ροή ειδήσεων

Ώρα μηδέν για τη συμφωνία των Πρεσπών [LIVE]



Ψηφίζεται απόψε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών με την εθνική αντιπροσωπεία να βρίσκεται μπροστά σε μέγιστη ιστορική ευθύνη. Το βράδυ αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την μαραθώνια διαδικασία να ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Παρασκευής στις 14.30. Θετική γνώμη για τη συμφωνία εξέφρασε η Κατερίνα Παπακώστα και η Έλενα Κουντουρά. Υπερψηφίζουν οι Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.



Κορυφώνεται η μάχη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το μεσημέρι της Παρασκευής (14.30) ολοκληρώνεται η μαραθώνια συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί της Τετάρτης, στην Ολομέλεια.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σε μία προφανή προσπάθεια να πέσουν οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση.

Το κείμενο είχε ζητήσει νωρίτερα μετ' επιτάσεως η Νέα Δημοκρατία, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιχειρούν να παρεμποδίσουν την ψήφιση της συμφωνίας, για την οποία έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη σφοδρή αντίδρασή τους. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στην αρχή της διαδικασίας που απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη εικόνα στην Ολομέλεια της Βουλής. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν την παρέμβαση του Νίκου Δένδια και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανταπέδωσαν μετά την τοποθέτηση του Σταύρου Κοντονή. Αφορμή για τη σύμπνοια απόψεων στάθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή για την κύρωση της συμφωνίας.



Κορυφώνεται η αντιπαράθεση


EUROKINISSI

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης προβλέπεται να εκδηλωθεί η κορυφαία αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναμένεται, επίσης, η εμφάνιση στο βήμα της Ολομέλειας του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ενδέχεται να τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στο μεταξύ, παρέμβαση για τη συμφωνία των Πρεσπών είχαμε από τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός συντάχθηκε με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας με προμετωπίδα όλα όσα είχε επισημάνει η Ντ. Μπακογιάννη και άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που έδρασε «υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης». Σε ήπιους τόνους, ζήτησε να υπάρξουν «συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης» και απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, την κάλεσε «να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».
Τοποθετήσεις

Για «αρχή μιας νέας εποχής» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Λυκούδης, που δήλωσε πως θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στην αποψινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την θετική γενική της εκτίμηση για την συμφωνία, εξέφρασε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ενημέρωσε ότι το κόμμα της είναι εκείνο που θα αποφανθεί για το ποιά στάση θα τηρήσει η ίδια στην ψηφοφορία.

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητος βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζοντας ότι πατριωτική στάση είναι με όρους ρεαλιστικούς να δοθεί λύση.

Την απόφασή της να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών γνωστοποίησε απ' το βήμα της Βουλής η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία αναφερόμενη στις απειλές που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα τόνισε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης την έχει στοχοποιήσει κατ' επανάληψη.

Το ΚΚΕ «καταψηφίζει με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων και την ανάπτυξη αλληλεγγύης, ειρήνης και κοινής πάλης των λαών και αποκαλύπτει τον επικίνδυνο χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των επιδιώξεων της αστικής τάξης που βάζουν τη σφραγίδα τους στη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου.
Ε. Βενιζέλος: H συμφωνία δεν προβλέπει πραγματικά σύνθετη ονομασία erga omnes


EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επικριτικός απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η ισορροπία της συμφωνίας είναι, δυστυχώς, ετεροβαρής» τόνισε στην εθνική αντιπροσωπεία ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «χρησιμοποίησε το ζήτημα του ονόματος γιατί ήθελε να προκαλέσει εσωτερική ρήξη στη Ν.Δ., υποταγή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διά μέσου πρόθυμων συνοδοιπόρων, εξαέρωση του Ποταμιού».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ήξερε και ξέρει ότι το ζήτημα του ονόματος είναι ζήτημα ταυτοτικό. Το ήξερε και το ξέρει γιατί σε αυτή την ταυτοτική ευαισθησία οικοδόμησε την απλουστευτική, δημαγωγική και εθνικολαϊκιστική πολιτική του από το 2010».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, τόνισε πως Αλ. Τσίπρας ήθελε από την αρχή, να χρησιμοποιήσει το ζήτημα του ονόματος, «ως εργαλείο για τη μετατόπισή του, από την αδελφική συνεργασία με τον κ. Καμμένο, στο πεδίο της δήθεν νέας κεντροαριστεράς» επικρίνοντας το εγχείρημα που βασίζεται «στην ενδοκυβερνητική αποστασία τεσσάρων βουλευτών των ΑΝ.ΕΛΛ. και στην κ. Παπακώστα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει πραγματικά σύνθετη ονομασία erga omnes αλλά διπλή ονομασία και αυτό γιατί με τη «μοιραία» διάταξη του άρθρου 7, δίπλα στη σύνθετη ονομασία επιτρέπεται η χρήση όρων «Μακεδονία», «Μακεδονικός».

Ο Ε. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το nationality είναι ιθαγένεια και υποστήριξε πως θα έπρεπε είναι «Βορειομακεδονική».

Τέλος έκρινε πως η συμφωνία «ήταν και είναι δεκτική βελτιώσεων και άρα και η εφαρμογή της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών» επικαλούμενος τη ρηματική διακοίνωση και την αλλαγή του συγχρονισμού των ενεργειών.
Δεν καταθέτει πρόταση μομφής η Ν.Δ.

Ο κύβος ερρίφθη απ' ότι φαίνεται για τη Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίζει, τελικά, να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε την απόφαση υπολογίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση μόλις πριν από μερικές ημέρες απέδειξε πως έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς μία τέτοια κίνηση θα έδειχνε καταδικασμένη.


EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

♦ Χθες, με παρέμβασή του, ο Μάθιου Νίμιτς (απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ), απέρριψε το επιχείρημα περί δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αν αυτή δεν τεθεί σε ισχύ.
«Έχουμε πλήρη κατοχύρωση»

«Οι εθνικοί μας στόχοι όπως καθορίστηκαν από το 2007 ικανοποιήθηκαν κατά 110%» τόνισε κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος: «Μόλις τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία είναι υποχρεωμένα τα Σκόπια να αλλάξουν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τη λέξη Μακεδονία και να την αντικαταστήσουν με τον όρο Βόρεια Μακεδονία».

«Στα δύο πάγια εθνικά κριτήρια της χώρας μας, να μην μονοπωληθεί το όνομα και το έδαφος, έχουμε πλήρη κατοχύρωση. Ούτε σκιά δεν αφήνει η Συμφωνία για μειονότητα. Εμείς με τη συνταγματική αναθεώρηση έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση σε όλα όσα διεκδικούσε η χώρα μας», υπογράμμισε κατά την ομιλία του και τόνισε ότι: «Είναι μια συμφωνία επωφελής που ενισχύει το ρόλο της χώρας μας και φέρνει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
«Όχι» στη συμφωνία σε όλους τους τόνους λέει η Ν.Δ.

«Ήρθε η ώρα της εθνικής ευθύνης. Για το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι. Εμείς λέμε ένα βροντερό όχι σε αυτή την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε σκοπίμως στο σκοτάδι τα κόμματα χωρίς να αναζητήσει καμία συναίνεση και έκανε λόγο για ιστορική μομφή γιατί χρησιμοποίησε ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσει πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για συνθήκες συναίνεσης και αναφέρθηκε στην προτροπή που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. όταν διατράνωσε ότι «δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς». Επίσης απευθύνθηκε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και υποστήριξε ότι «Θα έχετε την ιστορική μομφή ότι χρησιμοποιήσατε ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για να τους διαλύσετε».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της πολιτικής και των χειρισμών τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όσο και της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννης για τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου, τονίζοντας ότι ενημέρωναν συνεχώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας γιατί πίστευαν στην ενότητα.
Η στάση της αντιπολίτευσης


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατά της συμφωνίας έχουν ταχθεί τα κόμμα της αντιπολίτευσης (ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων,. Χ.Α.). Το Ποτάμι που είδε να διαλύεται η κοινοβουλευτική του ομάδα προσέρχεται με δύο γραμμές στην ψηφοφορία ενώ διαφοροποιήσεις αναμένονται και στους Ανεξάρτητους Έλληνες που δηλώνουν κατά της συμφωνίας.

► Για να εγκριθεί από την Ολομέλεια δεν απαιτούνται 151 ψήφοι, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η συμφωνία να περάσει με τουλάχιστον 151 ψήφους.

Στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων που προκάλεσαν ακροδεξιές ομάδες την Κυριακή, σε νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος καλεί σήμερα η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας». Οι διοργανωτές σε μια εθνικιστική έξαρση καλούν «κανένας μας να μην πάει στη δουλειά του. Τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην παρουσιαστούμε στην υπηρεσία μας, η ελληνική σημαία να αναρτηθεί σε κάθε σπίτι μεσίστια και οι καμπάνες των εκκλησιών μας να χτυπάνε πένθιμα».

► Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό οργανώνει το ΚΚΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Λάρισα, και Ρόδο.

► Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σήμερα σε ισχύ σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν, λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το απόγευμα στην Αθήνα

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *