ροή ειδήσεων

Ο ιός Κοξάκι στη Σύμη και η ανησυχία για ιλαρά στη Ρόδο



Έντονη ανησυχία στις τάξεις των γονέων στη Σύμη δημιούργησαν τα πολλαπλά περιστατικά με ιώσεις μαθητών.

Εδώ και ημέρες το ένα μετά το άλλο τα παιδιά νοσούσαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός καθώς όλοι πίστευαν, πως επρόκειτο για κρούσματα ιλαράς.

Για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει μετέβη στο νησί παιδίατρος από το νοσοκομείο της Ρόδου. Η κ. Βασιλική Κορδώνη όπως δήλωσε στο skyrodos.gr εξέτασε 200 παιδιά. Διαπίστωσε ότι ορισμένα από αυτά είχαν νοσήσει όχι από ιλαρά από τον ιό coxsackie δηλαδή ένα τύπο ίωσης που αντιμετωπίζεται με σωστή φαρμακευτική αγωγή.

«Διαπίστωσα πως πολλά παιδιά, είχαν προσβληθεί από μια κοινή ίωση. Δεν έπασχαν δηλαδή από ιλαρά όπως πίστευαν οι γονείς τους. Συζήτησα με τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και συνέστησα ψυχραιμία. Ο χειρότερος ιός πιστεύω είναι αυτός του πανικού», δήλωσε η κ. Κορδώνη.

Η κ. Κορδώνη τόνισε ότι κάθε χρόνο με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων κάνουν την εμφάνιση τους και διάφορες ιώσεις που ταλαιπωρούν τους μαθητές αλλά και τις οικογένειες τους.

«Κάθε χρόνο έχουμε αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης όταν ανοίγουν τα σχολεία. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Όταν διαπιστώνουν ότι τα παιδιά έχουν νοσήσει να τους χορηγούν άφθονα υγρά και τα σχετικά αντιπυρετικά φάρμακα», εξήγησε η κ. Κορδώνη.

Καθησυχαστικός σε ότι αφορά τα περιστατικά ήταν με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

« Να μην ανησυχούν οι γονείς χωρίς λόγο. Η παιδίατρος εξέτασε όλα τα παιδιά και διαπιστώσε πως αρκετά είχαν προσβληθεί από ένα τύπο ίωσης», είπε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Ο ιος Coxsackie

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριππώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Ο ιός Coxsackie (Κοξάκι) μπορεί να παράγει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Περίπου τα μισά από όλα τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό, δεν έχουν συμπτώματα. Άλλα εκδηλώνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό,πονοκέφαλοκαιμυϊκούς πόνους,ενώ μερικά παιδιά έχουν επίσηςπόνο στο λαιμό, κοιλιακή δυσφορία,ή ναυτία.Ένα παιδί με τον ιό Κοξάκι μπορεί απλά να έχει πυρετό, αλλά να μην έχει άλλα συμπτώματα. Στα περισσότερα παιδιά, ο πυρετός διαρκεί περίπου τρεις ημέρες και στη συνεχεια εξαφανίζεται Ο ιός Κοξάκι μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος. Αυτός ήταν ο λόγος που τρομοκρατήθηκαν οι γονείς στη Σύμη και πίστεψαν πως τα παιδιά τους είχαν ιλαρά.

Η ΙΛΑΡΑ

Σε πανελήνιο επίπεδο ωστόσο δημιουργεί ανησυχία η είδηση για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς.

Η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή εννέα περιστατικά στο Κιλκίς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ταυτόχρονα, σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αναφέρει ότι «με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δηλωθέντα κρούσματα ιλαρά στη χώρα μας ανέρχονται σε 3.000. Εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερα, καθότι δε δηλώνονται όλα τα περιστατικά. Έχουν καταγραφεί επίσης τέσσερις θάνατοι από επιπλοκές της ιλαράς».

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «η αδιαφορία του υπουργείου Υγείας είναι παροιμιώδης. Παρότι έχουν νοσήσει έως τώρα από ιλαρά 200 εργαζόμενοι των Νοσοκομείων από τα στοιχεία που διαθέτουμε, εκ των οποίων οι 20 με σοβαρά συμπτώματα, και οι εργαζόμενοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου προσβολής από τη νόσο, δε λαμβάνονται μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου σε επαγγελματίες υγείας.

Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων στο προσωπικό. Επίσης, δε διαθέτουν εμβόλια για τον εμβολιασμό του προσωπικού το οποίο δε διαθέτει αντισώματα ιλαράς».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια Νοσοκομεία, «οι διοικήσεις των Νοσοκομείων, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, παρακολουθούν ως θεατές την ιλαρά να εξελίσσεται και να εξαπλώνεται.

Σε ερώτηση σχετικά με την εμφάνιση περιστατικών ιλαράς στη Ρόδο η κ. Κορδώνη δήλωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Δεν έχουν εμφανιστεί περιστατικά ιλαράς στη Ρόδο μέχρι τώρα. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», είπε η κ. Κορδώνη.

«Δεν έχουμε εμείς αυτή την πληροφόρηση για περιστατικά ιλαράς », συμπλήρωσε ο κ. Γιάννης Μυροφόρου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *