ροή ειδήσεων

Μαθητές κατά μαθητών για το Σκοπιανό -Καταλήψεις και πολιτικά παιχνίδια



Κλίμα εμφυλίου επικρατεί στα σχολεία, ανάμεσα στους μαθητές αλλά και στους καθηγητές, με αφορμή τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν για σήμερα, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Καταλήψεις κατά της Συμφωνίας στη Βόρεια Ελλάδα

Εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια είναι σχολεία στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία τα οποία καλούν σήμερα σε πορεία στο κέντρο της πόλης κοντά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελληνική» και «Οχι στην Συμφωνία των Πρεσπών».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάνω από 20 σχολεία είναι υπό κατάληψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντι-Καταλήψεις υπέρ της Συμφωνίας στην Αττική

Από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται τα τελευταία 20ωρα μια τεράστια επιχείρηση ώστε να ταυτιστούν αυτές οι καταλήψεις της Βόρειας Ελλάδας με την ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατά των μαθητικών διαδηλώσεων της Βόρειας Ελλάδας τοποθετούνται μαθητές που μετέχουν στην «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 20 σχολεία, καλούν σε αντιφασιστικές δράσεις μέσα στα σχολεία και ζητούν από τους μαθητές να συμμετάσχουν σε αντιφασιστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 στα Προπύλαια.

«Οι μαθητές να σηκώσουν το κεφάλι απέναντι στο τέρας του φασισμού και του εθνικισμού» αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

Και προσθέτουν:

Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ

Συμμετέχουμε όλοι μας στις πανεκπαιδευτικες πορείες στις 29/11, για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολειο στο ύψος των αναγκών μας και δεν αφήνουμε τις παρακρατικές αυτές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!!»
Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν ως τώρα τα σχολεία: 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας, 1ο ΓΕΛ Πεύκων, 1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο ΓΕΛ Δάφνης, 5ο ΓΕΛ Ζωγράφου, 2ο ΓΕΛ Χολαργού, 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, 6o ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Δεύτερο Γυμνάσιο Αθηνών, κατάληψη

Κλειστά σχολεία σε Λέσβο και Λήμνο -Αντιδρούν οι μαθητές

Τα 20 από τα 56 συνολικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Λέσβο και Λήμνο παραμένουν σήμερα κλειστά με τους μαθητές να διαδηλώνουν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα «εθνικά» όπως τα αποκαλούν θέματα.

Μικρές πορείες μαθητών πραγματοποιούνται το πρωί της Πέμπτης στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή. Την ίδια ώρα κανένα σχολείο δεν έχει κλείσε στη Χίο, στη Σάμο και στην Ικαρία.

Σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή τους μαθητές της Λέσβου κάλεσαν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους «να γυρίσουν την πλάτη στην εθνικιστική φιέστα που σκοπό έχει να θεριέψει το κτήνος του φασισμού».


«Μπροστά στα μάτια μας γεννιέται ο εφιάλτης του φασισμού που οι πρόγονοί μας, οι παππούδες μας, είχαν νικήσει και νομίζαμε όλοι ότι τον είχαμε θανατώσει. Πατριδοκάπηλοι και ρατσιστές με πρόσχημα, άλλοτε το Μακεδονικό και άλλοτε το Προσφυγικό προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού για να δηλητηριάσουν το παρόν και το μέλλον μας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί και αγωνιστές… Δεν τσιμπάμε στα ψέματα τους, πίσω από τον "αγνό" πατριωτισμό τους βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός, το μίσος, ο ρατσισμός και ο φασισμός. Δεν πιστεύουμε ότι κάποιοι συμμαθητές μας είναι φασίστες… δεν μπορεί να είναι φασίστες, απλά "τσίμπησαν". Όλοι μαζί πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό!», σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι μαθητές της Μυτιλήνης.

Kαι η ΟΛΜΕ στο παιχνίδι

Συντασσόμενη με τους μαθητές που αντιδρούν στις κινητοποιήσεις, η ΟΛΜΕ με ψήφισμά της καλεί τις τοπικές ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων και εκδηλώσεις, να οργανώσουν συγκεντρώσεις με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες.

«Οι μαθητές να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Να μην επιτρέψουν στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό να διεισδύσουν στα σχολεία τους. Να μην επιτρέψουν στο μίσος να μολύνει τις ψυχές τους. Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών και της νεολαίας κόντρα σε πολεμοκάπηλους και εθνικιστές, σε κυβερνήσεις και εκμεταλλευτές. Αυτοί που βάζουν τους λαούς να σφάζονται, είναι οι ίδιοι που φέρανε τα σχολεία στην κατάσταση αυτή» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετέχουν στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε όλη την χώρα.



Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα, παρατηρείται μια έξαρση μαθητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων, που έχουν ως βασική πολιτική αιχμή την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το πλαίσιο των εν λόγω καταλήψεων αναπαράγει αιτήματα και λογικές με σαφή ακροδεξιό και φασιστικό χαρακτήρα. Οι εν λόγω καταλήψεις και κινητοποιήσεις είναι προφανές ότι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι/ες δεν κλήθηκαν να συναποφασίσουν μέσα από τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες, σχετικά με την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων.

Η συνθηματολογία που αναπαράγεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, απηχεί σε συγκεκριμένες αντιλήψεις που είναι βγαλμένες από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας. Οι αντιλήψεις αυτές, ενώ προβάλλονται ως αντισυστημικές, μόνο αντισυστημικές δεν είναι. Ο φασισμός ιστορικά εξέφραζε πάντα το πιο σκληρό πρόσωπο του συστήματος, αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

O ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιείται τις αντι-καταλήψεις, καταγγέλλει ακροδεξιά

Η υπόθεση των καταλήψεων πήρε και σαφείς πολιτικές διαστάσεις καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να «καπελώσει» τις μαθητικές κινητοποιήσεις των μαθητών στη Βόρεια Ελλάδα και καταγγέλλει ότι στελέχη του ακροδεξιού μορφώματος παροτρύνουν και μετέχουν στις καταλήψεις.

Κατηγορούν δε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας οτι δεν καταδικάζουν ευθέως τις καταλήψεις. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Γαβρόγλου κάνουν λόγο για εθνικιστικές καταλήψεις στα σχολεία, ενώ χθές στην Βουλή προκάλεσε «κόλαση» η παρέμβαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου, που είπε οτι σήμερα στο συλλαλητήρια στα Προπύλαια «μπορεί να συμβούν πολλά πράγματα για τα οποία θα έχετε την απόλυτη ευθύνη εσείς, ο Σύριζα και το ΚΚΕ».

Στον χρυσαυγίτη βουλευτή απάντησε η Ολγα Γεροβασίλη που μίλησε για «παραληρηματικό φασιστικό λόγο» και τόνισε την ανάγκη για διακομματική απάντηση της προσπάθειας της Χρυσής Αυγής να σπείρει το εθνικιστικό φασιστικό δηλητήριο στους μαθητές των σχολείων. «Να μείνουν μακρυά είπε οι ακροδεξιοί, οι νοσταλγοί αυτών των φασιστικών καθεστώτων απο τους μαθητές και τα σχολεία.»

Η αντιπαράθεση με τις καταλήψεις των σχολείων έδωσε αφορμή για μία ακόμα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Αφορμή τα όσα δήλωσε στην Βουλή οπου ναί μεν καταδίκασε τις δηλώσεις του χρυσαυγίτη βουλευτή αλλά πρόσθεσε οτι «δεν χαρίζει τα παιδιά αυτά στην Χρυσή Αυγή.



Πρόσθεσε ακόμα οτι μπορεί να είναι παιδιά ευαίσθητα για την πατρίδα και την Μακεδονία» ενώ είπε ακόμα οτι είναι από θέση αρχής κατά των καταλήψεων γιατί δουλειά των μαθητών είναι να διαβάζουν και όχι να κάνουν καταλήψεις. Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σαν προσπάθεια της ΝΔ να εκμεταλλευτεί τις καταλήψεις ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την ΝΔ για πατριδοκαπηλεία.

Εμφυλιος και μεταξύ των καθηγητών

Την ώρα που το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς «, συζητώνταςνα προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει», η «γαλάζια» ΔΑΚΕ κάνει λόγο για εθνική αφύπνιση των μαθητών:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα πανικόβλητη η Αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας. Οι μαθητές πάρα πολλών σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται καταγγέλλοντας τη συνθήκη των Πρεσπών, που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.
Τρομοκρατημένοι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Παιδείας και οι αριστερίστικες εφεδρείες του κάνουν λόγο για ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες. Εγκλωβισμένοι στις αριστερίστικες τους ιδεοληψίες αδυνατούν να καταλάβουν, πώς τόσοι πολλοί μαθητές ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται για ένα εθνικό ζήτημα.

Το σύνθημα στο πανό είναι αλήτες, προδότες, πολιτικοί

Γερά στα χνάρια του Μελά γράφει το πανό στο υπό κατάληψη Λύκειο- φωτογραφία voria.gr

Η «καμπάνια» για τις καταλήψεις για το Μακεδονικό, ξεκίνησε με μηνύματα sms και events στο Facebook, με τα οποία οι μαθητές καλούνται να προχωρήσουν σε πανελλαδικές καταλήψεις την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου καθώς και στην πραγματοποίηση πορείας.

Στο σχετικό sms, που φέρεται ότι διακινείται από... κινητό σε κινητό τονίζεται: «Εκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».



Την ίδια στιγμή, μια άλλη ομάδα στο Facebook που υπογράφει ως «Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία» απευθύνει κάλεσμα για πραγματοποίηση πορείας, επίσης, στις 29 Νοεμβρίου. Η εν λόγω ομάδα, όπως αναφέρεται στις σελίδες τους, δημιουργήθηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, το 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης και το 1ο και 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου. Το «ραντεβού» που δίνουν είναι για τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.



Δεκάδες ήταν και τα σχολεία των οποίων οι μαθητές πήραν θέση καταγγέλλοντας τις καταλήψεις ως εθνικιστικές και ξεκίνησαν μάλιστα συλλογή υπογραφών, καλώντας σε αντιφασιστική δράση.



Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Γιάννης Λαθήρας, πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι το κλίμα δυναμιτίζεται από ανθρώπους που προσεγγίζουν τα παιδιά «τόσο μέσω μηνυμάτων SMS, μέσω Facebook ή και με τη φυσική τους παρουσία στα σχολεία. Υπάρχουν άνθρωποι που επισκέπτονται τα σχολεία και στη συνέχεια το “μήνυμα” διαδίδεται και εντός σχολείων» προσθέτει.

«Δεν είναι μόνο ένα το SMS που στέλνουν οι άγνωστοι αποστολείς στους μαθητές. Το πρώτο ήταν αυτό που τους καλεί να μην κάνουν πίσω, να προβούν σε καταλήψεις, και τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα έχουν πρόβλημα γιατί “έχουμε δικούς μας δικηγόρους”. Yπάρχει, όμως, ένα ακόμη το οποίο ζητά από τους μαθητές να κατονομάζουν τους καθηγητές που έχουν αντίθετη άποψη με τις κινητοποιήσεις. Και το λέει ακριβώς με τις λέξεις που χρησιμοποιώ. Λέει στους μαθητές: “Να μας δίνετε τα ονόματα των καθηγητών να τους κάνουμε βούκινο”» σημειώνει ο κ. Λαθήρας.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *