ροή ειδήσεων

Στη θέα της «Μέδουσας» η Τουρκία… πετρώνει

Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου και το γεωστρατηγικό πόκερ στην περιοχή



Η Αθηνά, σύμφωνα με μία εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας, είχε μεταμορφώσει την ιέρεια Μέδουσα σε τέρας και όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο, πέτρωνε. Με παρόμοιο τρόπο αντιδρά η Τουρκία, «πετρώνει», κάθε φορά που βλέπει να πραγματοποιείται η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου που φέρει την ονομασία «Μέδουσα».


Η έβδομη κατά σειρά, από τα τέλη του 2015, κοινή διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» θα διεξάγεται από την Παρασκευή και για μία εβδομάδα, αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Και προεξοφλείται ότι θα προκαλέσει και πάλι αναταραχή στην Αγκυρα, ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς βλέπει να ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο η ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο φθινόπωρο η Αγκυρα είχε εξοργιστεί επειδή η «Μέδουσα» είχε διεξαχθεί νοτιοανατολικά της Ρόδου και περιελάμβανε και αποβατικά γυμνάσια. Εκτιμάται πάντως ότι η κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου που αυτή τη φορά θα έχει τον τίτλο «Μέδουσα 7 – Αλεξανδρούπολη 18» θα εκνευρίσει την Τουρκία και για έναν πρόσθετο λόγο. Συμμετέχουν και πάλι, μετά την πρώτη παρουσία τους τον περασμένο Ιούνιο, και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κύπρο.

Το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και οι συχνές τριμερείς σύνοδοι φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής. Αλλωστε, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ υπάρχει το γιγαντιαίο κοίτασμα «Ζορ» που συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν δράσει το γεωτρύπανο της Εxxon Mobil.

Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» θεωρούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αίγυπτο ιδιαίτερα σημαντικά. Οπως εξηγούν, με τη διεξαγωγή της «Μέδουσας» η Ελλάδα οικοδομεί σταθερά μια ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο.

Αλλά και οι Αιγύπτιοι δίνουν μεγάλη αξία στη «Μέδουσα» και είναι ενδεικτικό πως όταν το καλοκαίρι διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια, έκαναν λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στη Μεσόγειο». Υπό αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κοινή στρατιωτική άσκηση πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, μία στην Ελλάδα και μία επί αιγυπτιακού εδάφους.
Οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν

Στην άσκηση, η Ελλάδα θα συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες, με 2 φρεγάτες, 2 τορπιλάκατους, 1 αρματαγωγό, 1 υποβρύχιο, 6-8 αεροσκάφη F-16, προσωπικό των ειδικών δυνάμεων. Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θα δώσουν το «παρών» με 1 ελικοπτεροφόρο πλοίο (Mistral Class), 1 κορβέτα τύπου Gowind, 6 F-16, 1 υποβρύχιο, ελικόπτερο και ειδικές δυνάμεις.

Η κορύφωση της «Μέδουσας», σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι προγραμματισμένο να υλοποιηθεί στην περιοχή της Κρήτης με δραστηριότητες εν όρμω και εν πλω.

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι συντονισμένα όπως φαίνεται, και κάθε φορά που η Αγκυρα επιχειρεί να κλιμακώσει τις προκλήσεις θυμούνται τα Ιμια. Ετσι, πολλά μέσα αναπαρήγαγαν ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ που ισχυριζόταν πως εξαιτίας του ναυτικού παρατηρητηρίου που λειτουργεί εδώ και έναν μήνα στη νησίδα Τσαβούς απέναντι από τα Ιμια, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν τολμούν να πλησιάσουν στην περιοχή.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *