ροή ειδήσεων

Αλιεία στη Ρόδο: “Δεν μας αφήνουν λέπι, ούτε τροφή για τα δελφίνια”



Ανταγωνισμό και μάλιστα αθέμιτο, υφίστανται οι επαγγελματίες αλιείς της Ρόδου όχι τόσο από τα Ιταλικά αλιευτικά που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά αλλά από τα γρι-γρι.

Οι ιδιοκτήτες των γρι- γρι όπως κατήγγειλε στο skyrodos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ρόδου κ. Μιχάλης Λυμπέρης δεν αφήνουν σε ησυχία ούτε τα μικρά ούτε τα μεγάλα ψάρια.

Εξοπλισμένοι με σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα και γερά δίχτυα μαζεύουν όλα τα αλιεύματα και φεύγουν.

Η κατάσταση αυτή έχει απογοητεύσει τους επαγγελματίες αλιείς που ο ένας μετά τον άλλο εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

«Δεν έχουμε τόσο πρόβλημα με τους Ιταλούς επαγγελματίες αλιείς που ψαρεύουν στα ανοιχτά. Το πρόβλημα μας είναι τα γρι γρι , δηλαδή, τα μεγάλα ψαροκάικα που διαθέτουν τεράστια δίχτυα και ηλεκτρονικά μέσα που τους δίνουν τη δυνατότητα να αλιεύουν τεράστιες ποσότητες ψαριών. Δεν μ ας αφήνουν στην κυριολεξία λέπι», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Λυμπέρης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων τόνισε πως τα γρι γρι δεν κάνουν ζημιά μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου αλλά έχουν απλώσει τα … διχτυα τους και στα άλλα νησιά όπου μπορούν να βρουν άφθονα και καλά ψάρια.

«Όταν τα γρι γρι έρχονται στη Ρόδο, κάνουν μεγάλη ζημιά σε μας. Δεν αφήνουν τίποτε. Τα αλιεύματα φεύγουν με νταλίκες από τη Ρόδο. Σε μια από τις επισκέψεις τους , είδαμε να φεύγουν από το νησί μας 10 μεγάλα φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με ψάρια που χάσαμε εμείς. Δεν αφήνουν ούτε τα μαγιάτικα ούτε τις παλαμίδες στην ησυχία της θάλασσας», είπε ο κ. Λυμπέρης.

Ειδικά οι παλαμίδες όπως εξήγησε ο κ. Λυμπέρης χρησιμοποιούνται ως μανάγρες δηλαδή ως δολώματα που πέφτουν σε καθαρές από φύκια προφανώς θαλάσσιες περιοχές . Με τον τρόπο αυτό μαζεύονται πολλά και καλά ψάρια τα οποία παγιδεύονται στα τεράστια δίχτυα που έχουν απλωθεί από τους αλιείς.

«Εμείς στηριζόμαστε στα μαγιάτικα και τις παλαμίδες. Τώρα χάνουμε και αυτά τα ψάρια. Πολλοί επαγγελματίες αλιείς εξαιτίας αυτής της κατάστασης εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Άλλοι άρχισαν να προτιμούν τις επιδοτήσεις που τους δίνει το κράτος για να «σπάσουν» τα σκάφη τους», είπε ο κ. Λυμπέρης.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αλιείς και με τα θηλαστικά που τριγυρίζουν πεινασμένα στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου.

Τα πανέμορφα και παιχνιδιάρικα δελφίνια πεινούν και βρίσκουν εύκολα τροφή στα δίχτυα των ψαράδων. Τα σκίζουν και … τσακίζουν το περιεχόμενο.

Το ίδιο κάνουν και οι χαριτωμένες φώκιες που χάνουν κάθε ομορφιά και χάρη όταν βρίσκονται μπροστά σε δίκτυα φορτωμένα με ψάρια. Και αυτές καταστρέφουν τα δίχτυα και εξαφανίζουν το περιεχόμενο.

«Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση ασφυκτική. Δεν ξέρουμε σε ένα δύο χρόνια από τα 465 μέλη μας θα μείνουν στο επάγγελμα. Κάποιοι έχουν ήδη εγκαταλείψει. Το μέλλον μας φαντάζει αβέβαιο », είπε ο κ. Λυμπέρης.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/11/18 23:24

    στην Ιαλυσό ρε ξεφτίλες εχει δυο βάρκες πηγαινοέρχονται με δίχτυα και την προηγούμενη εβδομάδα από 3 μετρά απο την ακτή έριχναν απλαδι 400 μέτρων, αθλιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/11/18 07:46

    Πάρτε μια πλωτή εξέδρα φορτώστε την βράχους η μπλόκια και χαλάστε τους τις καλάδες. Πολύ μυαλό δε θέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *