ροή ειδήσεων

Κομισιόν: Σταθερά ανοδική πορεία για την Ελλάδα, ενώ "επιβραδύνει" η ευρωζώνη



Αμετάβλητες σε σχέση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις διατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, βλέποντας οικονομική ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος και 2,3% το 2020, αλλά και σημαντική επιβράδυνση για την ευρωζώνη...

Στην γενική εικόνα, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα λόγω της αύξησης των εξαγωγών κατάφερε το 2018 να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 2%, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω 2% και τα επόμενα χρόνια, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Προβλέπει λοιπόν ανάπτυξη 2,2% για φέτος και 2,3% το 2020 με βασικούς οδηγούς την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης της ανεργίας που έφτασε στο τέλος του 2018 στο 18,6%. Επίσης μετά την μέτρια αύξηση του 2018, προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κυρίως στην αγορά ακινήτων, που όπως τονίζεται έχει αναζωπυρωθεί από το 2018 . Ως πρόδρομο δείκτη της συνέχισης του αναπτυξιακού μομέντουμ της οικονομίας θεωρεί και το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει φτάσει πλέον στα προ της κρίσης επίπεδα .

Αντίθετα, βλέπει μείωση της ζήτησης στο τουριστικό προϊόν, λόγω και της επανόδου της Τουρκίας στον ανταγωνισμό, αλλά και μικρότερες αυξήσεις στις εξαγωγές λόγω της επιβράδυνσης της ευρωζώνης.

Στην αγορά εργασίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το ποσοστό ανεργίας, με την Κομισιόν να προβλέπει ότι η απασχόληση θα αυξηθεί φέτος κατά 1,5%. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, μετά την αύξηση κατά 0,8% το 2018, προβλέπει αμετάβλητα τα επίπεδα των τιμών και το 2019 με τον πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 0,7%.


Επιβράδυνση της ευρωζώνης

Σε επίπεδο ευρωζώνης, η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης για φέτος από το 1,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της τον Νοέμβριο στο 1,3%, ενώ για το 2020 προβλέπει πλέον ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ από 1,7% που προέβλεπε το Φθινόπωρο.

Η βασική αιτία είναι η παγκόσμια επιβράδυνση που δείχνει να χτυπά κυρίως τις μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες, με πρώτη την Γερμανία η οποία αναμένεται να επιβραδύνει σε ότι αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% από 2,1% του ΑΕΠ της πέρσι, την Γαλλία όπου ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι 1,3% του ΑΕΠ και όχι 1,6% του ΑΕΠ που προβλέπονταν τον φθινόπωρο, την Ολλανδία η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμο 1,7% του ΑΕΠ για φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ .

Μεγάλο πρόβλημα για το συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης φαίνεται ότι δημιουργεί και η Ιταλία, η οποία έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,2% για φέτος προβλέπεται πλέον ότι θα αναπτυχθεί οριακά κατά 0,2% του ΑΕΠ, έχοντας καταγράψει ήδη δύο συνεχόμενο αρνητικά τρίμηνα 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *