ροή ειδήσεων

Μικροί ερευνητές εκπαιδεύονται εν... πλω



Ο Λ. Κουκιανάκης και ο Σπ. Πασχάλης συνεργάστηκαν στενά για την υλοποίηση της καινοτόμου ιδέας.


«Εχτισαν» χημικά μόρια, προγραμμάτισαν ρομπότ, διάβασαν ιστούς DNA από χάντρες, έμαθαν για το έργο του Δημόκριτου και, μάλιστα, εν... πλω. Ο λόγος για 600 μαθητές δημοτικών της Ρόδου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Science on board», που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Οκτωβρίου από τη Blue Star Ferries και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». «Εσείς γιατί ήρθατε εδώ;», ρώτησε αθώα μια Ροδίτισσα μαθήτρια τον ερευνητή του «Δημοκρίτου», Λευτέρη Κουκιανάκη. «Αναζητούμε τους ερευνητές του μέλλοντος», της απάντησε εκείνος προς μεγάλο ενθουσιασμό της νεαρής. «Τα παιδιά ήταν χαρούμενα και δεκτικά ήδη με την προοπτική μιας δράσης μέσα σε πλοίο αντί του καθιερωμένου σχολικού κτιρίου», παρατηρεί ο κ. Κουκιανάκης. «Ηρθε ένα διθέσιο σχολείο που διένυσε 50 χλμ., παρόλο που δεν είχε κλείσει θέση», προσθέτει ο ίδιος, «ο διευθυντής είπε αφοπλιστικά ότι δεν είχε την πολυτέλεια να στερήσει μια τέτοια ευκαιρία από τους μαθητές του».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Δημοκρίτου» έχουν προ πολλού κερδίσει το μαθητικό κοινό της Αθήνας, εξ ου και είναι μονίμως «sold out». «Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να περιμένουν έως πέντε μήνες», επεσήμανε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κ. Σοφία Καλοκαιρινού, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», «είναι όλα κλεισμένα μέχρι τον Μάιο του 2019». Οπως τόνισε ο διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρόεδρος του Δ.Σ., δρ Γεώργιος Νούνεσης, «αποτελεί προτεραιότητά μας να καλλιεργήσουμε στους μαθητές τη δημιουργική, κριτική σκέψη και η άμεση επαφή με το πείραμα και την έρευνα συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή». Τη μοναδική, όμως, αυτή εμπειρία δεν έχουν μοιραία όσα παιδιά ζουν εκτός Αττικής.


Ισες ευκαιρίες να γνωρίσουν τα παιδιά που μεγαλώνουν στα νησιά τα μυστικά της έρευνας εξασφάλισε εν προκειμένω η Blue Star Ferries, που ως κορυφαία εταιρεία ακτοπλοΐας έχει δημιουργήσει δεσμούς με τις νησιωτικές κοινωνίες. «Η ανάπτυξη του ομίλου μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή των νησιών, οπότε στηρίζουμε δράσεις που στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη, στην αποκέντρωση του πολιτισμού και της γνώσης», δήλωσε ο Σπυρίδων Χ. Πασχάλης, διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, μέλος της οποίας είναι η Blue Star Ferries. Σημειώνεται ότι η κοινωνική προσφορά του ομίλου, μέσω δωρεών, χορηγιών και εκπτωτικών εισιτηρίων το διάστημα 2015 - 17, ξεπέρασε τα 4,8 εκατ. ευρώ. Η δράση στη Ρόδο φαίνεται να είναι μόνο η αρχή της γόνιμης αυτής συνέργειας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *