ροή ειδήσεων

Βρέθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο και είναι ελληνικό



To «Black Sea Maritime Archaeology Project» ανακάλυψε στην Μαύρη Θάλασσα ένα καράβι που το σχέδιό του παραπέμπει σε αυτά της ελληνικής ιστορίας.


Μία ιστορική ανακάλυψη, με τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον, έκανε η ομάδα «Black Sea Maritime Archaeology Project» που αυτή την περίοδο σκανάρει την Μαύρη Θάλασσα με ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο.

Στα 50 μίλια από τις ακτές της Βουλγαρίας λοιπόν και σε βάθος περίπου 2.000 μέτρων μιας περιοχής που φημίζεται για τα πολλά βυθισμένα καράβια, ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο σε ηλικία, άθικτο ναυάγιο στον κόσμο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από όσους το αντίκρισαν μιλούν για μία κατασκευή που χρονολογείται από το 400 Π.Χ (κάτι που επιβεβαίωσε ένα κομμάτι από ανθρακόνημα που βρέθηκε πάνω του) και μάλλον είναι ελληνική, καθώς το σχέδιό της παραπέμπει σε αυτό του «Siren Vase» που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το συγκεκριμένο απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι του καραβιού του, προκειμένου να μην παρασυρθεί από τις σειρήνες. Κάπως έτσι είναι και το ναυάγιο που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βουλγαρίας.

Το γεγονός μάλιστα οτι στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και σε αυτό το βάθος δεν υπάρχει οξυγόνο, βοήθησε την διατήρηση του οργανικού υλικού για τόσα πολλά χρόνια.

«Δεν περίμενα ποτέ πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Αυτό θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε σχετικά με την κατασκευή των πλοίων και τα ταξίδια στην αρχαιότητα», είπε ο Τζον Άνταμς, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *