ροή ειδήσεων

Εξωση τελικά η λύση για τους εμπόρους της Νέας Αγοράς



Με τις αποχωρήσεις των επικεφαλής και των μελών των παρατάξεων της μειοψηφίας εξαιρουμένου του κ. Γιάννη Γιαννακάκη που εκπροσωπεί τον συνδυασμό του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, σημαδεύτηκε η σημερινή και τελευταία για το έτος 2018, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.

Αιτία των αποχωρήσεων ήταν η απόφαση της δημοτικής αρχής να καταθέσει προς ψήφιση τη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων κκ Θεόδωρου Παπαγεωργίου, Δ Σαλαμαστράκη . Κ Γιαννακού και Ε Στάγκα για την παράταση των μισθώσεων στη Νέα Αγορά χωρίς αυτή να έχει αποσταλεί στους επικεφαλής των παρατάξεων για μελέτη.

Τόσο ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης όσο και ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης τόνισαν ότι θα έπρεπε να τους δοθεί χρόνος να μελετήσουν την εισήγηση και ως τούτου η απόφαση να λαμβάνονταν σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τη δημοτική αρχή και αυτό είχε ως συνέπεια να… αδειάσουν τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πάντως σε εορταστικό κλίμα. Παρέστη μάλιστα κατά την έναρξη και ο πρώην υπουργός, βουλευτής Δωδεκανήσου και πρόεδρος του Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω κ. Αριστοτέλης Παυλίδης που θύμισε στους παρευρισκόμενους σκέψεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για το φως και τη λάμψη που εκπέμπει η Ρόδος.

Το κλίμα δεν χάλασε ούτε όταν ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας μίλησε για το διαχωρισμό των δήμων με αφορμή υπό κατάθεση νομοσχέδια στη Βουλή.

Όλα άλλαξαν όταν πήρε το λόγο ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν την δημοτική περιουσία κ. Δήμος Μουτάφης ο οποίος ενημέρωσε για την εισήγηση των νομικών του δήμου βάσει της οποίας δεν είναι δυνατό να παραταθούν οι μισθώσεις στη Νέα Αγορά.

«Θέλω να σας ενημερώσω για την παράταση των μισθώσεων στο ακίνητο της Νέας Αγοράς.Πριν λίγες ημέρες έλαβα εξώδικο από το νομικό εκπρόσωπο των καταστηματαρχών κ. Π. Αποστολά. Με αυτό κατ επίκληση του άρθρου 45 του ν. 4257/ 2014 ζητείται η παράταση των μισθώσεων. Στην ουσία αναφέρει ότι με βάση το νομικό καθεστώς με το οποίο είχε δοθεί παράταση στις μισθώσεις παλαιότερα μπορεί η δημοτική αρχή και σήμερα να πορευθεί ανάλογα. Το να έρθουμε και να κάνουμε επανάληψη του ίδιου νομικού καθεστώτος είναι άκρως παράνομο και δείχνει διάθεση υπερ κερασμού του εμποδίου που θέτει ο νόμος. Καλώ τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να επικυρώσουν τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας», δήλωσε ο κ. Δήμος Μουτάφης.

«Μόλις έλαβα το εξώδικο ζήτησα να ετοιμαστεί γνωμοδότηση επί του θέματος μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. Η γνωμοδότηση που σας έχουμε διανείμει αναφέρει ότι το δικαίωμα που εκ του νόμου είχατε για παράταση στις μισθώσεις έχει εξαντλήθηκε . Η αίτηση των καταστηματαρχών δηλαδή δεν έχει νόμιμη βάση. Ζητώ από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την εισήγηση με την αιτιολογία ότι ο νόμος που επικαλούνται οι επιχειρηματίες είναι του 2015. Πρέπει εμείς να προχωρήσουμε με βάση τη νομοθεσία που ισχύει τώρα. Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε. Να μην ονοματίσω τους βουλευτές που κατέθεσαν σχετική τροπολογία . Το δημοτικό συμβούλιο εξάντλησε το δικαίωμα που είχε. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Θέλω να εγκριθεί η εισήγηση», τόνισε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Πώς να αποφανθούμε για ένα θέμα όταν δεν έχουμε μελετήσει καν την σχετική εισήγηση; Το έγγραφο μας κοινοποιήθηκε τώρα.Που είναι η νομική υπηρεσία να μας δώσει εξηγήσεις; Πιστεύω ότι μπορούμε να το συζητήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Από πότε οι γνωμοδοτήσεις της νομικής έρχονται έτσι εδώ. Έχουμε ξεκάθαρη θέση. Να περάσει τροπολογία. Όσο για την ευθύνη; Δεν την αποποιούμαστε. Δεν φοβόμαστε τίποτε. Να συζητήσετε μόνοι σας. Φοβόμαστε ότι το ισχύον νομικό καθεστώς που αναφέρουν οι καταστηματάρχες μπορεί να εφαρμοστεί ξανά» αντέτεινε ο κ. Στράτος Καρίκης λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιώργος Υψηλάντης ζήτησε να δοθεί χρόνος στους επικεφαλής να μελετήσουν τη γνωμοδότηση και να ληφθεί απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι στη συζήτηση του θέματος σήμερα . Αν το συζητήσετε ως παράταξη θα αποχωρήσουμε από το δημοτικό συμβούλιο», τόνισε ο κ.Υψηλάντης.

Να μην ληφθεί απόφαση τώρα και να παγώσουν, οι όποιες διαδικασίες διοικητικής αποβολής των καταστηματαρχών από το μνημείο μέχρι να συνεδριάσει εκτάκτως ξανά το δημοτικό συμβούλιο, ζήτησε και ο κ. Στέργος Στάγκας.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους επικεφαλής των παρατάξεων να εγκρίνουν το κείμενο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός τόνισε ότι την εισήγηση ετοίμασαν οι νομικοί και όχι ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Διαβάστε τη γνωμοδότηση των νομικών του δήμου πρώτα. Ευτελίζετε το θεσμό με την ανευθυνότητα σας. Δεν .θα σας περάσει.Δεν θα θέσω τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου σε κίνδυνο για να παραπεμφθούν για απιστία. Μπορείτε να αποχωρήσετε», αντέτεινε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας ο νομικός του δήμου κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης τόνισε μεταξύ άλλων:
« Παράταση είχε δοθεί το έτος 2015 και ήταν άπαξ. Με βάση το νόμο που είχαμε επικαλεστεί τότε μπορούσε ο Δήμος να προχωρήσει στην παράταση των μισθώσεων . Αυτό όμως μόνο για μια φορά μπορούσε να γίνει. Δεν ισχύει αυτό που επικαλείται ο νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών κ.Αποστολάς ότι μπορεί κάθε φορά να γίνεται το ίδιο. Δεν προκύπτει ούτε από το πνεύμα ούτε από το γράμμα του νόμου αλλά ούτε από την αιτιολογική έκθεση. Είναι αντίθετο και μ ε την ευρωπαϊκή νομοθεσία»

Ο κ. Γιαννακάκης ζήτησε να βρεθεί λύση γιατί δημιουργείται κοινωνικό ζήτημα που θα ταλανίσει τη δημοτική αρχή από την 1ηΙανουαρίου 2019.
« Ζήτησα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να λυθεί το θέμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί» , δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης που ψήφισε παρών.

Η γνωμοδότηση των νομικών του δήμου και οι συνέπειες

Η γνωμοδότηση των νομικών του Δήμου Ρόδου για την παράταση των μισθώσεων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η παράταση των μισθώσεων και ως εκ τούτου από την 1ηΙανουαρίου θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία των διοικητικών αποβολών των καταστηματαρχών από το εμβληματικό μνημείο της Νέας Αγοράς.

Στην γνωμοδότηση των νομικών του Δήμου Ρόδου αναφέρονται τα ακόλουθα:

« Με τις εν θέματι αιτήσεις ( προτάσεις μονομερούς δικαιοπρακτικής βούλησης) του Δικηγόρου Ρόδου κ. Π Αποστολά, υπογράφοντος ως πληρεξουσίου Δικηγόρου των σε αυτές μισθωτών Δημοτικών Καταστημάτων, με τις οποίες αιτείται την τριετή παράταση των ληγουσών 31-12-2018 μισθώσεων κατ επίκληση του άρθρου 45 του ν. 4257/2014 σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Η διάρκεια των μισθώσεων αυτών είχε κατ επανάληψη παραταθεί με προισχύουσες διατάξεις του π.δ.34/1995 όπως ενδεικτικά με την υπ αριθμ. 604 απόφαση/2000 απόφαση ΔΣ επί 12 ετία, που είχε λήξει31-12-2012. Η τελευταία παράταση που δόθηκε για τις εν λόγω μισθώσεις , δόθηκε κατ εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 45 του ν. 4257/2014 και η διάρκεια των μισθώσεων παρατάθηκε εως και τις 31-12-2018 όπως ρητά αναφέρεται στην σχετική με αριθμό 383/2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και την εμπεριεχόμενη σε αυτήν εισήγηση. Μετά το πέρας της ως άνω ημερομηνίας λήγει η παράταση τους και η συμβατική διάρκεια τους.

Όπως προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενο της διάταξης που επικαλούνται οι μισθωτές , το εν λόγω δικαίωμα ( της αιτούμενης) παράτασης παρέχεται στο Δήμο για την άπαξ χρήση του, τυχόν δε ( ατέρμονα) επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του ούτε σύννομη είναι ούτε άμοιρη ευθυνών , αφού αντίθετη ερμηνεία θα έδινε κατ ουσία στο Δήμο το δικαίωμα για διαρκείς παρατάσεις των μισθώσεων ώστε αυτές να καταστούν ατύπως ( και παρανόμως) μισθώσεις αορίστου χρόνου.

Εξάλλου ενώ οι μισθωτές με την σύμβαση παράτασης που υπέγραψαν κατ εφαρμογή της παραπάνω απόφασης ΔΣ ομολογούν την επικείμενη λήξη της 31-12-2018 οι ίδιοι ήδη έχουν προσβάλει , με αντικρουόμενες αιτιάσεις , τόσο έμμεσα την απόφαση παρατάσεως, εκκρεμούσας της εκδίκασης σχετικής αίτησης ακύρωσης τους στο ΣτΕ, όσο και όρους των συμβάσεων παράτασης που ήδη υπέγραψαν εκδικασθείσας σχετικής αγωγής τους στο ΠΠΡ και αναμενόμενης απόφασης.

Δεδομένων των ανωτέρω δεν υφίσταται έδαφος εφαρμογής των αιτούμενων και μόνον νομοθετικά θα ήταν δυνατή νέα παράταση των μισθώσεων των δημοτικών καταστημάτων».

Οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια . Ο δήμαρχος κατάφερε εν μέσω εορτών να τινάξει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον αέρα. Θα προχωρήσουμε δια της νομικής οδού. Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του κ. Αποστολά», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Παν Κατσιδώνης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *