ροή ειδήσεων

Οι Τούρκοι στήνουν προβοκάτσιες – Υποστηρίζουν ότι έδιωξαν ελληνικό πλοίο



Αν και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) διαψεύδει την είδηση, οι Τούρκοι επιμένουν ότι εκδίωξαν ελληνικό πολεμικό πλοίο, που δήθεν παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Πρόκειται για μια νέα τουρκική πρόκληση εντυπωσιασμού, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις.
Το περιστατικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΗΑ, συνέβη στα ανοιχτά της Εφέσου, στην περιοχή Γκιουζέλτσαμλί, μπροστά από το νησί Μπαϊράκ.


Το ελληνικό πλοίο μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και η τουρκική ακτοφυλακή, προειδοποιώντας το στα αγγλικά, ζήτησε να απομακρυνθεί, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με τους Τούρκους, το ελληνικό πλοίο δεν συμμορφώθηκε στην προειδοποίηση και τότε το σκάφος του τουρκικού λιμενικού το πλησίασε προειδοποιώντας το και πάλι και έτσι στη συνέχεια το υποχρέωσαν να βγει από τα τουρκικά ύδατα.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της καθώς χθες το Barbaros έκανε βόλτα εντός της κυπριακή ΑΟΖ στο οικόπεδο 4 μαζί με τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία. Και όλες αυτές τις ημέρες δεν έχουν σταματήσει οι λεκτικές προκλήσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι απειλούν ακόμη και με θερμό επεισόδιο την Ελλάδα και την Κύπρο. Στριμωγμένη στα σχοινιά η τουρκική κυβέρνηση, μετά την έναρξη των γεωτρήσεων από την ExxonMobil, θέλει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ως «χωροφύλακας» της περιοχής. Διπλωματικοί κύκλοι αποκλείουν την περίπτωση να γίνει κάποιο επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή η οποία επιτηρείται από αμερικανικά σκάφη, αλλά και από την ελληνική φρεγάτα Ψαρά.

Ομως, δεν θα απέκλειαν μια ένταση στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας προκειμένου να δημιουργήσει εντάσεις και σκηνικό πολέμου ώστε να προκαλέσει ευρύτερη αναταραχή.




Οι απειλές για Αττίλα

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα ακραία λόγια της ακροδεξιάς ηγέτιδας του «Καλού Κόμματος» που άφησε υπονοούμενα για νέα απόβαση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Η Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε πως η Μεγαλόνησος και εξαπέλυσε επίθεση σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, όπως είπε, έβαλε στο στόχαστρο την Κύπρο απειλώντας με νέα απόβαση.

Στη γραμμή Ερντογάν η πρώην προεδρική υποψήφια κατήγγειλε «ιμπεριαλιστικές» δραστηριότητες σε βάρος της Τουρκίας στην Μεσόγειο για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές», προσέθεσε με αιχμηρό τρόπο χρησιμοποιώντας τη φράση που ήταν και το συνθηματικό για να ανάψει το πράσινο φως και να ξεκινήσει ο Αττίλας για την Κύπρο το 1974.


Τόνισε μάλιστα πως η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική. Η τοποθέτηση Ακσενέρ εν πολλοίς αντανακλά τον έντονα εθνικιστικό τόνο που επικρατεί στην τουρκική δεξιά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *