ροή ειδήσεων

Οι πέντε άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία



Τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Παιδείας ως τη μεγαλύτερη επένδυση για την ανάπτυξη της χώρας.

Μιλώντας σε εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η παιδεία δεν είναι ακόμα μια πλευρά μίας εφαρμοσμένης πολιτικής, ώστε να περιοριστεί σε ένα επιμέρους τμήμα ενός πολιτικού προγράμματος, αλλά αποτελεί τον καθρέφτη της αντίληψης που έχει ο καθένας για το μέλλον του τόπου. «Μιλώντας για την παιδεία είναι σαν να αναφέρομαι για την Ελλάδα που θέλω και μάχομαι κάθε μέρα» είπε προσθέτοντας πως οι δείκτες κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας ταυτίζονται απολύτως με αυτούς της παιδείας.


«Οι χώρες με ευημερία έχουν πολύ καλά εκπαιδευτικά συστήματα. Η εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η δημόσια παιδεία αποτελεί τον καλύτερο κοινωνικό ανελκυστήρα και ειδικά για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως ονειρεύεται μια παιδεία που θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό όλων, θα αποτελεί χώρο δημιουργίας, θα ενθαρρύνει ταλέντα και θα βελτιώνει αδυναμίες. «Θα δημιουργηθούν οι αυριανοί πολίτες, οι Έλληνες της δημοκρατίας, της άμιλλας και της αλληλεγγύης, του ήθους και της προκοπής. Η παιδεία σφυρηλατεί αξίες και διαμορφώνει συνειδήσεις και βάζει τα θεμέλια για μια καλή κοινωνία», σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Τι μέλλον μπορούμε να έχουμε στον σκληρό κόσμο αν δεν βάλουμε την παιδεία σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα;».



Όπως είπε, οι πολιτικοί του σήμερα έχουν την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουν αυτά που πρέπει για να κάνει το σημερινό παιδί τα όνειρά του πραγματικότητα στο μέλλον. «Παιδεία σημαίνει μια στρατηγική θεώρηση που θα πρέπει να διακλαδώνεται στο σύνολο των πολιτικών ενός σύγχρονου κράτους» ανέφερε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση κάνοντας λόγο για αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από παιδικούς σταθμούς, υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, για αλλαγές στα προγράμματα με απαξίωση της ελληνικής γραμματείας και πειράματα στο μάθημα της ιστορίας. «Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, και λαός που δεν τιμά τις παραδόσεις του δεν γνωρίζει από πού έρχεται και που πάει» είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας ένα περιβάλλον ανομίας και κάνοντας λόγο για σχολές- γιάφκες της βίας και στέκια εγκλήματος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή μιλώντας για έναν αμήχανο πρωθυπουργό που προσπάθησε να παρουσιάσει μια ανύπαρκτη πραγματικότητα. «Η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και ευθύνη και υποχρέωση του κράτους. Ο νόμος για το άσυλο θα καταργηθεί για να ξανακυκλοφορήσουν ελεύθερα οι γνώσεις. Τελεία και παύλα. Αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα» είπε προσθέτοντας πως η χώρα θα αποκτήσει καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μια επανάσταση, όπως είπε, για την παιδεία που θα βασίζεται σε τρεις κατευθύνσεις, την ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση σε ακαδημαϊκά ελεύθερες μονάδες έτσι ώστε όλα τα ελληνόπουλα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με το οικονομικό βηματισμό της χώρας, καθιστώντας εθνική προτεραιότητα την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, και τέλος δεσμεύτηκε να υπάρξει αξιολόγηση παντού.



«Ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση. Συνδέουμε την αξιολόγηση με πιο γρήγορες μισθολογικές προαγωγές» είπε καλώντας την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχει σε αυτό το διάλογο. «Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη δική σας συμμετοχή. Σας εμπιστεύομαι. Είστε θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, σας καλώ να αντισταθείτε στην γκρίζα πραγματικότητα» είπε τονίζοντας πως η κοινωνία αντιλαμβάνεται το ναυάγιο του μύθου περί τέλους μνημονίου.

«Η παιδεία ευημερεί μόνο σε συνθήκες ανάπτυξης και κράτος δικαίου. Ο σημερινός προβληματισμός μας θα καταστεί γόνιμος μόνο μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Η ώρα αυτής της μεγάλης αλλαγής πλησιάζει και όλοι εσείς δεν μπορεί παρά να είστε παρόντες. Θέλω να δημιουργήσω μια σχέση εμπιστοσύνης. Χρειάζομαι τη συμπαράσταση και τη γνώση σας ακόμα και μέσα από ενστάσεις, χρειάζομαι και τη δράση σας. Σας καλώ σε ένα ευρύ ρεύμα αναγέννησης της χώρας, χάθηκε πολύς χρόνος, μαζί μπορούμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.



Θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος

Σύμφωνα με τη ΝΔ, το πρόγραμμά της για την Παιδεία δεν αφορά ορισμένες αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Μία μεταρρύθμιση που τοποθετεί στο επίκεντρο των αλλαγών τους λειτουργούς τής εκπαίδευσης, τους μαθητές και φοιτητές και τους γονείς τους, όπως τόνισαν τόσο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης όσο και η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μία «ρετρό» και «οπισθοδρόμική» αντίληψη για τα εκπαιδευτικά πράγματα καθώς και για τάση επαναφοράς στη δεκαετία του '80. «Ο κόσμος προχωρεί με τεράστιες ταχύτητες και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει βάλει την όπισθεν στα θέματα της εκπαίδευσης. Με τη λογική της λιγότερης προσπάθειας, την ισοπέδωση, την ανοχή στην ανομία» είπε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για μία εκπαίδευση που θα αποτελέσει το όπλο των νέων για το μέλλον, θα αποτελεί χώρο δημιουργίας και δημιουργικότητας, θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα ενθαρρύνει τα ταλέντα των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στις αρχές που διέπουν το πρόγραμμα της ΝΔ ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την ανάγκη εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα πανεπιστήμια, την ανάγκη να υπάρξει μια ποιοτική εκπαίδευση με αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των πανεπιστημίων, των εκπαιδευτικών, τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών ενώ δεσμεύτηκε για να υπάρξει ελευθερία με την κατάργηση όλων των διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν, όπως είπε, τα πόδια των εκπαιδευτικών και των γονιών στην ιδιωτική εκπαίδευση σε ένα παπούτσι δεσμευόμενος και για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/11/18 10:21

    Και γιατί δεν τα έκανες τόσα χρόνια ;;;Τώρα τα θυμήθηκες ;; Πώς μας δουλεύεται έτσι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *