ροή ειδήσεων

Απειλή για την Iστορία μας: Οι Σκοπιανοί ζητούν αλλαγές στα ελληνικά σχολικά βιβλία



«Να δούμε από την αρχή τι έγινε τους τελευταίους 24 αιώνες» - Εγκλωβισμένη η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αδυνατεί να απαντήσει - Πώς γίνεται μια… κόλλα χαρτί να διαγράψει μέσα σε λίγα λεπτά αιώνες ιστορίας; Πώς γίνεται μια… κόλλα χαρτί να σβήσει το αίμα τόσων ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για αυτόν τον τόπο; Πώς γίνεται μια… κόλλα χαρτί να προσβάλει τα ιερά και όσια του ελληνικού λαού;


Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η Συμφωνία των Πρεσπών, ιστορικοί και διπλωμάτες είχαν επισημάνει τους κινδύνους που κρύβει για την ελληνική ιστορία ενώ, παράλληλα, τόνιζαν πως δεν γίνεται να έχεις εμπιστοσύνη σε έναν λαό που τόσα χρόνια καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας και παραποιεί την Ιστορία.


Η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ που παραδίδει μακεδονική εθνότητα, Ιστορία και γλώσσα στο γειτονικό κρατίδιο αρχίζει να αποκαλύπτει τα «ψιλά» γράμματα που εμπεριέχει και δίνουν το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 της Συμφωνίας προβλέπεται ρητά ότιδιεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει σχολικά εγχειρίδια αλλά και συνοδευτικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας κλπ. με βάση τα «νέα» δεδομένα από τη συμφωνία των δύο κρατών.

Η επιτροπή ήδη σχηματίστηκε και έγιναν μάλιστα οι πρώτες επαφές μεταξύ των επιτροπών των δύο κρατών. Αν και οι πρώτες συναντήσεις ήταν σε θετικό κλίμα και με διάθεση συναίνεσης, σταδιακά, οι Σκοπιανοί άρχισαν να αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σκοπιανή ιστοσελίδα expres.mk, οι εργασίες της κοινής Επιτροπής φέρονται να έχουν «μπλοκαριστεί» από την ελληνική πλευρά, λόγω των αξιώσεων που έχουν προβάλλει οι εκπρόσωποι της γειτονικής χώρας, για συγκεκριμένες αλλαγές στα ελληνικά σχολικά βιβλία.

Μέλη της ελληνικής επιτροπής σχετικά με τα αιτήματα της σκοπιανής πλευράς ενημέρωσαν το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να παρέμβει στον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ και υποτίθεται ότι θα δώσει εντολή για απόσυρση των αιτημάτων των επιστημόνων των Σκοπίων.

Σε αντίθεση με τα ελληνικά αιτήματα, που ήταν ελάχιστα, και είναι ήσσονος σημασίας, τα μέλη της επιτροπής των Σκοπίων (γράφει το δημοσίευμα) έθεσαν ένα τεράστιο όγκο αλλαγών που απαιτούν να γίνουν από την ελληνική πλευρά, θέτοντας εμπόδιο στη συνέχεια της συζήτησης.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλος της ελληνικής επιτροπής απείλησε με παραίτηση εάν δεν αποσυρθούν από το τραπέζι οι απαιτήσεις των γειτόνων, κάνοντας λόγια για «επιχειρούμενη παραποίηση» της ιστορίας. Πηγές προσκείμενες στα μέλη της ελληνικής επιτροπής παραδέχονται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα των αιτημάτων της επιτροπής των Σκοπίων, η οποία έχει επιχειρήματα αναγνωρισμένα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ιστοριογραφία, που αν γίνουν αποδεκτά θα προξενήσουν πολιτική αναταραχή στην ελληνική πλευρά.

Εάν τα Σκόπια με τους χειρισμούς τους κατορθώσουν να αλλάξουν τα στοιχεία που υπάρχουν στην ελληνική ιστοριογραφία, τότε ενδέχεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο ελληνικό κοινό, που δεν θα μπορέσει να δεχθεί ότι οι «Σκοπιανοί» (τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο) αλλάζουν την ελληνική ιστορία τουλάχιστον 24 αιώνων.

Το expres.mk συνοδεύει το δημοσίευμα με προπαγανδιστικό χάρτη των αρχών του 20ου αιώνα, που παρουσιάζει τις σκοπιανές αξιώσεις στην ελληνική Μακεδονία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση και πληροφόρηση για τα όσα αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ή τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Είναι προφανές πως οι Σκοπιανοί δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Με συστηματικό, ύπουλο και προκλητικό τρόπο παραποιούν την ιστορία, καπηλεύονται τους ήρωες και επιβεβαιώνουν τις επεκτατικές τους βλέψεις εις βάρος της Ελλάδος.

Τι θα κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και ο επικεφαλής του, ο Αλέξης Τσίπρας; Έχει σκοπό να βάλει «φρένο» στα σχέδια των Σκοπιανών;

Μέχρι στιγμής πάντως, η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη στα ιδεολογήματά της και στις εμμονές τη αδυνατώντας να αντιδράσει ακόμα και στις προσβολές των Σκοπιανών.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *