ροή ειδήσεων

Οι ωραιότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας

Ιδανικές για ρομαντικές αποδράσεις με άρωμα ιστορίας



Κέρκυρα

Εκτός από την καταπράσινη φύση, τα γραφικά χωριά και τις υπέροχες παραλίες της, η Κέρκυρα έχει να καυχιέται και για την ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη της, η οποία περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μια βόλτα εδώ αποκαλύπτει κτήρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, με βενετσιάνικες, βρετανικές και γαλλικές επιρροές, γραφικές πλατείες, εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά και αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία. Περιπλανηθείτε στην Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, απολαύστε τον καφέ σας στο διάσημο Λιστόν, επισκεφτείτε το- μοναδικό στην Ελλάδα- Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και κάντε μια στάση στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με το πανύψηλο καμπαναριό. Το Καμπιέλο είναι η παλαιότερη και πιο γοητευτική συνοικία της Παλιάς Πόλης, όπου θα περπατήσετε στα στενά καντούνια με τα ψηλά κτήρια και τις απλωμένες από τα παράθυρα μπουγάδες. Τέλος, η βόλτα στα δύο καλοδιατηρημένα φρούρια, το Παλαιό και το Νέο, θα σας χαρίσει μια υπέροχη πανοραμική θέα στην πόλη.

Ρόδος

Η πανέμορφη Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι το κύριο αξιοθέατο του νησιού. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Καθώς εισέρχεστε στην Παλιά Πόλη από τα τείχη ή την τάφρο, αισθάνεστε ότι ταξιδεύετε πίσω στον χρόνο, σε ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθια με ιππότες. Εδώ θα θαυμάσετε το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου- το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί. Περπατήστε στην οδό των Ιπποτών, που είναι χτισμένη πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης, στη Σωκράτους με τα εμπορικά καταστήματα αλλά και σε όλα τα στενά της παλιάς πόλης που καταλήγουν σε κάποιο αξιοθέατο. Πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη, γεμάτη με ατμοσφαιρικά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το χθες με το σήμερα.





Ναύπλιο

Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας θεωρείται μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές πόλεις της χώρας. Η βόλτα στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο και είναι σίγουρο ότι μόνο μια φορά δεν αρκεί. Πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά και την ιστορικότητά του. Η λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτήρια, όπως την ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό, πρώην τζαμί του Αγά-πασά, και το άλλοτε Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως Τριανόν. Άλλα αξιόλογα μνημεία είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας), η Πλατεία Τριών Ναυάρχων με το Δημαρχείο, το Κυβερνείο ή Παλατάκι, καθώς και η Πλατεία Φιλελλήνων. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ανεβείτε τα σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Από την Παλιά Πόλη μπορείτε να περάσετε απέναντι στο Μπούρτζι, ενώ οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας.





Χανιά

Παρόλο που βομβαρδίστηκε και κάηκε αρκετές φορές στη μακρόχρονη ιστορία της, η παλιά πόλη των Χανίων θεωρείται από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου. Από το παλιό ενετικό λιμάνι αρχίζει το ταξίδι στο ρομαντικό και μαγευτικό δαίδαλο της ατμοσφαιρικής παλιάς πόλης, όπου χτυπάει μια καρδιά 3.000 χρόνων. Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι και Αιγύπτιοι έβαλαν τη σφραγίδα τους εδώ: βενετσιάνικα αρχοντικά, ναοί που από τη μία έχουν καμπαναριό και από την άλλη μιναρέ, ορθόδοξες εκκλησίες δίπλα σε ανατολίτικα χαμάμ, παραδοσιακές εμπορικές πιάτσες, μουσεία με πλούσιες συλλογές. Βυθιστείτε στην ατμόσφαιρά της σεργιανίζοντας στα γραφικά δρομάκια και κάνοντας στάσεις στην πλατεία Συντριβανίου, στην Σπλάντζια (παλιά τουρκική γειτονιά), στην Εβραϊκή συνοικία και στη χριστιανική συνοικία Τοπανά.





Ρέθυμνο

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης διατηρεί μέχρι σήμερα τον αναγεννησιακό της χαρακτήρα και είναι σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ξεκινήστε από το γραφικότατο ενετικό λιμάνι με το διάσημο φάρο και περιπλανηθείτε μέσα στα γραφικά σοκάκια όπου θα θαυμάσετε πολλά ενετικά και τουρκικά μνημεία, καθώς και αρχοντικά μιας άλλης εποχής. Κατά τη βόλτα σας θα δείτε την Ενετική Λότζια, την κρήνη Ριμόντι (με το οικόσημο του Βενετού κυβερνήτη Ριμόντι), το μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Φραγκίσκου, την εντυπωσιακή Κυρία των Αγγέλων, τη Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου (Porta Guora) κι άλλα σημαντικά αξιοθέατα.





Ξάνθη

Η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένα ανοιχτό μουσείο, ένα πραγματικό στολίδι για όλο το Νομό. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1976 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα. Η παλιά πόλη της Ξάνθης κρύβει συγκινήσεις και εκπλήξεις σε κάθε γωνιά της. Γεμάτη από δαιδαλώδη λιθόστρωτα καλντερίμια και καλοδιατηρημένα αρχοντικά, αυτά που κάποτε έχτισαν οι πλούσιοι καπνοπαραγωγοί της περιοχής, σου δίνει την αίσθηση μιας εντελώς άλλης εποχής που σε μαγεύει. Το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη της Ξάνθης και το Αρχοντικό Δανιέλ, όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα τραβήξουν την προσοχή σας. Αν βρεθείτε στην πόλη πρωί Σαββάτου, μην παραλείψετε να περάσετε από το φημισμένο παζάρι που γεμίζει τον δρόμο με χρώματα και αρώματα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.





Μονεμβασιά

Στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, υψώνεται η μεσαιωνική περιτειχισμένη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της. Περνώντας την επιβλητική πύλη του Κάστρου, μπροστά στα μάτια σας ξεδιπλώνεται ένας αυθεντικός μεσαιωνικός οικισμός που εξακολουθεί και σήμερα να σφύζει από ζωή. Λιθόστρωτα καλντερίμια, αρχοντικά με οικόσημα και αψίδες, οχυρωματικά τείχη με πολεμίστρες και παλιές εκκλησίες συνυπάρχουν αρμονικά με ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία και σύγχρονα μαγαζιά. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Στην Πάνω Πόλη, στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε το 12ο αιώνα και θεωρείται αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.



reader.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *