ροή ειδήσεων

Απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου: Η Τουρκία θα αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 αν παραλάβει τους S-400 – Στοπ & σε ανταλλακτικά!



Πόκερ για γερά νεύρα παίζεται γύρω από τα τα F-35. Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να παραδώσουν το μαχητικό στην Τουρκία, εάν και εφόσον η Άγκυρα παραλάβει τους S-400. Βέβαια τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Β. Πούτιν έχουν δηλώσει επανηλειμμένα, πως η υπόθεση έχει κλείσει.



Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως τα F-35 είναι μία υπόθεση τελειωμένη. Η Τουρκία δεν τα παραλαμβάνει και τότε ανοίγει ο Ασκός του αιόλου για την Άγκυρα.

Βέβαια εάν οι Τούρκοι κάνουν πίσω και ακυρώσουν το ρωσικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, τότε όλα θα αλλάξουν, όμως κάτι τέτοιο δείχνει αδύνατο να λάβει χώρα.

Το ζήτημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι τι κάνει η Ελλάδα. Όπως και να έχει η Τουρκία εξοπλίζεται σαν αστακός, με την χώρα μας απλά να αναμένει την αναβάθμιση των F-16. Σίγουρα αυτή πρέπει να γίνει, όμως δεν σώζει την κατάσταση. Θέλει άμεσες κινήσεις, διότι μπορεί να βρεθούμε γυμνοί αμυντικά τα επόμενα χρόνια μπροστά στην Τουρκία.

Η Τουρκία κινδυνεύει να απoβληθεί από το αμερικανικό πρόγραμμα των μαχητικών F-35, το πιο δαπανηρό όπλο του κόσμου, εάν η κυβέρνησή της παραλάβει ένα προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με μία περίληψη της εμπιστευτικής έκθεσης του αμερικανικού Πενταγώνου που εστάλη στο Κογκρέσο, μετέδωσε το Πρακτορείο Bloomberg.




Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος προγράμματος, επενδύοντας περισσότερα από 1,25 δισ. δολάρια στο αεροσκάφος F-35 από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του το 2002, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως έναν από τα 8 συνεταίρους αν επιμείνει να προχωρήσει με την αγορά των S-400».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημόσια κι επανειλημμένα ότι έχει υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια του συστήματος S-400 με προοπτική αρχικών παραδόσεων ακόμα και από τον Ιούλιο του 2019», αναφέρει ο Θανάσης Τσίτσας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι «10 τουρκικές εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να παράγουν περίπου 12 δισ. δολάρια σε μέρη, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαρτημάτων όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εξαρτήματα των σκελών προσγείωσης. Για ορισμένα εξαρτήματα, όπως στην οθόνη του πιλοτηρίου, η Τουρκία είναι ο μοναδικός προμηθευτής αυτή την στιγμή. Η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει ανταλλακτικά και εξαρτήματα για το αεροσκάφος για όλες τις παραλλαγές και όλους τους πελάτες του F-35».

Η Τουρκία, την οποία η έκθεση την αποκαλεί «κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ”, εχει προγραμματιστεί να παραλάβει σε περίπου δύο χρόνια τα πρώτα F-35.


Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μεγαλύτερες κλίμακες και υψόμετρα από τα παλαιότερα συστήματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ευαίσθητη τεχνολογία των F-35 που σχεδιάστηκε για να αποφύγει ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Στην έκθεση του του Πενταγώνου αναγνωρίζεται η «μοναδική γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ» και σημειώνεται ότι έχει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024 – ένα βασικό αίτημα του πρόεδρου Ντόναλντ Τράμπ στο ΝΑΤΟ.

«Παρά τις διμερείς εντάσεις, η Τουρκία παραμένει παραγωγικός στρατιωτικός εταίρος σε πολλούς τομείς”, με περισσότερους από 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και «δεκάδες περιουσιακά στοιχεία και ραντάρ” στη χώρα, αναφέρει το Πεντάγωνο. «Εκτός από την ενδεχόμενη απομάκρυνση από το πρόγραμμα F-35, “η απόκτηση του S-400 θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να επηρεάσει την απόκτηση άλλων όπλων από την Τουρκία, όπως το ελικόπτερο CH-47F Chinook της Boeing και το F-16 του Lockheed καθώς και το UH- 60 ελικόπτερα Black Hawk”.


Tι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; Ότι υπάρχει κίνδυνος για την Τουρκία να ξεμείνει σε ανταλλακτικά!

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το militaire, “περιοδεία” -μήνυμα γίνεται σε Ρόδο, Κύπρο, Κρήτη και Άραξο από αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα! Στα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας περιλαμβάνονται ο Αεροπορικός Ακόλουθος και ο βοηθός του Ναυτικού Ακολούθου.

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν την περιοδεία τους από τη Ρόδο στις 27 Νοεμβρίου, όπου επιθεώρησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Στην Τουρκία δεν θα ακουστεί καθόλου ευχάριστα η είδηση, όσο κι αν η επίσκεψη των Αμερικανών χαρακτηρίζεται από ελληνικές πηγές “συνηθισμένη”. Δεν είναι.

Οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί χθες βρέθηκαν στην Κύπρο και σήμερα είναι στην Κρήτη, όπου θα επισκεφτούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις .

Αύριο θα πάνε στη Σούδα και από εκεί θα πετάξουν για τον Άραξο. Εκεί στην 116 ΠΜ θα επιθεωρήσουν τους “χώρους αποθήκευσης όπλων”. Αυτό κι αν θα προκαλέσει συζητήσεις και σενάρια. Συχνά πυκνά ακούγονται και γράφονται πολλά και διάφορα για τα όπλα που οι Αμερικανοί έχουν αποθηκευμενα στον Άραξο.

Για ποιον λόγο γίνονται αυτές οι επισκέψεις; Σίγουρα όχι απλά για να περάσει ο χρόνος τους. Οι ΗΠΑ ίσως σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα…

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *