ροή ειδήσεων

Σώζουν ζωές οι "καμικάζι" του ΕΚΑΒ: Σε 4' ανταποκρίνονται σε κρίσιμα περιστατικά



Φτάνουν σε τέσσερα λεπτά στο σημείο του συμβάντος, σταθεροποιούν την κατάσταση του ασθενήαποτρέποντας μόνιμες βλάβες και παρίστανται ως την άφιξη του ασθενοφόρου και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τους διασώστες του Τμήματος Μοτοσικλετών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, που επιχειρούν στην Αττική σε δύο βάρδιες από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 50 με 60 διακομιδές σε νοσοκομεία αποφεύγονται χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των «μηχανόβιων» διασωστών.


Τα πλεονεκτήματα της μονάδας που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών συνθηκών στα αστικά κέντρα και την ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα περαστικά, αναδείχθηκαν σε ειδική εκδήλωση παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΕΚΑΒ Παναγιώτη Τζανετή και των διασωστών.

Παρουσιάστηκε επίσης το πλάνο ριζικής αναδιοργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, που περιλαμβάνει ενίσχυση του τομέα μοτοσικλετών ταχείας ανταπόκρισης και επέκταση λειτουργίας του.

Το Τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996, με τις μοτοσικλέτες να στελεχώνονται με οδηγό και γιατρό επείγουσας ιατρικής. Έκλεισε τον κύκλο του το 2007 και τρία χρόνια αργότερα, το 2010, ξεκίνησε από την αρχή, με τις μοτοσικλέτες να στελεχώνονται με πτυχιούχους διασώστες.

«Μέχρι πρόσφατα, το τμήμα περιοριζόταν σε δυο μοτοσικλέτες στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα προχωράμε στην καθολική κάλυψη της Αθήνας έχοντας οκτώ μηχανές σε κάθε βάρδια (οι βάρδιες είναι δύο), που σημαίνει λίγο πολύ ότι μπορούμε να καλύψουμε όλο το λεκανοπέδιο» είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναβαθμιστεί ως τομέας, ανέφερε ο προϊστάμενος του τμήματος Κυριάκος Σιδηρόπουλος, προσθέτοντας ότι στους άμεσους στόχους περιλαμβάνεται η υλοποίηση σχεδίου καθολικής κάλυψης του λεκανοπεδίου Αττικής με μοτοσικλέτες.

Οι μηχανές του ΕΚΑΒ στελεχώνονται από πτυχιούχους διασώστες, κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην παροχή πρώτων βοηθειών, αντίθετα «ο εξοπλισμός και οι γνώσεις επιτρέπουν να σώζουν ζωές».

Στους διασώστες που οδηγούν μηχανή και τρέχουν στο συμβάν είναι και μια γυναίκα, η Νάσια Γκουβέρου, η οποία δηλώνει ότι οι άνδρες συνάδελφοί της την έχουν αγκαλιάσει και την αντιμετωπίζουν ισότιμα. Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να γίνει διασώστης και να οδηγήσει μηχανή «αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις», ανέφερε.


Συνειδητή επιλογή η στήριξη του ΕΚΑΒ

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στις οργανωτικές αλλαγές που προγραμματίζονται στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι «τώρα αυτό μπορούμε να το κάνουμε, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να ισορροπήσουμε και να σταθεροποιήσουμε το σύστημα». Αναφέρθηκε στην ενίσχυση με προσωπικό του ΕΚΑΒ και στην ανανέωση του στόλου του.

Ειδικότερα, όπως είπε, το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε με πάνω από 300 άτομα προσωπικό αυτά τα χρόνια και θα ενισχυθεί σύντομα και με άλλο μέσω της επέκτασης τους θεσμού του επικουρικού προσωπικού. Επίσης, προχωρήσαμε είπε, σε μια «γενναία ενίσχυση του προϋπολογισμού του. Ο ΕΟΠΥΥχρηματοδοτεί το ΕΚΑΒ με 26 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το 2016».




Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει τη βάση των αεροδιακομιδών στη Σύρο και όπως ανακοίνωσε ο κ. Πολάκης προχωρά και η ανάπτυξη βάσης αεροδιακομιδών στο Άκτιο και βάσης για τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κρήτη, όπως έχει αναπτυχθεί και στη Χαλκιδική.

Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης ασθενοφόρων», που περιλαμβάνει 196 από δωρεές και 90 από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού «που καρκινοβατούσε από το 2007».

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις διαγωνισμοί οι οποίοι αφορούν 60 ασθενοφόρα στο λεκανοπέδιο, 30 στην Κεντρική Μακεδονία και 30 στη Θεσσαλία με χρηματοδότηση των Περιφερειών και επίσης άλλα 32 ασθενοφόρα στους τομείς τους ΕΚΑΒ, σε Τρίπολη, Πάτρα και Λαμία «που είναι με ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, στην ιστορία του».

Επίσης, ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την προμήθευα τριών πλωτών ασθενοφόρων, τα οποία θα είναι σε Λέρο, Νάξο και Ρόδο.







nooz.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *