ροή ειδήσεων

Επιμένει η Άγκυρα: «Τουρκική» η υφαλοκρηπίδα σε Καστελόριζο - Κύπρο



«Θερμά» μηνύματα στέλνει η Άγκυρα διατηρώντας την ένταση στο μέτωπο Αιγαίου- Ανατολικής Μεσογείου, τόσο με τις έρευνες του Barbaros στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα αλλά και ασκήσεις ακόμη και νότια της Κύπρου αλλά και σε περιοχές που κλείνουν σαν «τανάλια» το Καστελόριζο.

Η Τουρκία δέσμευσε την περασμένη Κυριακή με την NAVTEX 0079/19 για το διάστημα 13-19 Ιανουαρίου μια τεράστια περιοχή που επικαλύπτει μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο για σεισμογραφικές έρευνες του Barbaros.

Είναι προφανές ότι στο διάστημα αυτό το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες σε τόσο εκτεταμένη περιοχή, ενώ μάλιστα το Barbaros την Τρίτη το πρωί βρίσκονταν εκτός της περιοχής αυτής ,στον κόλπο της Κερύνειας.

Όμως η στόχευση της Τουρκίας είναι προφανής ώστε να αμφισβητήσει εμπράκτως τόσο με την NAVTEX όσο και με το «πέρασμα» του Barbaros πρωτίστως από την ελληνική υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή του Καστελόριζου και νοτίως της Ρόδου.

Ακόμη πιο σαφής ήταν όμως η Τουρκία με την NAVTEX 0081/19 (η οποία εκδόθηκε για να απαντήσει στην Navwarn που εξέδωσε η Λευκωσία κηρύσσοντας άκυρη την τουρκική) υποστηρίζοντας ότι το Barbaros και τα δυο συνοδευτικά σκάφη θα πραγματοποιήσουν έρευνες σε περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».



Δήλωση με την οποία όχι απλώς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα τους, αλλά προβάλλοντας την θέση ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου(πλην εκείνης της Αιγύπτου) ανήκει στην Τουρκία.

Εντύπωση και πάλι προκαλεί η τακτική την οποία έχει επιλέξει η Αθήνα να μην απαντά δημοσίως στην προκλητική αυτή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και να μην προβαίνει καν σε έκδοση NAVTEX που να ακυρώνει την τουρκική.

Η Τουρκία όμως συνεχίζει την πολιτική της έντασης καθώς δέσμευσε με προκλητικό τρόπο περιοχή νότια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά (NAVTEX 0092/19) για τις ημέρες 18,22,24,28 και 31 Ιανουαρίου

Όμως οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν εγκαταλείπουν φυσικά και το Καστελόριζο, καθώς έχει αναγγελθεί (NAVTEX 0090/19) άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 17 Ιανουαρίου, σε περιοχή που εγκλωβίζει πλήρως το Καστελόριζο.

Σημειώνεται, ότι η φρεγάτα Μπαρμπαρός βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για την «προστασία» του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το Υπουργείο δημοσιεύει φωτογραφία του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός», που συνοδεύεται από την τουρκική φρεγάτα Μπαρμπαρός τονίζοντας ότι «και η φρεγάτα Μπαρμπαρός βρίσκεται ακόμη στην περιοχή συνοδεύοντας το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά που συνεχίζει τις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητές του στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *