ροή ειδήσεων

Οι επιστήμονες συνιστούν ασπίδα προστασίας για την μηνιγγίτιδα



Ασπίδα προστασίας για την μηνιγγίτιδα τύπου Β, συνιστούν οι επιστήμονες , μετά την εμφάνιση νέων περιστατικών της νόσου, τους τελευταίους μήνες.

Της Αιμιλίας Σταθάκου


Καθώς τη φετινή χρονιά έχει διαπιστωθεί ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα, οι επιστήμονες συνιστούν την έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Μάλιστα μέσα στο μήνα που διανύουμε έχουν καταγραφεί στην Αττική δύο περιστατικά μηνιγγίτιδας ένα βρέφος από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου, και ένα τετράχρονο αγοράκι από τη Νίκαια. Ενώ νοσηλεύεται ένα κοριτσάκι 13 μηνών, το οποίο ευτυχώς έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κομοτηνή, Βέροια, Τρίπολη και Ρόδο. Το δυστύχημα είναι ότι ένα βρέφος 8 μηνών, έχασε τη ζωή του από τη νόσο, το καλοκαίρι στην Κρήτη.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια ραγδαίως εξελισσόμενη νόσος η οποία παρουσιάζεται αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης όπως πυρετό, εμετό και πονοκέφαλο, αλλά εντός 24 ωρών μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Η νόσος αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να εξελιχθεί πολύ γρήγορα.

Χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς και να χάνεται πολύτιμος χρόνος πριν το παιδί μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγες ώρες (8-15% των περιπτώσεων) ή να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες στους επιζήσαντες .

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία .Ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες

Η θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στη νόσο έχει καίρια σημασία. Οι προβλέψεις του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τα επόμενα χρόνια δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Μέχρι το 2020 τα περιστατικά της νόσου στη χώρα μας θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα κατά 40%.

Ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική ουσιαστική πρόληψη της νόσου ,δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, μέσω του εμβολίου, ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β, που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Χρειάζεται προσοχή όμως το γεγονός ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δόσεις του εμβολίου για να εξασφαλισθεί η θωράκιση απέναντι στη νόσο.

Προσοχή στα συμπτώματα

Νεογέννητα και παιδιά μικρής ηλικίας

• Μείωση της όρεξης για φαγητό

• Υψίσυχνο κλάμα

• Ανησυχία

• Υπνηλία

• Υποτονία

• Λήθαργο

• Πυρετό

Ενήλικες

• Πονοκέφαλος

• Πυρετός

• Αυχενική Δυσκαμψία

• Σπασμοί

• Ευερεθιστότητα

• Υπνηλία

• Λήθαργος

Πληροφορίες:

- Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή καθώς τη φετινή χρονιά τα κρούσματα είναι αυξημένα

- Μέχρι το 2020 τα περιστατικά της νόσου στη χώρα μας θα αυξηθούν κατά 60%

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *