ροή ειδήσεων

Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός



Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αύξησης είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και το 8,5%, με τον κατώτατος μισθό να διαμορφώνεται, από την 1η Φεβρουαρίου 2019, στα 635 ευρώ, από 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο πόρισμά της έκανε λόγο για αυξήσεις από 5%-10%.

Μεγαλύτερη αύξηση θα δουν οι μισθωτοί ηλικίας 19-24 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό, που είναι 12% χαμηλότερος από τον κατώτατο, δηλαδή 510 ευρώ μεικτά ή 428 ευρώ καθαρά.

Κι αυτό γιατί ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους τους εργαζομένους, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα, η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα αυξήσει και 16 επιδόματα.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικής πλευράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεπιβεβαίωσε ότι συμφωνεί με την… προσεκτική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως άλλωστε είχε πει και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι αύξηση θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση της παραγωγικότητας και να ληφθεί υπόψη και η ανεργία.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου από το 1995, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.

Στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης, έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων αναφορικά με την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Η Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ζητούνται λεπτομέρειες για τη «γραμμή άμυνας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφού το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων από ενδεχόμενη δικαίωση όσων έχουν προσφύγει κατά των μνημονιακών περικοπών.

Τέλος, συζητήθηκε και η πορεία υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η πρόοδος της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *