ροή ειδήσεων

Ο Β. Μαρινάκης στις 100 ισχυρότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας παγκοσμίως



Σύμφωνα με την Lloyd’s, ο Ευάγγελος Μαρινάκης παραμένει ένας από τους πιο δραστήριους «παίκτες» σε διάφορους τομείς της ναυτιλίας.

«Ο Ευάγγελος Μαρινάκης παραμένει δραστήριος τόσο στις ναυτιλιακές αγορές όσο και εκτός, έχοντας δραστηριότητα στον χώρο του αθλητισμού, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη φιλανθρωπία. Μερικές από τις χαρακτηριστικές επιχειρηματικές κινήσεις του τους τελευταίους μήνες ήταν η δυναμική είσοδος στην αγορά των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η ενίσχυση του στόλου των τάνκερ τύπου VLCC του ομίλου της Capital και η συγχώνευση του στόλου των τάνκερ της Capital Product Partners, που είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq».


Αυτά αναφέρει η Lloyd’s, στην ανακοίνωση της για την κατάταξη του έλληνα εφοπλιστή στην 59η θέση της ετήσιας λίστας Power – 100, που καταγράφει τις ισχυρότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας παγκοσμίως. Ο κ. Μαρινάκης βρίσκεται από το 2010, κάθε χρόνο, στη λίστα αυτή.

«Ο Ευάγγελος Μαρινάκης παραμένει ένας από τους πιο δραστήριους “παίκτες” σε διάφορους τομείς της ναυτιλίας. Η Capital Group, με έδρα την Ελλάδα, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και ο στόλος της πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω μέχρι το 2020» σημειώνει.

«Στη χρονιά που μεσολάβησε από την περσινή μας λίστα, ο εφοπλιστής έχει κάνει την πιο δυναμική είσοδο στον τομέα της ναυτιλίας υγροποιημένου φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη ελληνική εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια.

Η νεοσύστατη Capital Gas παρήγγειλε στη Hyundai Heavy Industries τέσσερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), χωρητικότητας 174.000 cu. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων και οι παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το 2020, με option επέκτασης της παραγγελίας.

Επίσης για το 2020 προγραμματίζεται η παραλαβή, από τη Samsung Heavy Industries, τεσσάρων νέων VLCC εξοπλισμένα με σύστημα scrubber. Η κατασκευή των τεσσάρων πλοίων χρηματοδοτήθηκε με χρηματοδοτική μίσθωση, ύψους περίπου 210 εκατομμυρίων δολαρίων από τις κινεζικές εταιρείες CMB Financial και την ICBC Leasing, σε μία από τις πρώτες τέτοιες συναλλαγές για δεξαμενόπλοια τύπου VLCC.

Λέγεται πως ο κ. Μαρινάκης θεωρεί τα μεγάλα δεξαμενόπλοια στρατηγικό τομέα επένδυσης. Διαθέτει ήδη έξι VLCC, τέσσερα από τα οποία έχουν ναυλωθεί για 5-7 χρόνια, έναντι ελκυστικού αντιτίμου, από το Ιράκ και την Al-Iraqia Shipping Services & Oil Trading, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στον εμπορικό τομέα, η Capital το 2018 έχει κινηθεί με επιτυχία στην δοκιμαζόμενη αγορά των τάνκερ, κλείνοντας συμφωνίες για 20ετή ναύλωση δεξαμενόπλοιων με τις Total, Shell, Repsol και Petrobras.


Ο πλοιοκτήτης έχει παραγγείλει επίσης και δύο δεξαμενόπλοια aframax με σύστημα scrubber στην Daehan Shipbuilding, με χρόνο παράδοσης τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020.

Εδώ και πολύ καιρό δραστηριοποιείται επιτυχώς και στη ναυτιλιακή χρηματιστηριακή αγορά μέσω της Capital Product Partners, μιας MLP ετερόρρυθμης εταιρίας που έχει εξελιχθεί σε πλοιοκτήτη με πλούσια δραστηριότητα.

Το μεγάλο deal

Τον Νοέμβριο, η Capital Product Partners προχώρησε σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της και σε συμφωνία αξίας 1,65 δις δολαρίων για τη συγχώνευση του τομέα δεξαμενόπλοιων με τη DSS Holdings. Οι μεριδιούχοι του κεφαλαιουχικού προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μαρινάκη, θα κατέχουν περίπου το 33% της νεοσυσταθείσας Diamond S Shipping, η οποία θα διαθέτει στόλο 68 δεξαμενόπλοιων.

Ο κ. Μαρινάκης αναμένεται να ελέγχει ένα μερίδιο περίπου 5% στη νέα εταιρεία ενώ η Capital Ship Management θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τεχνικά τα 25 δεξαμενόπλοια της Capital Partners.

Η, εισηγμένη στον Nasdaq, Capital Products θα διατηρήσει τον στόλο δέκα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός πλοίο ξηρού φορτίου. Η εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη και σκοπεύει να ανοικοδομήσει το στόλο της μέσω εξαγορών πλοίων διάφορων τύπων.

Ο ισχυρός ιδιόκτητος ιδιωτικός στόλος του ενδέχεται να αποτελέσει μια έτοιμη αφετηρία για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ήδη εισηγμένη εταιρεία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Στην Ελλάδα, ο κ. Μαρινάκης είναι γνωστή προσωπικότητα, όχι μόνο επειδή είναι ιδιοκτήτης του εμβληματικού ποδοσφαιρικού συλλόγου του Πειραιά, του Ολυμπιακού, αλλά και επειδή ελέγχει έναν από τους σημαντικότερους ομίλους μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχει, επίσης ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, υποστηρίζοντας συχνά ιδρύματα για τα παιδιά, τους πρόσφυγες και τον πολιτισμό».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *