ροή ειδήσεων

Οι Τούρκοι βάζουν «φωτιά» στο Αιγαίο: Ρεκόρ προκλητικότητας με 110 παραβιάσεις



Στο ζενίθ της έφθασε η τουρκική προκλητικότητα μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλαν τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σε 110 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου συνολικά προχώρησαν 35 τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη σε βορειοανατολικό κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και έξι εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (30 F-16, δύο F-4 και τρία CN-235) προέβησαν επίσης σε 35 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Νωρίτερα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο, τη Ρω και τις Οινούσες.


10 εκ των παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποιήθηκαν ως ακολούθως:

α. Την 0843 από 2 F-16 άνωθεν ν.Μεγίστης σε ύψος 4.000 ft.

β. Την 1043 από 2 F-16 άνωθεν ν. Οινουσσών σε ύψος 28.000 ft.

γ. Την 1048 και 1059 από 2 F-16 άνωθεν ν. Οινουσσών σε ύψος 25.000 ft.

δ. Την 1050 από 1 F-16 άνωθεν ν. Οινουσσών σε ύψος 25.000 ft.

ε. Την 1050 από 1 F-16 άνωθεν ν. Παναγιάς σε ύψος 25.000 ft.

στ. Την 1125 από 2 F-16 άνωθεν ν.Μεγίστης σε ύψος 25.000 ft.

ζ. Την 1125 Την 1131 από 2 F-16 άνωθεν ν. Ρω σε ύψος 30.000 ft.

η. Την 1131 από 2 F-16 άνωθεν ν. Μεγίστης σε ύψος 30.000 ft. 14 τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Αναλυτικά, στις 08:43 το πρωί της Πέμπτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 4.000 πόδια πάνω από το Καστελόριζο, μόλις 8 λεπτά αφού αποχώρησε από το Καστελλόριζο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρισκόταν στο ακριτικό νησί για να εγκαινιάσει 12 οικίσκους ετοιμότητας για τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.


Λίγο αργότερα, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν ξανά πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 25.000 ποδιών από τις 10:43 έως τις 10:59 το πρωί. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 10:43 π.μ. οπότε πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών. Ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάλι πάνω από το νησί στο ίδιο ύψος στις 10:48 π.μ.και στις 10:59 π.μ.

Στο μεσοδιάστημα ο τουρκικός σχηματισμός διασπάσθηκε οπότε στις 10:51 π.μ. το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών και το δεύτερο πέταξε πάνω από την Παναγιά επίσης στο ίδιο ύψος. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:00 π.μ. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.


Το Καστελλόριζο βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα στο στόχαστρο, καθώς ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 11:23 π.μ. και δύο λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το Καστελλόριζο σε ύψος 25.000 ποδιών. Στις 11:31, ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάνω από το Καστελόριζο και τη Ρω σε ύψος 30.000 ποδιών και 1 λεπτό αργότερα εξήλθε του FIR Αθηνών.


Η προειδοποίηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και η «εμπρηστική» απάντηση Ακάρ


H δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού εξήγησε πως η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή είναι το πρώτο μέλημα όλων και πως αυτή είναι και η επιδίωξη των ΗΠΑ, η απόφαση που ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι σαφής: «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».


Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ακόμη πως «οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Ενώ ξεκαθάρισε πως πρώτο μέλημα της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί», είπε ο Ναύαρχος Αποστολάκης.





Το μήνυμα Καμμένου στην Τουρκία: Όποιος δεν σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα μας θα συντριβεί



Ακολούθησε το ηχηρό μήνυμα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένος, ο οποίος την Τετάρτη επισκέφθηκε τη Ρω, τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη. Κατά την επίσκεψή του στη ΔΑΝ Μεγίστης, απευθύνθηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , λέγοντας πως είναι οι θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών «Ο ρόλος σας εδώ είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αφενός, διότι έχοντας αναλάβει την ευθύνη της υπεράσπισης αυτού του νησιού της ελληνικής επικράτειας, εμπεδώνετε το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε Έλληνα πολίτη, δηλώνοντας ότι η παρουσία σας αποτελεί τροχοπέδη σε όποιον δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Αφετέρου, διασφαλίζετε τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Και προφανώς μιλάω για την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ του Καστελλόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Καμμένος.


«Η παρουσία μας εδώ, είναι μία ακόμα ευκαιρία προκειμένου να περάσουμε στους γείτονές μας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα μένει πιστή στα ιδανικά των προγόνων της, αυτών που πρώτοι θεμελίωσαν το πολίτευμα της δημοκρατίας, και το δώρισαν στην παγκόσμια κοινότητα. Και ότι επιπλέον είμαστε μία χώρα φιλειρηνική, που όμως απαιτεί να τη σέβονται, όπως άλλωστε πράττει και η ίδια. Εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας» πρόσθεσε ο υπουργός.


Μετά τις δηλώσεις Αποστολάκη, ο τουρκικός Τύπος «οργίασε». “Θρασύτατη δήλωση – Δήλωση σκάνδαλο – Ανακοίνωση που ξεπερνά τα όρια – Δοκιμάζουν την υπομονή μας” ανέφεραν οι τουρκικές εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τουρκικά κανάλια θυμήθηκαν τον πρώην γραμματέα του υπουργείου Άμυνας στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010 Ουμίτ Γιαλίμ για να επαναλάβει τις εξωπραγματικές θεωρίες του περί 18 νησιών “που θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία”.“Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει δικαίωμα χρήσης» δήλωσε ο πρώην γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι ο Ουμίτ Γιαλίμ έχει ισχυριστεί ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία.



Η επίσημη απάντηση της Άγκυρας στις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν άργησε να έρθει. Για «γαλάζια» πατρίδα έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο».


Οι δηλώσεις του μάλιστα έγιναν λίγο μετά την υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο, την ώρα μάλιστα που αποχωρούσε από το νησί ο Πάνος Καμμένος.
Άμεση ήταν όμως η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στις Χουλουσί Ακάρ, ότι «θα προστατεύσει τη γαλάζια πατρίδα» του.


«Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελλόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος στο Τwitter.


Μετά το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων, ο ΥΕΘΑ απηύθυνε νέο προειδοποιητικό μήνυμα στην Άγκυρα. Σημειώνεται ότι τα μαχητικά της Τουρκίας προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο, λίγο μετά την αναχώρησή του από το νησί.


«Να ξέρουνε πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν στο 588 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λέρο.

«Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!», επισήμανε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε, «Εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αγαπημένοι αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό».

Αυστηρό μήνυμα έστειλε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία μετά το κρεσέντο προκλήσεων. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπου εξελίσσονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου.


“Υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, μετά το τέλος της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.


Μάλιστα, η αυξανόμενη ένταση από την τουρκική πλευρά, οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Παρασκευή στην Αθήνα.



Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ/ hellasjournal.com, militaire.gr,
Πηγή: enikos.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *