ροή ειδήσεων

Στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ – Έρχεται διήμερη μάχη



Στις 13.00 της Πέμπτης η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών
Στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής το πρωτόκολλο πάει στην Ολομέλεια και το βράδυ ψηφίζεται
Πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ώστε να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης.



Αναλυτικότερα, όπως οριστικοποιήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, του πρωτοκόλλου ορίστηκε να ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, η συζήτηση για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση τη Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» θα ξεκινήσει την Πέμπτη στη μία το μεσημέρι, με στόχο να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βουλευτές και στα κόμματα για να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 10.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με την ψήφισή του.

Ως προς τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια, συμφωνήθηκε να πάρουν το λόγο οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, καθώς και ένας εισηγητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αν το επιθυμούν.

Επίσης, από έναν κατάλογο 14 συνολικά ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε κόμμα, ενώ θα συμπεριληφθεί και ένας ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ υπογράφηκε από τα κράτη-μέλη του στις 11 το πρωί της Τετάρτης, γεγονός που σημαίνει ότι η γειτονική χώρα θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

«Είναι μία ιστορική ημέρα», σχολίασε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τους πρεσβευτές των 29 χωρών μελών παρουσία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *