ροή ειδήσεων

Προς μείωση του ορίου μετρητών στις συναλλαγές για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή



Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξετάζει να μειώσει το όριο μετρητών από τα 500 ευρώ ημερησίως ανά συναλλαγή στα 400 ή 300 ευρώ, προκειμένου να ελεγχθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, όπου υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.


Τρόπους να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, που τα τελευταία χρόνια διογκώνεται, αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχουν ωθήσει πολλές επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες να ακολουθήσουν άλλους δρόμους αποκρύβοντας τα πραγματικά φορολογικά δεδομένα από την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια κίνηση που θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση των μετρητών στις συναλλαγές με τα καταστήματα.

Συγκεκριμένα, από τα 500 ευρώ, που ανέρχεται το όριο ανά συναλλαγή για τη χρήση μετρητών, εξετάζεται να περιορισθεί στα 400 ή 300 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθούν οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», ενδεχομένως και τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο η φοροδιαφυγή θα περιορισθεί ελάχιστα. Και αυτό, καθώς όσοι δεν έκοβαν αποδείξεις θα συνεχίσουν να το πράττουν προσφέροντας καλύτερη τιμή στους πελάτες τους. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στις γενικότερες αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και σχετίζονται με τη χρήση «πλαστικού χρήματος». Συγκεκριμένα εξετάζεται:

1. Η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από τα 500 ευρώ ημερησίως ανά συναλλαγή στα 400 ή 300 ευρώ, προκειμένου να ελεγχθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, όπου κατά κύριο λόγο εντοπίζεται το πρόβλημα.

2. Η επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να εγκαταστήσουν αυτόματα μηχανήματα (POS) για συναλλαγές με κάρτες.

3. Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό, καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν απόδειξη λιανικής.

4. Η αύξηση του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω «πλαστικού χρήματος» ή e-banking. Σύμφωνα με πληροφορίες, τροποποιείται η προοδευτική κλίμακα που ισχύει σήμερα (από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) ως εξής:

• 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).

• 20% για εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).

• 25% για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και πάνω.

5. Στοχευμένοι έλεγχοι στους επαγγελματικούς κλάδους που κάνουν μικρότερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αν και έχουν προμηθευθεί POS 400.000 υπόχρεοι, σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες μόλις το 25% κάνει χρήση και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, το ποσοστό τους δεν φθάνει ούτε το 10%.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *