ροή ειδήσεων

Στο εδώλιο 45 άτομα για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στη Ρόδο



Η μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την κωδική ονομασία «WEB OF DRUGS» που είχε εξιχνιαστεί πέρυσι το φθινόπωρο στον Αρχάγγελο, θα εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, την επόμενη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, θα καθίσουν συνολικά 46 άτομα στα οποία έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος , ενώ εννέα από αυτά βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς ηλικίας 38 και 33 ετών αντίστοιχα και επτά Έλληνες από τους οποίους δύο 43χρονοι, ένας 29χρονος, ένας 57χρονος, ένας 70χρονος, και δύο 50χρονοι, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Για αυτούς τους εννέα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου τον Αύγουστο του 2018, με βούλευμά του αποφάσισε να παραμείνουν στη φυλακή έως την ολοκλήρωση 18μηνου από την ημέρα κράτησης τους.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, Μαρία Κρικοπούλου, Δήμος Μουτάφης, Στέλιος Κιουρτζής, Αναστάσιος Διάκος, Στέλιος Αλεξανδρής, Μανώλης Κουτσούκος, Μανώλης Βλάχος, Δημήτρης Γεωργάς και Νικήτας Μπόλκας.


Οι συνομιλίες και οι συλλήψεις
Πρόκειται για μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις ναρκωτικών, η οποία εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, καθώς κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συνομιλίες, επαφές και σημειώσεις που βρήκαν στην κατοχή των 7 συλληφθέντων με 271 τουλάχιστον άτομα, που κατοικούν σε όλο το νησί της Ρόδου και οι οποίοι φαίνεται να είχαν «πάρε – δώσε» με το κύκλωμα που διακινούσε τα ναρκωτικά.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα ξεκίνησε να γίνεται σταδιακά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2017. Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν αρχικά επτά μέλη, τα οποία φέρονται να ανήκουν σε πολυμελές κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Ρόδου, τη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, συνελήφθησαν έξι ημεδαποί ηλικίας 29, 29, 43, 50 και 57 ετών, καθώς και ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας. Οι συλληφθέντες μαζί με δυο ακόμη συνεργούς τους (έναν 60χρονο ημεδαπό και έναν 34χρονο υπήκοο Αλβανίας) φέρονται να αποτελούσαν τον πυρήνα δυο εγκληματικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επισταμένης αστυνομικής έρευνας που διεξάγονταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, με κωδική ονομασία «WEB OF DRUGS» και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, συλλογή, αξιοποίηση, διασταύρωση και μελέτη στοιχείων του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε:

Αποδομήθηκε πλήρως η δράση εκτεταμένου εγκληματικού δικτύου που αποτελούνταν από δυο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις με κοινό σκοπό, εξακριβώθηκε η ιεραρχική δομή των εγκληματικών οργανώσεων, οι ρόλοι και ταυτότητα των μελών, οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και η επιμέρους συνεργασίες με αλλά άτομα, τα οποία δρούσαν περιφερειακά ή συνεργάζονταν μεμονωμένα μαζί τους.

Προσδιορίστηκε ότι η συγκρότηση των εγκληματικών οργανώσεων και η έναρξη της δράσης τους ανάγεται στις αρχές του 2017 με αποκλειστικό σκοπό τη διακίνηση-εμπορία ναρκωτικών ουσιών στο νησί της Ρόδου, σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης, η ακριβής μεθοδολογία και το προφίλ των εγκληματικών οργανώσεων (modus operandi), διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποτροπής εντοπισμού, εντοπίσθηκαν οι περιοχές που διεξάγονταν η διακίνηση των ναρκωτικών, διακριβώθηκε ο τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των εμπλεκομένων στην υπόθεση ατόμων.

Ως προς την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου και τη σύλληψη των μελών του, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 τις πρώτες πρωινές ώρες τέθηκε σε εφαρμογή – υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με τη συμμετοχή αστυνομικών και από και άλλες Υπηρεσίες της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και παρουσία Εισαγγελικού και Δικαστικών λειτουργών, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες των κατηγορουμένων, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• Ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 128 γραμμαρίων
• 2 ζυγαριές ακριβείας
• 4 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα πιστόλια και αεροβόλο τυφέκιο
• 290 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και 31 πολεμικού όπλου
• 3 μαχαίρια τύπου στιλέτο-σουγιάς, ξιφολόγχη και γεμιστήρα πολεμικού όπλου
• 12 βιβλιάρια τραπεζών και 5 τραπεζικές κάρτες αναλήψεως χρημάτων

• Το συνολικό χρηματικό ποσό των 59.818 ευρώ
• Χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα, χρηματικά ποσά και ποσότητες, που αφορούν συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών
• 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα

Σημειώνεται ότι, η μια από τις δυο εγκληματικές οργανώσεις συνδεόταν και συνεργαζόταν, ως προς την προμήθεια των ναρκωτικών, με κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιου του 2017.

Εκτιμάται ότι, οι δυο εγκληματικές οργανώσεις και συναλλασσόμενοι με αυτές δράστες που ενεργούσαν αυτόνομα, έχουν διακινήσει κατά το χρόνο της δράσης τους τουλάχιστον τις ακόλουθες ναρκωτικές ουσίες:
• Κοκαΐνη βάρους 1 κιλού και 398 γραμμαρίων
• Ηρωίνη βάρους 74 γραμμαρίων
• Κάνναβη βάρους 51 κιλών και 100 γραμμαρίων

Οι κατηγορίες
Όπως είναι γνωστό, σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατά μόνας, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση με τις ειδικότερες μορφές της εισαγωγής, αγοράς, πώλησης, παράδοσης, κατοχής, αποστολής, αποθήκευσης, καλλιέργειας, οργάνωσης – διεύθυνσης δραστηριοτήτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της διαμεσολάβησης σε ορισμένες από τις πράξεις αυτές από υπότροπο και μη και κατά περίπτωση κατ’ επάγγελμα τελεσθείσα εκ της οποίας το προσδοκώμενο όφελος υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ και στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης κατηγορούνται για διεύθυνση συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη εγκλημάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με τη μορφή της καλλιέργειας φυτών κάνναβης από κοινού και της συγκομιδής και κατοχής φυτών κάνναβης κατά μόνας, αλλά και για παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση και υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης κατ’ εξακολούθηση. Για την ίδια υπόθεση ασκήθηκαν και πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις για παράνομη κατοχή όπλου και φυσιγγίων από κοινού.
newsit
rodiaki

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *