ροή ειδήσεων

Βρετανία: Βίζα στους Ευρωπαίους από τις 30 Μαρτίου σε περίπτωση άτακτου



Ένα Brexit χωρίς συμφωνία την 29η Μαρτίου θα σημαίνει πως οι πολίτες της ΕΕ που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών θα χρειάζεται να κάνουν πρώτα αίτηση για βίζα, χωρίς χρέωση.

Όπως αποκάλυψε τη νύχτα της Δευτέρας το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, το μέτρο θα ισχύσει άμεσα και θα αφορά όσους θα θέλουν να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν στη χώρα.

Οποιος θα θέλει να ζήσει στη Βρετανία για ένα διάστημα θα μπορεί να κάνει αίτηση για τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Προσωρινή Άδεια Παραμονής». Το έγγραφο αυτό θα επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα τριών ετών. Για την απόκτηση αυτής της άδειας θα υπάρχει ένα κόστος το οποίο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά υπολογίζεται περίπου στις 500 με 600 λίρες, με βάση το σημερινό κόστος για την απόκτηση αντίστοιχων εγγράφων.

Η παραμονή του κάθε Ευρωπαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτή την τριετία θα εξαρτάται από το κατά πόσο θα πληροί τα κριτήρια του μελλοντικού μεταναστευτικού συστήματος που ήδη έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ενός Brexit με συμφωνία οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να ταξιδεύουν και να εγκαθίστανται ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020. Στο διάστημα αυτό θα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση του δικαιώματος του εγκατεστημένου κατοίκου, που παρέχει το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη χώρα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ είπε ότι σε περίπτωση "no deal" η κυβέρνηση θα αποκτήσει άμεσα τον έλεγχο των συνόρων της χώρας, κάτι που συνεπάγεται τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης από την ΕΕ «μια για πάντα», ώστε να υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σημείωσε δε ότι το μέτρο δεν θα αφορά όσους Ευρωπαίους βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα δικά τους δικαιώματα θα είναι προστατευμένα σε κάθε περίπτωση.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *