ροή ειδήσεων

Ο ομογενής γιατρός από την Κάρπαθο που χάρισε ένα εκατομμύριο δολάρια για τα Ελληνικά



«Οι γονείς μου δεν ήταν μορφωμένοι, αλλά με έμαθαν να αγαπώ την πατρίδα» λέει στον «Νέο Κόσμο» ο γιατρός Πολυχρόνης Ηλιάδης

Ο ομογενής γιατρός ογκολόγος Πολυχρόνης (Paul) Ηλιάδης, απέδειξε και έμπρακτα την ειλικρινή αγάπη του για την Ελλάδα, όταν αποφάσισε να χαρίσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ για την ίδρυση της μοναδικής Έδρας Ελληνικών Σπουδών στην Πολιτεία, όπου τα τελευταία χρόνια προσφέρονται μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας, Κουλτούρας και Λογοτεχνίας.

«Η αρχαία Ελλάδα τρέχει μέσα στο αίμα κάθε κοινωνίας, γι’ αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν νοείται η ύπαρξη πανεπιστημίου από όπου απουσιάζει η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και των Κλασσικών Σπουδών.
«Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και τυχερός που βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρω κατ’ αυτόν τον τρόπο» λέει στον «Νέο Κόσμο» ο ίδιος.
Η έδρα -The Paul Eliadis Chair of Ancient History and Classics, όπως ονομάζεται- διευθύνεται με μεγάλη επιτυχία από τον καθηγητή Alastair Blanshard και, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πανεπιστημίου, το ενδιαφέρον των φοιτητών ειδικά όσον αφορά τη μελέτη των αρχαίων κλασσικών εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο.

Γεννημένος το 1953 στο Μπρίσμπαν από μετανάστες γονείς, ο 66χρονος γιατρός μεγάλωσε σε μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, με παππούδες και γονείς που μετανάστευσαν στην Αυστραλία το 1921, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Αν και οι ίδιοι δεν ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι, παρ’ όλα αυτά έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σπουδάσουν τα πέντε παιδιά τους, στα οποία, μάλιστα, φρόντισαν να μεταδώσουν την αγάπη και τον θαυμασμό για την Ελλάδα.

«Έμαθα μόνος μου να γράφω και να διαβάζω Ελληνικά και είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου, γι’ αυτό όταν μου δίνεται η ευκαιρία, με μεγάλη χαρά συνεισφέρω σε πρωτοβουλίες που αφορούν τη διάδοση της γνώσης για το αρχαίο ελληνικό παρελθόν, το οποίο διαμόρφωσε ως έναν βαθμό την πορεία ολόκληρου του πλανήτη» λέει ο ομογενής γιατρός, ο οποίος καλεί όλους μας να διερευνήσουμε και να διαπιστώσουμε από μόνοι μας τη σημαντικότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
«Μια απλή βόλτα σε κάθε μεγάλη πόλη, ακόμα και της Αυστραλίας, φανερώνει το βαθμό στον οποίο οι κοινωνίες και η ανθρωπότητα στο σύνολό τους έχουν επηρεαστεί και εμπνευσθεί πολιτιστικά από τους αρχαίους Έλληνες κλασσικούς και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς που έχουμε τις ρίζες μας στην Ελλάδα οφείλουμε να διαδώσουμε.

«Αυτό που, επίσης, έχει τη μεγαλύτερη σημασία για μένα, είναι να καταλάβουμε ότι ακόμα και αυτοί που δεν είναι στην καταγωγή Έλληνες, εφόσον έχουν σχέση και τρέφουν αγάπη για την αρχαία Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο έχουν μέσα τους κάτι ελληνικό το οποίο οφείλουμε με τη σειρά μας να ενθαρρύνουμε» συνεχίζει ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κάρπαθο και την Σάμο και, μάλιστα, δεν παραλείπει να επισκέπτεται την Ελλάδα μια-δύο φορές τον χρόνο.

«Είμαι Αυστραλός πολίτης και αγαπώ την Αυστραλία, αλλά συνάμα νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και είμαι περήφανος που έχω ελληνικές ρίζες. Μάλιστα, στόχος ζωής για μένα πλέον είναι να επισκέπτομαι την πατρίδα δυο φορές το χρόνο και να μην περιορίζομαι στα δύο αγαπημένα μου νησιά, αλλά να εξερευνώ λίγο-λίγο ολόκληρη την Ελλάδα ώστε να μπορέσω να ανακαλύψω όλους τους πολύτιμους θησαυρούς της» καταλήγει.
Ο Πολυχρόνης Ηλιάδης σπούδασε Ιατρική με υποτροφία (Bachelor of Science (Med) and Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery. Είναι κλινικός αιματολόγος και ογκολόγος, μέλος του Royal Australasian College of Physicians και του Royal College of Pathologists of Australia

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *