πρωτόκολλα και στηριζόμενοι στην εκπαίδευσή τους συνετέλεσαν στην ασφαλή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας.


Το αγοράκι παραδόθηκε υγιέστατο στην παιδιατρική.


Το πλήρωμα του ασθενοφόρου αποτελούταν από τους
Διασώστες Παναγιώτη Ξουρή και Δημήτρη Ζουρούδη.


Με την ευκαιρία...

Οδηγός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Μαιευτικών Περιστατικών






Βοηθώντας στη γέννα


Όταν βοηθάμε τη μητέρα να γεννήσει το μωρό της, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γέννηση του παιδιού είναι ένα φυσικό γεγονός και στις περισσότερες περιπτώσεις, είμαστε ακριβώς εκεί για να «πιάσουμε τη μπάλα».
Εάν η έγκυος βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της γέννας, ο αμνιακός σάκος έχει συνήθως σπάσει, αποβάλλοντας το καθαρό αμνιακό υγρό που έχει προστατεύσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο καθ 'όλη την εγκυμοσύνη.

Ο αμνιακός σάκος δεν αρχίζει πάντα να διαρρηγνύεται αρχικά, ο παραϊατρικός μπορεί να τον διαπεράσει με ένα γαντοφορεμένο χέρι όταν το κεφάλι παρουσιάζεται από το κανάλι γέννησης.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το σάκο από τη μύτη και το στόμα του νεογέννητου γιατί για πρώτη φορά το μωρό θα τα χρειαστεί για να αναπνεύσει.
Οδηγίες τοκετού
1. Ενθαρρύνετε τη μητέρα να αναπνεύσει βαθιά ανάμεσα στις συσπάσεις και να πιέσει με συσπάσεις.
2. Καθώς εμφανίζεται το κεφάλι του μωρού, στηρίξτε το με ελαφριά πίεση πάνω στο περίνεο και στηρίξτε απαλά το κεφάλι του καθώς αυτό εξέρχεται για να αποφύγετε μια ''εκρηκτική'' γέννηση και να αποτρέψετε τραυματισμούς.
3. Εάν ο αμνιακός σάκος εξακολουθεί να είναι άθικτος, σπάστε τον με ένα δάκτυλο για να αφήσετε το αμνιακό υγρό να διαρρεύσει.
Σημειώστε το χρώμα και το χαρακτήρα του αμνιακού υγρού: Το φυσιολογικό υγρό είναι διαυγές ή χρώματος αχύρου. Το μηκώνιο στο υγρό παράγει μια χρωματισμένη, αποχρωματισμένη ή παχύρρευστη σούπα μπιζελιού η οποία πρέπει να καταγράφεται και να διατηρείται.
4. Μόλις εμφανιστεί το κεφάλι του μωρού, αναρροφήστε το στόμα και τα ρουθούνια με μια σύριγγα βολβών. Απομακρύνετε τον αέρα από τη σύριγγα προτού εισαγάγετε, τοποθετήστε τη σύριγγα όχι περισσότερο από μία ίντσα στο στόμα και όχι περισσότερο από ½ ίντσα σε κάθε ρουθούνι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν παρατηρήσετε σημάδια εισρόφησης μηκωνίου, μην διεγείρετε το βρέφος πριν αναρροφήσετε το στόμα και τη μύτη. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η αναρρόφηση κοπράνων που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία
5. Εάν ο ομφάλιος λώρος είναι τυλιγμένος γύρω από το λαιμό του μωρού, σπρώξτε το απαλά πάνω από το κεφάλι χωρίς να ασκήσετε κάποια δύναμη! Εάν ο λώρος είναι πολύ σφιχτός για να γλιστρήσει πάνω από το κεφάλι, εφαρμόστε σφιγκτήρες ομφάλιου λώρου και κόψτε το λώρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σφίξτε και κόψτε τον ομφάλιο λώρο μόνο εάν έχει βγει το κεφάλι του μωρού και βρίσκεται σε θέση που σας επιτρέπει να διαχειριστείτε τον αεραγωγό.
6. Ενθαρρύνετε τη μητέρα να ωθήσει. Υποστηρίξτε το κεφάλι του μωρού καθώς γεννιέται.

Προσοχή, τα μωρά γλιστράνε!
7. Αφήστε το μωρό να έρθει με το δικό του ρυθμό. Οι μόνες παρεμβάσεις που ίσως πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε απαλά τους ώμους του μωρού (έναν κάθε φορά) έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπιεστούν μέσα από το άνοιγμα του κόλπου. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να απαιτείται κατά τη διάρκεια μιας κανονικής γέννησης. Για να βοηθήσετε στην παράδοση του πρόσθιου ώμου, εφαρμόστε απαλή πίεση προς τα κάτω στον ώμο, ενώ στηρίζετε συνεχώς το κεφάλι του νεογέννητου.
8. Μόλις παρέλθει ο πρόσθιος ώμος, εφαρμόστε απαλή πίεση προς τα πάνω για να βοηθήσετε στην εμφάνιση του οπίσθιου ώμου.
9. Όταν οι δύο ώμοι έχουν εμφανισθεί, να είστε έτοιμοι για την άμεση εμφάνιση του υπόλοιπου σώματος. Τα νεογέννητα μωρά είναι ολισθηρά και χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί.
10. Ενθαρρύνετε το νεογέννητο να αναπνεύσει κτυπώντας τα πόδια, αν είναι απαραίτητο.
11. Σε περίπτωση που σταματήσουν οι παλμοί, σφίξτε το λώρο τοποθετώντας έναν σφιγκτήρα περίπου 8-10 ίντσες από το μωρό. Τοποθετήστε ένα δεύτερο σφιγκτήρα περίπου 2 ίντσες από το πρώτο, στη συνέχεια κόψτε το λώρο μεταξύ των σφιγκτήρων. Μην κόβετε ή σφίγγετε ένα λώρο που εξακολουθεί να πάλλεται. Εφαρμόστε ένα σφιγκτήρα ή δέστε περίπου 10 ίντσες από το μωρό. Αυτό αφήνει αρκετό λώρο για τους παραϊατρικούς και το νοσοκομειακό προσωπικό για να ξεκινήσουν τις IV γραμμές.
Σημείωση: Μη δένετε, σφίγγετε ή κόβετε τον ομφάλιο λώρο σε ένα μωρό που δεν αναπνέει, εκτός εάν ο λώρος βρίσκεται γύρω από το λαιμό του μωρού.
12. Αναρροφήστε το στόμα και τα ρουθούνια του μωρού εάν το νεογέννητο δεν αναπνέει ή έχει αναπνευστική δυσχέρεια.
13. Στεγνώστε και τυλίξτε το μωρό σε μια ζεστή κουβέρτα και καλύψτε το κεφάλι του. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για ένα νεογέννητο μωρό είναι να γίνει υποθερμικό και υπογλυκαιμικό καθώς προσπαθεί να διατηρηθεί ζεστό.
14. Τοποθετήστε το νεογέννητο στο πλάι για να διευκολύνετε την αποστράγγιση των εκκρίσεων.
15. Εκτελέστε μια αξιολόγηση APGAR σε 1 λεπτό και 5 λεπτά μετά τη γέννα.


Επιμέλεια
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *